Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Δικαίωση προσφυγής δυο Ελληνίδων κατά της Τουρκίας

Έγινε αποδεκτή από το ΕΔΑΔ. Με σημερινή του απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), έκανε ομόφωνα αποδεκτή την προσφυγή της Αικατερίνης Αγνίδη και της κόρης της Ευρυδίκης, κατά της Τουρκίας για το θέμα της αναγνώρισης της περιουσίας που τους άφησε κληρονομιά ο αποθανών σύζυγος και πατέρας, Απόστολος Αγνίδης. Οι προσφεύγουσες έχουν γεννηθεί το 1912 και 1937 και ζουν στην Κωνσταντινούπολη.
Τον Μάρτιο του 1994 οι δικαστικές αρχές της Τουρκίας ακύρωσαν την κληρονομιά που είχε αναγνωρισθεί στις δύο γυναίκες, με την αιτιολογία ότι ο αποθανών το 1987, Απόστολος Αγνίδης, δεν είχε αφήσει διαθήκη.
- Με τη σημερινή του απόφαση το ΕΔΑΔ αναγνωρίζει ομόφωνα ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 1 του Πρωτόκολλου 1 (δικαίωμα περιουσίας) της ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
- Σε ότι αφορά το άρθρο 41 (καθορισμό αποζημιώσεων) το ΕΔΑΔ εκτιμά ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εκτιμήσεις και ζητά από την τουρκική κυβέρνηση αλλά και από τις προσφεύγουσες να υποβάλλουν γραπτώς τις παρατηρήσεις τους για το θέμα, μέσα σε ένα τρίμηνο από τη σημερινή ανακοίνωση της απόφασης.
Το ΕΔΑΔ καλεί επίσης τους αντιδίκους να το ενημερώσουν σε περίπτωση που καταλήξουν σε συμφωνία. Διαφορετικά η προεδρία του Δικαστηρίου μπορεί να προβεί στον ορισμό μίας νέας διαδικασίας, εφ’ όσον την κρίνει απαραίτητη.
- Το ΕΔΑΔ θεωρεί τέλος, ότι δεν συντρέχει λόγος να εξετασθούν ξεχωριστά οι αιτιάσεις για το άρθρο 6 (διακριτική μεταχείριση) και το άρθρο 14 (δικαίωμα για δικαία δίκη).http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_23/02/2010_325262

Δεν υπάρχουν σχόλια: