Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Η παρακάτω ανάρτηση αφορά κάποια τσογλάνια της δημοσιογραφίας που ασχολούνται κακόπιστα με τους bloggers






Με τη με αριθμό 4890/2009 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά
που εκδόθηκε κατά τη διαδικασία των εργατικών διαφορών, κρίθηκε ξεκάθαρα ότι ο νόμος 1178/1981, "περί αστικής ευθύνης τύπου", δεν ισχύει στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στα :
"ιστολόγια (blogs) που είναι επιγραμμικά διαδικτυακά ημερολόγια που περιλαμβάνουν υπερζεύξεις και καταχωρήσεις απόψεων. ... Ο κάτοχος – διαχειριστής του διαδικτυακού ημερολογίου (blogger), ο οποίος λόγω του εξειδικευμένου λογισμικού τους δεν είναι ανάγκη να διαθέτει ιδιαίτερο τεχνικό υπόβαθρο για να το ενημερώνει ή να το διατηρεί, καταγράφει, ανακοινώνει και καταθέτει τις απόψεις του για....... ΣYNΕΧΙΖΕΤΑΙ >>>>>>>

διάφορα ζητήματα που τον απασχολούν και που αυτός επιλέγει, ενώ τα ιστολόγια είναι δυνατό να συνδέονται με άλλους ιστότοπους και άλλα blogs και πολλά επιτρέπουν στους αναγνώστες τους, ανταποκρινόμενοι στα ερεθίσματα που λαμβάνουν από την ανάγνωση των απόψεων του κατόχου – διαχειριστή του ιστολογίου, να απαντήσουν στις απόψεις του γράφοντος, ανακοινώνοντας, στο ίδιο ιστολόγιο, τα δικά τους σχόλια, τα οποία είναι επίσης αναγνώσιμα καθώς και να σχολιάσουν την αρχική θέση του κατόχου – διαχειριστή. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται οι συζητήσεις και οι ανταλλαγές απόψεων μεταξύ του κατόχου και των αναγνωστών. Τα ιστολόγια τα συντηρούν οι χρήστες τους, οι οποίοι αποκαλούνται bloggers και σε αυτά μπορεί να παρουσιάζουν την προσωπική τους εμπειρία και άποψη για γεγονότα που τους απασχολούν, ως μέρη ενός κοινωνικού συνόλου, να μοιράζονται τεχνογνωσία σχετικά με διάφορα θέματα και να συμμετέχουν ή να εκκινούν συζητησεις για πολυποίκιλα θέματα που μπορεί να φανταστεί κανείς. Τα διαδικτυακά ημερολόγια συνδέονται μεταξύ τους στενά και έτσι έχουν αναπτύξει το δικό τους πολιτισμό, ενώ για το χαρακτηρισμό όλων των ημερολογίων του ιστού, ως κοινότητας και ως κοινωνικού δικτύου χρησιμοποιείται ο όρος “blogosphere”. Στη συνείδηση των χρηστών του διαδικτύου, τα ιστολόγια έχουν τη θέση του μέσου όπου η ελευθερία της έκφρασης εφαρμόζεται στην απόλυτη μορφή της.
ο δικαιολογητικός λόγος της θέσπισης της αντικειμενικής ευθύνης του ιδιοκτήτη του εντύπου έχει προβλεφθεί λόγω του γεγονότος ότι τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν επιχειρηματική διάρθρωση.
Οι ως άνω όμως δικαιολογητικοί λόγοι που οδήγησαν στη θέσπιση των προαναφερόμενων διατάξεων περί τύπου, δεν συντρέχουν στην περίπτωση των ιστολογίων, τα οποία δεν παρουσιάζουν επιχειρηματική διάρθρωση ενός παραδοσιακού εντύπου ούτε έχουν ιεραρχική δομή οργάνωσης ώστε να εμπίπτουν στις ρυθμίσεις τους.
Τα ιστολόγια δεν αντιμετωπίζονται ως τύπος και δεν περιλαμβάνονται στην ως άνω ρύθμιση ακόμα και όταν το αντικείμενο των δημοσιεύσεων αφορά σε δημοσκοπήσεις, ήτοι σε έρευνες που εξ ορισμού επηρεάζουν την κοινή γνώμη."

Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το σκεπτικό της θαρραλλέας αυτής απόφασης, που εξέδωσαν δικαστές που τόλμησαν να διαφοροποιηθούν από τις "νομικίστικες" γνωμοδοτήσεις εγκάθετων ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών.

Επομένως κύριοι επώνυμοι δημοσιογράφοι και τσάμπα μάγκες του τύπου, καμία σχέση δεν έχουν οι μπλόγκερς με εσάς!!
Πάψτε λοιπόν να μπλέκεστε ανάμεσά μας. Και
Πάψτε να κραυγάζετε εναντίον μας!
Δεν ακούγεστε!

Διαβάστε περισσότερα στο μπλογκ του συντάκτη μας E-Lawyerhttp://cretanpatriot.blogspot.com/2010/02/bloggers_19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: