Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Aποφασίστηκε προμήθεια αμερικανικών βλημάτων HEAT M830A1 για τα LEO2HEL

ImageΑμερικανική «σφήνα» στην προμήθεια των πυρομαχικών των αρμάτων μάχης των 120 χλστ.: Οι Αμερικανοί πέτυχαν σε πρώτη φάση στην προμήθεια των 15.000 βλημάτων να περιλάβουν μία ποσότητα 3.000 βλημάτων HEAT M830A1 και σε δεύτερη φάση να στείλει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιστολή με την οποία να ζητάει τιμές και διαθεσιμότητα (P&A) για μία μεγαλύτερη ποσότητα, πάντα HEAT. Δεν αλλάζει η αρχική απόφαση για την προμήθεια του DM63 από την γερμανική Rheinmental που πρώτο είχε φέρει στην δημοσιότητα το defencenet.gr στις 4/12/2009, αλλά μπορεί να περικοπεί τουλάχιστον κατά 3.000 βλήματα αν δεν ληφθεί απόφαση αύξησης του αριθμού  των 15.000 βλημάτων. Οπωσδήποτε η αμερικάνική ΑΤΚ, κατασκευάστρια του αμερικανικού ΗΕΑΤ, δείχνει να "μπαίνει πάλι στο παιχνίδι".
Σε ότι αφορά την απάντηση στο ερώτημα της διαθεσιμότητας των βλημάτων HEAT από τις ΗΠΑ δεν αναμένονται εντυπωσιακά αποτελέσματα, αφού οι ΗΠΑ δεν έχουν προς διάθεση μεγάλες ποσότητες.
Πρώτον γιατί παραδοσιακά διατηρούν μεγάλα στρατηγικά αποθέματα και δεύτερον γιατί η ανάγκη τέτοιων βλημάτων είναι πολύ μεγάλη στα στρατεύματα που μάχονται σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Τα βλήματα HEAT Μ830Α1 είναι ιδανικά για βολή κατά πιο ελαφρά θωρακισμένων στόχων (σε σχέση με ένα βαρύ άρμα) κατά οχυρώσεων, κτιρίων, προσωπικού κλπ.
Το σημαντικό είναι ότι τα βλήματα HEAT θα ενταχθούν στο οπλοστάσιο του Ελληνικού Στρατού, έστω και σε μικρές ποσότητες ταυτόχρονα με τα διατρητικά βλήματα και αυτό είναι και το πιο λογικό επί επιχειρησιακής άποψης.
Η συνολική προμήθεια των πυρομαχικών των 120 χλστ. για τα άρματα μάχης περικόπτεται από τις 84.720 βλήματα μάχης σε περίπου 40-45.000. Πρακτικά η προμήθεια «σαλαμοποιείται», χωρίς να περιλαμβάνεται συμπαραγωγή, αλλά το κόστος της θα είναι σημαντικά μειωμένο. Η αρχική προμήθεια των 84.720 βλημάτων και των 14.647 βλημάτων ασκήσεων ήταν συνολικού ύψους 395,5 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η προμήθεια των 15.000 βλημάτων θα κυμανθεί περί τα 70 εκατ. ευρώ.
Image
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει αυτό που γράφαμε ότι «Αντίθετα θα στοιχηματίζαμε ότι η επόμενη προμήθεια θα περιλαμβάνει χημικής ενέργειας M830A1 της αμερικανικής ΑΤΚ, έστω και αν τα διατρητικά βλήματα (APFSDS-T), όπως το DM63 για τον αριθμό των ελληνικών LEO2HEL/A4 θα πρέπει να αφορούν τουλάχιστον 30.000 βλήματα για ένα στοιχειώδες «στοκ».
Τα ελληνικά LEO2HEL, διαθέτουν έναντι των τουρκικών, αλλά και γενικότερα έναντι της έκδοσης Α4, μία σημαντική υπεροχή σε ότι  σε ότι αφορά τα λεγόμενα «χημικής ενέργειας» βλήματα HEAT, όπως το Μ830Α1: Μπορούν  να αξιοποιήσουν την δυνατότητα του βλήματος για ενσύρματη ρύθμιση του πυροσωλήνα για κατευθυνόμενη έκρηξη, σε αντίθεση με τα Α4 που απαιτείται τροποποίηση του κλείστρου του άρματος για να επιτευχθεί.
Το συγκεκριμένο βλήμα είναι και το μόνο που έχει σημαντικές ικανότητες κατά ελικοπτέρων με ειδικό πυροσωλήνα ανίχνευσης και έκρηξης κοντά σε ιπτάμενο αντικείμενοhttp://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=10687&Itemid=47

Δεν υπάρχουν σχόλια: