Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Τίμησαν τους 13 με πορεία και συγκέντρωση


| Εκτύπωση | 12/10/2011 | ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Στιγμιότυπο από την προχθεσινή εκκίνηση της πορείας προς το Μαρί.
Επιτυχημένη η ολονύχτια διπλή εκδήλωση στη μνήμη των νεκρών του Μαρί
Εθελοντές ξαγρύπνησαν για 13 ώρες συγκεντρωμένοι έξω από το Προεδρικό ή περπατώντας προς τον χώρο της τραγωδίας.

Εθελοντές πολίτες πραγματοποίησαν χθες με επιτυχία δύο σημαντικές συμβολικές δράσεις στη μνήμη των 13 νεκρών του κρατικού εγκλήματος στο Μαρί, με αφορμή τη συμπλήρωση -χθες 11 Οκτωβρίου 2011- τριών μηνών από το χαμό τους.
Δεκατρείς από αυτούς περπάτησαν σε ολονύχτια πορεία από το Προεδρικό Μέγαρο μέχρι το Μαρί, όπου κατέθεσαν στεφάνι στον τόπο της τραγωδίας, ενώ στον κυκλικό κόμβο του Προεδρικού πραγματοποιήθηκε ολονύχτια συγκέντρωση που διήρκεσε 13 ώρες, από τις 4.50 προχθές το απόγευμα, μέχρι τις 5.50 χθες το πρωί. Τους πεζοπόρους, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονταν και συγγενείς κάποιων από τους 13 νεκρούς, συνόδευε ιδιωτικό ασθενοφόρο που μίσθωσαν οι εθελοντές για περίπτωση ανάγκης, όπως και αστυνομικοί με μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα.
Εκατοντάδες μέχρι τα μεσάνυχτα
Η εθελόντρια Μαρία Οδυσσέως μάς είπε ότι τριάντα περίπου άτομα διανυκτέρευσαν στον κυκλικό κόμβο του Προεδρικού, ενώ τη συμβολική ώρα 5.50 π.μ. απελευθέρωσαν 13 περιστέρια που συμβόλιζαν τις ψυχές των νεκρών. Κατά διαστήματα συμμετείχαν στη συγκέντρωση εκατοντάδες πολίτες που έμειναν με τους εθελοντές μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα. «Είναι σημαντικό, πρώτον, ότι οι πολίτες εκφράστηκαν χωρίς πολιτικούς λόγους. Στον χώρο υπήρχε, σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, μικροφωνική εγκατάσταση και ακούστηκαν τραγούδια και συνθήματα μόνο για τους 13 και όχι πολιτικού περιεχομένου. Δεύτερον, δεν θα σταματήσουν οι διαμαρτυρίες στο Προεδρικό μέχρι να έλθει η ουσιαστική δικαίωση των νεκρών», σχολίασε η κ. Οδυσσέως.
Άλλοι για δουλειά, άλλοι με ξυπνητήρι
Πρόσθεσε ότι «ήταν συγκινητικό το ότι πολλοί πολίτες που περνούσαν για να πάνε στη δουλειά τους γύρω στις 5-5.30 το πρωί, σταματούσαν και κατέβαιναν για να είναι μαζί μας. Μαζί μας ήταν και πολίτες που είχαν βάλει το ξυπνητήρι και ήρθαν στον κυκλικό κόμβο με τα μικρά παιδιά τους».
Η Μ. Οδυσσέως μάς είπε ότι προψές «ήταν η πρώτη νύχτα μετά την 11η Ιουλίου 2011 που είδαμε τον Πρόεδρο Χριστόφια να μη φεύγει από την είσοδο του Προεδρικού, αλλά μπροστά μας από την έξοδο, πιθανόν γιατί ένιωθε ασφαλής ότι δεν θα υπήρχε κόσμος να τον εμποδίσει».
Η απόρριψη του πορίσματος
Σε γραπτή ανακοίνωσή τους, οι οργανωτές αναφέρονται μεταξύ άλλων σε «ανέντιμη προσπάθεια αμαύρωσης της μνήμης των νεκρών» και στην «άρνηση ανάληψης οποιασδήποτε ουσιαστικής ευθύνης με την απόρριψη ενός καθ’ όλα έντιμου πορίσματος». Προσθέτουν, μεταξύ άλλων, ότι, «παρά την ανεύθυνη στάση της Πολιτείας, οι πολίτες απέδειξαν, εδώ και τόσο καιρό, πως δεν πτοούνται και με τη συνέχιση των εναλλακτικών εκδηλώσεων διεκδικούν αυτά που θα έπρεπε να ήταν αυτονόητα, αν ζούσαμε σε μια χώρα με υψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού και αισθήματος ευθύνης έναντι του κράτους, των θεσμών και των πολιτών του».ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: