Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Το Ευρωκοινοβούλιο τίμησε τους «13»



| Εκτύπωση | 30/10/2011 | Του Μάριου Αδάμου

Ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 13, στο σπίτι της Κυπριακής Αντιπροσωπίας στις Βρυξέλλες.
Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα και με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ φανερά συγκινημένο
Ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής για τη θυσία και το μεγαλείο τους
Ελπίζω να γίνουμε τόσο μεγάλοι, ώστε να φτάσουμε τη θυσία τους και όχι πολύ μικροί, κατεβάζοντας τη θυσία τους για να μας φτάσει

Μαυροφορεμένες φιγούρες, που τις ενώνει ο πόνος και η θλίψη, που παλεύουν και αναμένουν τη λύτρωση. Είναι οι συγγενείς των 13 θυμάτων της φονικής έκρηξης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στις 11 Ιουλίου 2011. Τις συναντώ στο αεροδρόμιο. Πηγαίνουν στις Βρυξέλλες. Στο σπίτι της Ευρώπης. Εκεί, την περασμένη βδομάδα, έλαβε χώρα εκδήλωση τιμής εις μνήμην των θυμάτων, μετά από πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ελένης Θεοχάρους, και τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Αρμόδιας για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Κρισταλίνα Γεωργίεβα.
Κρατώντας τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους, όπως οι ηρωίδες μάνες των αγνοουμένων, οι σύζυγοι, τα παιδιά και οι γονείς των 13 θυμάτων της φονικής έκρηξης που κτύπησε τον τόπο μας, ξεκινούν για το ταξίδι προς το Βέλγιο. Εκεί, το πρωί της περασμένης Τετάρτης, τελέστηκε στην Αντιπροσωπία της Κύπρου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπάυσεως των ψυχών των ηρώων, από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο, ο οποίος υποδέχθηκε τους συγγενείς με θέρμη. Προτού, όμως, αναχωρήσουν οι συγγενείς για το Ευρωκοινοβούλιο, δώρισαν στον Θεοφιλέστατο κάδρο με τις φωτογραφίες των θυμάτων, ο οποίος τους υποσχέθηκε πως θα το τοποθετήσει σε περίοπτη θέση, για να το βλέπουν όσοι επισκέπτονται το Σπίτι της Κύπρου στις Βρυξέλλες.
Οι θύμησες της μαύρης Δευτέρας ξύπνησαν
Ακολούθως πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, μέσα σε κλίμα φορτισμένο από συναισθήματα και μνήμες, εκδήλωση τιμής των 13 θυμάτων της φονικής έκρηξης. Κύριως ομιλητής της ήταν ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Τζόζεφ Ντολ. Ο κ. Ντολ, αντικρίζοντας τους μαυροφορεμένους συγγενείς, δεν άντεξε, έσπασε. Κατά την ομιλία του, που ήταν πνιγμένη στα δάκρυα, εξήρε τον ηρωισμό και την ανδρεία των θυμάτων της 11ης Ιουλίου. Μιλώντας γι' αυτούς, τόνισε πως η θυσία τους είναι παραδειγματική. Απευθυνόμενος, δε, προς το πρόσωπο των συγγενών, ανέφερε: «Είμαι σίγουρος ότι στηρίζοντας ο ένας τον άλλον, θα τα καταφέρετε. Φίλοι μου, θα πρέπει να δώσετε χρόνο στον χρόνο και οι άνδρες σας θα αναγεννηθούν με την ανατολή του ηλίου».
Ο Ντενίς Τσάιβι, ο οποίος είχε υπηρετήσει και στην Κύπρο, μεταφέροντας το μήνυμα της Επιτρόπου Γκεοργίεβα, τόνισε πως σε τέτοιες στιγμές ανθρώπινης δυστυχίας, οι άνθρωποι στηρίζουν ο ένας τον άλλον. Η Ευρώπη, υπέδειξε, στέκεται στο πλευρό της Κύπρου και προσπαθεί να απαλύνει τις επιπτώσεις της καταστροφής, ειδικότερα με την παροχή βοήθειας μέσω του Πολιτικού Μηχανισμού Προστασίας της Ε.Ε.
Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη οι συγγενείς

Εκ μέρους των συγγενών, ο πατέρας του Πυροσβέστη Παναγιώτη Θεοφίλου, Μιχάλης, σε ομιλία του, αφού εξιστόρησε την πορεία του φονικού φορτίου από τον Ιανουάριο του 2009 έως και τη φονική έκρηξη, τόνισε τις αμέλειες και τις ευθύνες του Προέδρου Χριστόφια και των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, οι οποίοι, όπως είπε, παραιτήθηκαν. Επιπρόσθετα, σημείωσε, βρίσκονται σε εξέλιξη από τους συγγενείς των θυμάτων διώξεις αστικού δικαίου εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και παντός υπευθύνου, επικαλούμενοι το ανώτερο δικαίωμα, της ζωής, που είναι η υπέρτατη αξία σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Επίσης, ο γιος του Διοικητή Ναυτικού, Πλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, Νικόλας, σε σύντομο χαιρετισμό του, αφού εξήρε τον ηρωισμό των 13 θυμάτων της φονικής έκρηξης, κατήγγειλε πως έγινε παραποίηση στοιχείων από την Αστυνομία, έτσι ώστε να αφεθούν υπόνοιες σε βάρος εκλιπόντων και αναφέρθηκε στις ευθύνες του Προέδρου Χριστόφια.

Συγκίνηση κατά την παράδοση των πλακετών

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΕΛΚ και ο εκπρόσωπος της Επιτρόπου Γκεοργίεβα επέδωσαν τιμητικές πλακέτες στους συγγενείς των ηρώων. Η σύζυγος του Πλοιάρχου Ιωαννίδη, Μαρία, παίρνοντας την τιμητική πλακέτα, τόνισε: «Ελπίζω να γίνουμε τόσο μεγάλοι, ώστε να φτάσουμε τη θυσία τους και όχι πολύ μικροί, κατεβάζοντας τη θυσία τους για να μας φτάσει». Στη συνέχεια η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους, ως ελάχιστο ευχαριστώ για την τιμή που έκαναν ο Πρόεδρος του ΕΛΚ και ο Εκπρόσωπος της Επιτρόπου, τιμώντας τους ηρωικούς νεκρούς, τους προσέφερε από ένα ασημένιο δενδρύλλιο της ελιάς, σήμα κατατεθέν της χώρας μας και της ειρήνης.
Ευρωπαϊκές οι αρχές και οι αξίες τους
ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΝΤΑΣ τους συγγενείς των θυμάτων ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Ιωάννης Κασουλίδης, εξήρε τη θυσία των 13 ηρώων. Ο Διοικητής του Ναυτικού Ανδρέας Ιωαννίδης και ο Διοικητής της Ναυτικής Βάσης Λάμπρος Λάμπρου, τόνισε, όπως κάθε πλοίαρχος ενός σκάφους που βυθίζεται και παραμένει εκεί, τελευταίος, έτσι και αυτοί προτίμησαν να παραμείνουν στις επάλξεις του καθήκοντος μέχρι τέλους. Τα θύματα της 11ης Ιουλίου, υπέδειξε, δεν ήταν θύματα από ατύχημα, αλλά από συνειδητή επιλογή να εκτελέσουν το καθήκον τους και να χάσουν τη ζωή τους. Αυτός το θάρρος, η γενναιότητα, ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη, τόνισε, είναι αρχές και αξίες που ξεπερνούν τα σύνορα της Κύπρου. «Είναι αρχές και αξίες παγκόσμιες και ευρωπαϊκές, και είναι γι’ αυτό που επιλέξαμε να τους τιμήσουμε εδώ στο Ε.Κ., γιατί το Ε.Κ. είναι ο εκφραστής των αρχών και αξιών που πρεσβεύει η Ε.Ε.», κατέληξε.
Ευχαριστώντας τους συγγενείς για την παρουσία τους, η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ υπέδειξε πως στην αντιηρωική και παρακμιακή εποχή που ζούμε, τα δεκατρία θύματα της φονικής έκρηξης δεν δίστασαν ούτε δευτερόλεπτο, όταν εκλήθησαν να επιτελέσουν το καθήκον τους και έγιναν πρότυπα για όλους εμάς και τις επόμενες γενιές που θα έλθουν. «18χρονα και 19χρονα παιδιά, νέοι οικογενειάρχες, αξιωματικοί, οι Διοικητές του Ναυτικού και της Ναυτικής Βασης», σημείωσε, με αφοσίωση και αυταπάρνηση έδειξαν τον δρόμο για τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζουν οι γενναίοι να πουν το μεγάλο όχι, όταν πανεύκολα θα μπορούσαν να πουν ναι. «Όπως έγραψε ο Μπρεχτ, οι λαοί που χρειάζονται ήρωες είναι δυστυχισμένοι. Αυτό είναι αλήθεια. Είμαστε ένα δύσμοιρος λαός, αλλά έχουμε την ανταμοιβή να είμαστε περήφανοι για τους γενναίους μας», κατέληξε.
Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου, σε σύντομο χαιρετισμό του και στρεφόμενος προς τα πρόσωπα των συγγενών, υπογράμμισε τη χαρά του που τους συνάντησε από κοντά, τονίζοντας πως ένιωσε ότι βρίσκεται με ανθρώπους οι οποίοι διακατέχονται από ύψιστη αξιοπρέπεια, παρ' όλον τον πόνο και τη θλίψη για τον χαμό των δικών τους, ο οποίος προήλθε μέσα από ένα απολύτως αδιαιολόγητο και ακατανόητο ατύχημα.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: