Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Έρχονται τα 400 Μ1Α1 Abrams - Εγκρίθηκε η παραχώρησή τους


Εκτύπωση E-mail


ΠΗΓΗ
Μια πραγματική κοσμογονία θα συμβεί τον επόμενο χρόνο στον Ελληνικό Στρατό, καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις ΗΠΑ, την περασμένη Παρασκευή μπήκε η τελευταία υπογραφή από την Επιτροπή Άμυνας του Κογκρέσου για την έγκριση παραχώρησης των 400 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams και τα άρματα θα αφιχθούν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2012!
Θα αποτελέσουν την ισχυρότερη δύναμη αρμάτων στην Ευρώπη, μαζί με τα LEO2HEL/A4 με συνολικά 750 άρματα μάχης τρίτης γενιάς με πυροβόλο των 120 χλστ. Σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο του ΓΕΣ τα Μ1Α1 θα αντικαταστήσουν τα Leopard 1A5 στους σχηματισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας και τα LEO1A5 θα ταξιδέψουν για τα νησιά.
Βέβαια, εμείς θα προετείναμε και κάποιος αριθμός από τα 400 Μ1Α1 να μεταφερθεί στα νησιά που έχουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ομαλή επιχειρησιακή τους ανάπτυξη.
Η αντικατάσταση των M48A5 MOLF από τα LEO1A5 δεν θα σημάνει σημαντική επιχειρησιακή διαφοροποίηση, αφού τόσο η θωράκιση όσο και το διαμέτρημα του πυροβόλο, αλλά και τα σκοπευτικά σε γενικές γραμμές είναι ίδια, ενώ υπάρχουν στελέχη στην Διεύθυνση Τεθωρακισμένων του ΓΕΣ που θεωρούν ότι τα Μ48 ήταν πιο αποτελεσματικά από τα LEO1A5.
Έτσι η μεταφορά ορισμένων Μ1Α σε νησιά όπως η Λέσβος, η Σάμος κλπ, θα έκανε την πραγματική επιχειρησιακή διαφορά σε σχέση με σήμερα. διαφορά  τα οποία προσεγγίζουν τα όρια του υπηρεσιακού βίου τους.
Οι Αμερικανοί προτείνουν μάλιστα δύο εναλλακτικές λύσεις μία οικονομική απλά για να έρθουν σε επιχειρησιακή κατάσταση τα άρματα κόστους περίπου μεταξύ 50.000-150.000 δολαρίων ανά σκάφος (και εδώ υπάρχουν διάφορες προτεινόμενες λύσεις) και μία που να προβλέπει γενική αναβάθμιση της τάξεως των 500.000 δολαρίων ανά όχημα περίπου.
Θεωρούμε ότι με τη νυν οικονομική κατάσταση η πρώτη λύση είναι μονόδρομος, αλλά και η δεύτερη η φυσιολογική εξέλιξη για να παραμείνουν τα άρματα σε επιχειρησιακή κατάσταση μέχρι το 2035 τουλάχιστον.
Η θωράκιση των M1A1 δυστυχώς δεν θα είναι DU (απενεργοποιημένο ουράνιο), ούτε θα υπάρξει προμήθεια βλημάτων DU. Τα M1A1 της έκδοσης με DU στην θωράκιση είναι της πλέον πρόσφατης παραγωγής.
Πάντως να σημειώσουμε και τον ανηλεή πόλεμο κατά του προγράμματος από την πλευρά των Γερμανών (KMW-Rheinmetall) οι οποίοι πέρα από την παντοκρατορία των LEO, θα κινδυνεύσουν να χάσουν (η δεύτερη) το πρόγραμμα των πυρομαχικών αρμάτων των 120 χλστ. αφού απαλείφεται η δικαιολογία της μη πιστοποίησης των αμερικανικών πυρομαχικών στα πυροβόλα των 120 χλστ..
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: