Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Άπρακτος θα επιστρέψει ο Πρόεδρος


| Εκτύπωση | 24/10/2011 | ΤΗΣ ΑΝΤΡΗΣ ΔΑΝΙΗΛ

Δεν πρόκειται να επιλυθεί το Κυπριακό εκτιμά ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος
Λάθος χειρίστηκε τις απαράδεκτες δηλώσεις Ερντογάν, κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει ούτε τη Μόρφου, ούτε την Αμμόχωστο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ήταν μια χρυσή ευκαιρία, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, να πει στα Η.Ε. ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες, περιττεύουν οι συνομιλίες.

Δεν πρόκειται να λυθεί το Κυπριακό, εκτιμά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ενόψει της τριμερούς στη Νέα Υόρκη.
Σε δηλώσεις του χθες στο «Σίγμα», ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια πλέον επίλυσης του Κυπριακού, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι χειρίστηκε λάθος τις απαράδεκτες δηλώσεις Ερντογάν, κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει ούτε τη Μόρφου, ούτε την Αμμόχωστο.
Ήταν μια χρυσή ευκαιρία, σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, να τους πει, κάτω από τέτοιες συνθήκες, περιττεύουν οι συνομιλίες.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επικαλέστηκε και την παρουσία-εισβολή, όπως είπε, τουρκικών πλοίων στην ΑΟΖ της Κύπρου, σαν έναν ακόμη λόγο αποχώρησης από τις συνομιλίες.
Υπό συνθήκες απειλών, σημείωσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να τους πει ότι δεν είμαστε σε θέση να διαπραγματευόμαστε. Αφού δεν αξιοποίησε τις περιπτώσεις αυτές, είναι υποχρεωμένος να πάει στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα επιστρέψει πίσω άπρακτος.
Επικοινωνιακό παιγνίδι η αισιοδοξία Έρογλου
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου χαρακτήρισε επικοινωνιακό παιγνίδι την αισιοδοξία Έρογλου, ότι στην τριμερή μπορεί να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό.
Προσπαθεί, είπε, να παρουσιάσει ότι επίκειται λύση, ώστε να αποκαρδιώσει τη δική μας πλευρά, να φύγουμε από τις συνομιλίες, για να εκμεταλλευθεί την όλη περίπτωση επικοινωνιακά.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κάλεσε την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να αξιοποιήσουν σωστά την υπόθεση του φυσικού αερίου, για να λάβει, όπως είπε, και το Κυπριακό τη σωστή του πορεία. Αν αξιοποιηθεί σωστά, είπε, τότε η Τουρκία θα βρεθεί εκτός, και το κυπριακό πρόβλημα θα λυθεί κάτω από τις καλύτερες προϋποθέσεις. Από εμάς εξαρτάται, τόνισε. Αν αξιοποιήσουμε σωστά τα δώρα Θεού, φυσικό αέριο και πετρέλαια, τότε «όχι μόνο στην Αμμόχωστο και τη Μόρφου, αλλά θα πάμε στην Κερύνεια και την Καρπασία, και μπορούμε να κάνουμε ένα κράτος όμορφο, όπου θα ζήσουν ευτυχισμένοι και Έλληνες και Τούρκοι».
Υπάρχει διάσπαση στο εσωτερικό μέτωπο
Η διάσπαση που υπάρχει στο εσωτερικό μέτωπο οφείλεται στο ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και τα κόμματα, ο καθένας έχει δική του γραμμή, εκτιμά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Αν βρούμε την εθνική γραμμή τη σωστή, η ομοψυχία θα είναι παρούσα, υπέδειξε.

«Show, η μετάβαση στην πλατφόρμα»

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου κλήθηκε να απαντήσει αν μετά την προεδρική επίσκεψη στην πλατφόρμα της Noble, θα επιθυμούσε να μεταβεί και ο ίδιος.
Απάντησε χαρακτηριστικά ότι του έχουν κάνει ήδη πρόταση «και είπα ότι τα show δεν μου αρέσουν. Δεν νομίζω ότι είναι καιρός για show. Να τους αφήσουμε ήσυχους να κάνουν τη δουλειά τους, να έρθουν στην επιφάνεια τα αέρια, τα πετρέλαια κλπ, και μια σωστή αξιοποίηση θα μας κάνει ευτυχισμένους».
Ερωτηθείς, ωστόσο, αν παραμένει ζωντανό το ενδιαφέρον της Εκκλησίας να επενδύσει στο φυσικό αέριο, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου απάντησε, ασφαλώς.
<a href='http://www1.sigmalive.com/adserver/www/delivery/ck.php?n=aa83452b&amp;cb=12587280' target='_blank'><img src='http://www1.sigmalive.com/adserver/www/delivery/avw.php?zoneid=31&amp;cb=12587280&amp;n=aa83452b' border='0' alt='' /></a>ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: