Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ


Βάσει πηγών του αθηναικού ''ΒΗΜΑΤΟΣ'' και του ξένου τύπου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με άρθρο του στην εφημερίδα ''Ιζβέστια'', προτείνει την δημιουργία μιας Ευρασιατικής Ένωσης (όπως χαρακτηριστικά την ονόμασε), στην οποία θα συμμετέχουν τα πρώην σοβιετικά κράτη. Πάνω στο φιλόδοξο αυτό σχέδιο ο Πούτιν είπε ότι στόχος θα είναι μια μεγάλη ενσωμάτωση βασισμένη σε νέες πολιτικές και οικονομικές αξίες, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής.


Σύμφωνα πάντα με το ''ΒΗΜΑ'', όταν επιστρέψει στο Κρεμλίνο ως πρόεδρος της Ρωσίας τον ερχόμενο Μάρτιο ο Πούτιν, θα θελήσει να αποδείξει ότι η προσφώνηση ''τσάρος'' που του αποδίδεται, δεν είναι ένα απλό παρατσούκλι, αλλά γεγονός. Και όλα δείχνουν πως ο Πούτιν ετοιμάζεται να διορθώσει το λάθος του προκατόχου του, Μπόρις Γιέλτσιν. Του Μπόρις Γιέλτσιν, που ως γνωστόν διέλυσε στα εξ ων συνετέθη την Σοβιετική Ένωση, μετατρέποντας την κραταιά υπερδύναμη σε ένα κατακερματισμένο μωσαϊκό κρατών και κρατιδίων.

Παρότι ο νυν πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει ότι σκοπός του δεν είναι η αναβίωση της ΕΣΣΔ, εκφράζονται ήδη φόβοι από δυτικούς κύκλους (με προεξάρχουσα τις ΗΠΑ) πως στην πραγματικότητα η Ευρασιατική Ένωση δεν θα διαφέρει και τόσο από την Σοβιετική Ένωση.
Ο Πούτιν στο άρθρο του έκανε λόγο για ένα μοντέλο ισχυρής και διεθνικής Ένωσης, που θα είναι σε θέση να γίνει ένας από τους ισχυρούς πόλους του σύγχρονου κόσμου.
Ως γνωστόν, με πρωτοβουλία του Βλαντίμιρ Πούτιν η Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν σχημάτισαν μια οικονομική συμμαχία, καταργώντας τους τελωνειακούς περιορισμούς μεταξύ τους με αμοιβαίες εμπορικές συμφωνίες και θεσπίζοντας κοινούς εμπορικούς και οικονομικούς κανονισμούς, που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του Πούτιν, στην ρωσική κοινή αγορά θα ενσωματωθούν το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν, ενώ το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν και πότε θα μπει στην ένωση η Ουκρανία.

Η ανασύσταση μιας ''οικονομικής ΕΣΣΔ'', στα πρότυπα της ΕΟΚ, δεν είναι πάντως το μοναδικό μεγαλεπήβολο σχέδιο του Πούτιν για τα επόμενα χρόνια: Σύμφωνα πάντα με το ''ΒΗΜΑ'', θεωρείται βέβαιο ότι ο ''τσάρος'' θα επιχειρήσει πάλι να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, με προτάσεις διευρυμένης συνεργασίας και δημιουργίας μιας συμμαχίας από τα Ουράλια ως τον Ατλαντικό, με κοινό νόμισμα και λυμένα όχι μόνο όλα τα ενεργειακά προβλήματα για πολλές δεκαετίες, χάρη στο φτηνό ρωσικό πετρέλαιο και γκάζι, αλλά και τα στρατιωτικά, χάρη στην ασπίδα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Θεωρείται δεδομένο από τους αναλυτές ότι ο Πούτιν θα επαναφέρει στο τραπέζι με την ΕΕ δέσμη προτάσεων (αρχιτεκτονική για ευρωπαική ασφάλεια, αμυντική συνεργασία, μεγάλα ρωσο-ευρωπαϊκά έργα υποδομών, όπως ο αγωγός αερίου Nord Stream κτλ). Ο Πούτιν θεωρεί άλλωστε πως Ευρώπη και Ρωσία είναι καταδικασμένες να συμμαχήσουν, αφού είναι αμοιβαία εξαρτημένες σε πλήθος τομείς.

Μια νέα Ευρασιατική Ένωση θα λύσει ακόμη περισσότερο τα χέρια του Πούτιν, αφού αναμφισβήτητα θα αυξήσει την ισχύ της Ρωσίας όχι μόνον στην παραδοσιακή σφαίρα επιρροής της, αλλά και πέρα από αυτήν, καταλήγει το άρθρο του ''ΒΗΜΑΤΟΣ''.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: