Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Δώστε μας πίσω τις δωρεές υπερ των πυροπλήκτων


25.10.2011
Τα χρήματά τους πίσω ζητούν από το Δημόσιο μεγαλοδωρητές του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη -το οποίο πριν από περίπου ένα χρόνο είχε «σφετεριστεί» ως υπουργός Οικονομικών ο Γ. Παπακωνσταντίνου- , τη στιγμή που βουλευτές και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ηλείας καταθέτουν σήμερα μήνυση κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελία Πύργου για απιστία.

Οπως επεσήμανε ο βουλευτής και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας, μιλώντας στη ΝΟΔΕ Ηλείας, η οποία συνεδρίασε για το συγκεκριμένο θέμα, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, ισχυρός οικονομικός παράγοντας της χώρας και δωρητής του ταμείου, ζητά από το ελληνικό κράτος να του δοθούν πίσω τα 37.000.000 ευρώ που είχε διαθέσει στο ταμείο προς ανακούφιση των πυροπλήκτων και σεισμοπλήκτων της Ηλείας, εφόσον τελικά δεν χρησιμοποιούνται για τον σκοπό που προορίζονταν. «Τον περασμένο Νοέμβριο η κυβέρνηση έφερε ένα νομοσχέδιο με το οποίο κατήργησε φορείς του δημόσιου τομέα, μεταξύ των οποίων και το Ταμείο Αποκατάστασης Πληγέντων από Φυσικές Καταστροφές. Το πρώην Ταμείο Μολυβιάτη, λοιπόν, ενσωματώθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τα χρήματά του, δηλαδή 119.000.000 ευρώ, πέρασαν ως προϊόν εκκαθάρισης στο Δημόσιο» αναφέρει σχετικά ο κ. Τζαβάρας και σημειώνει ότι από τον Νοέμβριο του 2010 δεν υπάρχει καμία πληρωμή προς τους δικαιούχους, παρότι ο νόμος προέβλεπε ότι το ποσό αυτό θα χρησιμοποιούνταν για τους σκοπούς του ταμείου.

«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καταχρεωθεί στις τράπεζες για τις εργασίες αποκατάστασης και επισκευής των σπιτιών τους, οι οποίοι υπολόγιζαν να λάβουν τη δόση που τους είχε αναγνωριστεί από την αρμόδια κρατική υπηρεσία και από τον Νοέμβριο δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ» εξηγεί ο βουλευτής της Ν.Δ. και περιγράφει ότι, παράλληλα, εκκρεμούν εντολές από την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους εργολάβους, οι οποίοι είχαν επισκευάσει σχολικά κτίρια που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές και τους σεισμούς. Την κατάληξη αυτή κανείς δεν ανέμενε, πάντως, τον Αύγουστο του 2008, όταν ο κ. Παπανδρέου επισκεπτόταν, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, την Αρτέμιδα Ηλείας για να συμπαρασταθεί στους πληγέντες και να καταθέσει λουλούδια στη μνήμη των δεκάδων νεκρών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Η τραγωδία της Ηλείας είχε προκαλέσει συγκίνηση και κινητοποίηση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, με τους πολίτες να προσφέρουν εθελοντικά τον οβολό τους στο ταμείο που συστάθηκε υπέρ της αποκατάστασης των πυρόπληκτων και αργότερα σεισμόπληκτων κατοίκων της περιοχής, ενώ σημαντικές ιδιωτικές εισφορές είχαν προέλθει και από φορείς και ιδρύματα του εξωτερικού και της ομογένειας. Στη μηνυτήρια αναφορά που καταθέτουν ο κ. Τζαβάρας μαζί με τον αντιδήμαρχο Δήμου Ζαχάρως Ιωάννη Μπαμπάτσικο, τον δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Βλάχο και κατοίκους της περιοχής, ζητούν από τον εισαγγελέα να διερευνήσει τη διάπραξη αδικήματος, απιστίας και υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος, εξαιτίας του ύψους των συγκεντρωμένων χρηματικών ποσών.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: