Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Τα… διπλώνει και με τους Ρώσους


| Εκτύπωση | 09/10/2011 | Της Χρύσως Αντωνιάδου

Ο Ερντογάν ακύρωσε τη συμφωνία για το φυσικό αέριο
Η Ρωσία θα κατεβάσει το Βόρειο Στόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο τις μέρες που θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών για το φυσικό αέριο της Κύπρου.
Εκείνο που προκαλεί αυξημένες ανησυχίες είναι ότι, αυτή η εξέλιξη, θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον
Η Τουρκία, θέλοντας να δώσει… έναν μπάτσο στη Ρωσία, ακύρωσε συμφωνία με το πρόσχημα των ψηλών τιμών. Προβληματισμοί και ανησυχίες για τη στροφή στην Τεχεράνη…

Ο εκνευρισμός της Τουρκίας για την απόφαση της Κύπρου να προχωρήσει σε έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη δεν έχει όρια. Πάνω στα νεύρα του ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν προχωρεί σε άτσαλες και σπασμωδικές κινήσεις, με κόστος σε βάθος χρόνου με στενούς συνεργάτες και συμμάχους. Αυτήν τη φορά τα έβαλε με τη Ρωσία μετά την απόφαση τής τελευταίας να κατεβάσει ισχυρή μοίρα του Βόρειου Στόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο, με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ».
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Μόσχας η Τουρκία κοινοποίησε και επίσημα την απόφασή της να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ακυρώνοντας την τεράστια ενεργειακή συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν.
Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, στην προσπάθειά του να δώσει εξηγήσεις για την απρόσμενη αλλαγή στη στάση της Άγκυρας, έθεσε τάχατες ζήτημα κόστους του ρωσικού φυσικού αερίου. Πληροφορίες από τη Μόσχα αναφέρουν ότι η ρωσική εταιρεία Γκάζπρομ ενημερώθηκε από την τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ ότι «αν η τιμή του φυσικού αερίου δεν παρουσιάσει μείωση κατά 20%, τότε δεν θα ανανεωθεί η συμφωνία προμήθειας της Τουρκίας από τη Ρωσία». Το συμβόλαιο λήγει τον προσεχή Δεκέμβριο και η Γκάζπρομ δεν έχει απαντήσει στην τουρκική εταιρεία.
Πού… πάει ο Ερντογάν;
Η απόφαση της Τουρκίας εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις αλλά και επιπτώσεις. Το ερώτημα που δημιουργείται, είναι από πού θα προμηθεύεται η Τουρκία το φυσικό αέριο που αγόραζε μέχρι τώρα από τη Ρωσία. Ο πιο πιθανός προμηθευτής δεν είναι άλλος από την Τεχεράνη.
Τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων προβάλλουν έντονα ότι οι οικονομικοί παράγοντες της χώρας δέχθηκαν μεγάλη έκπληξη με την ανακοίνωση του Ερντογάν.
Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, σε μία εμφανή προσπάθεια να περιορίσει τις αντιδράσεις και να ρίξει τους τόνους, ανέφερε ότι «η Ρωσία παραμένει στρατηγικός σύμμαχος της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξε καμία ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών, παρά την απόφαση για ακύρωση του συμβολαίου». «Η Τουρκία δεν θα σταματήσει να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αλλά το θέμα της αγοράς θα το αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος είναι σε θέση να διαπραγματεύεται καλύτερες τιμές», δήλωσε ο Τανέρ Γιλντίζ.
Πάντως, η Gazprom παρουσιάζεται έτοιμη να παραδίδει απευθείας στους ιδιώτες διανομείς ποσότητες φυσικού αερίου. «Στην περίπτωση που δεν ανανεωθεί η συμφωνία με την κρατική εταιρεία Botas, είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε φυσικό αέριο στους εταίρους μας, τις ιδιωτικές εταιρείες, ώστε αυτές με τη σειρά τους να τροφοδοτήσουν τους τελικούς καταναλωτές στην τουρκική αγορά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazpromexport Αλεξάντερ Μεντβέντεφ.
Η ενεργειακή συμφωνία υπογράφτηκε μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας το 1986 και προέβλεπε την παράδοση 6 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, σε ετήσια βάση, μέσω του Δυτικού Αγωγού Ρωσίας - Τουρκίας, που διέρχεται από την Ουκρανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Η Τουρκία εμμένει σε χαμηλότερες τιμές από την Gazprom, που καλύπτει το 67% των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο.
Οι ενεργειακές συμφωνίες

Πέραν της τροφοδοσίας της τουρκικής ενεργειακής αγοράς με φυσικό αέριο, μέσω του αγωγού Blue Stream, κάτω από τον Εύξεινο Πόντο, η Ρωσία προμηθεύει το 20% του αργού πετρελαίου που εισάγει η Τουρκία. Επιπλέον, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να κατασκευάσουν την πρώτη μονάδα πυρηνικής ενέργειας σε τουρκικό έδαφος, στο Άκιουγιου.
Ο Δυτικός Αγωγός Ρωσίας - Τουρκίας τροφοδοτεί τη βορειοδυτική Τουρκία και ειδικά την Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων είχε δηλώσει ότι οι ιδιωτικές τουρκικές εταιρείες μπορούν, αν το επιθυμούν, να διαπραγματευθούν τιμές απευθείας με την Gazprom.
Η απόφαση καταγράφεται ευρέως από τον τουρκικό Τύπο και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο σοκ που δέχθηκε η οικονομική ελίτ της Τουρκίας, μετά την απόφαση.
Απόφαση-σοκ
ΑΝΑΛΥΤΕΣ και διπλωμάτες στην Άγκυρα δεν έκρυβαν τον αιφνιδιασμό τους για τις απρόσμενες εξελίξεις και δεν απέκρυβαν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους για ενεργειακή εξάρτηση πλέον της χώρας από τις εξαγωγές φυσικού αερίου του Ιράν. Εκείνο που προκαλεί αυξημένες ανησυχίες είναι ότι αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, καθώς οι Αμερικανοί θεωρούν αιτία πολέμου κάθε εξάρτηση μίας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ από την Τεχεράνη.
Διπλωμάτες και αναλυτές στην Τουρκία αποδίδουν την επιλογή της Τουρκίας να κρατήσει αποστάσεις από τα δυτικά κέντρα λήψης αποφάσεων, τα οποία επηρεάζονται από τις Η.Π.Α. και το Ισραήλ, στην επιδείνωση στις σχέσεις των δύο χωρών και τη στάση που κρατά η Τουρκία στα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ερντογάν επιμένει να θέλει να αναδειχθεί σε έναν περιφερειακό μονάρχη στην περιοχή, ακόμη κι αν έλθει αντιμέτωπος με τα στρατηγικά συμφέροντα του Ισραήλ, των πολυεθνικών πετρελαϊκών κολοσσών και του ρωσικού γίγαντα εμπορίας πετρελαιοειδών Gazprom.

Ο ρωσικός στόλος στη Μεσόγειο

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ότι ο ρωσικός στόλος αποφάσισε να κατέβει στη Μεσόγειο την ίδια ώρα που η Ουάσιγκτον και Ε.Ε. ανακοινώνουν συχνά τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν κάθε κυριαρχικό δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τους πόρους που βρίσκονται στις δικές τους ΑΟΖ.
Η Μόσχα ανακοίνωσε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ότι, η Ομάδα Μάχης του αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» από τη Βόρεια Θάλασσα (θάλασσα Μπάρεντς), προγραμματίζει να πλεύσει για την Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στην περιοχή της κυπριακής γεώτρησης του «Οικοπέδου 12», τρία χρόνια μετά την τελευταία κάθοδό του στην περιοχή.
Η Ομάδα Μάχης του αεροπλανοφόρου θα αποπλεύσει στις 13 Νοεμβρίου 2011 για ασκήσεις στη θάλασσα Μπάρεντς και εκεί θα ασκηθεί για μία εβδομάδα. Ακολούθως, στις 19 Νοεμβρίου 2011 θα ξεκινήσει το ταξίδι για τη Μεσόγειο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε σχετικά με τα λιμάνια που θα προσεγγίσει.
Η αποστολή της Ομάδα Μάχης του αεροπλανοφόρου στη Μεσόγειο θα διαρκέσει τρεις μήνες. Το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» και τα πλοία που θα το συνοδεύουν θα περάσουν τα στενά του Γιβραλτάρ περί τα τέλη Νοεμβρίου, ακριβώς τότε που αναμένεται να κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα της κυπριακής γεώτρησης. Η ναυτική δύναμη αποτελείται από 6 αντιτορπιλικά, φρεγάτες και πλοία υποστήριξης.
Ήδη, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου περιπολεί ρωσικό συμβατικό υποβρύχιο.
Εκτός από το ρωσικό αεροπλανοφόρο θα πλεύσει και το αντιτορπιλικό Admiral Chabanenko, κλάσης Udaloy II. Το ρωσικό αεροπλανοφόρο είναι εξοπλισμένο με 19 αεροσκάφη Su-33, 4 Su-25 (κρούσης) και 17 ελικόπτερα Κa-27 και μεταφέρει μεγάλο αριθμό πυρηνικών κεφαλών για χρήση από τους πυραύλους Ρ-700 Granit.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Ρωσία ήδη επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για να εκτελέσει έρευνες σε δύο κυπριακά οικόπεδα. Επίσης, το ενδιαφέρον της Μόσχας επικεντρώνεται και στις εξελίξεις στη Συρία.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: