Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ο εθνικός διχασμός θα αποτραπεί με λαϊκή εντολή


| Εκτύπωση | 06/10/2011 | ΤΗΣ ΑΝΤΡΗΣ ΔΑΝΙΗΛ

Πώς μπορεί να αποφευχθεί μια μείζων πολιτειακή κρίση, μετά το πόρισμα;
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης Κώστας Χρυσογόνος και ο νομικός Κώστας Ευσταθίου εξηγούν στη «Σ» γιατί θα πρέπει να οδηγηθούμε άμεσα σε μια νέα εκλογική διαδικασία.

Η ανανέωση της εντολής του λαού είναι η μοναδική δημοκρατική διέξοδος για να μην επέλθει ο εθνικός διχασμός, εκτιμούν νομικοί. Σε δηλώσεις του στη «Σ», ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, Κώστας Χρυσογόνος, εξήγησε ότι στην υπόθεση της έκρηξης στη ναυτική βάση υπήρξε μια πρωτοφανής αστοχία στους χειρισμούς των κυβερνητικών υπευθύνων, η οποία δημιουργεί ένα μείζον πρόβλημα ανάληψης πολιτικής ευθύνης από μέρους τους. Κατά συνέπεια, συμπλήρωσε ο καθηγητής, ο πιο προφανής τρόπος για αποφευχθεί μια μείζων πολιτική κρίση, η οποία θα επέφερε την πλήρη ρήξη στη σχέση μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, θα ήταν να αναζητηθεί η διέξοδος στην προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.
Δεν υπάρχουν αδιέξοδα
Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, επισήμανε ο καθηγητής Κώστας Χρυσογόνος. «Υπάρχει πάντοτε ο δρόμος της προσφυγής στον κυρίαρχο λαό. Και αυτός θα έπρεπε να αναζητηθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, προκειμένου να αμβλυνθεί ο κίνδυνος εθνικού διχασμού στην Κύπρο».
Σύμφωνα με το καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, εφ' όσον δεν υπάρχει θεσμικά η δυνατότητα διάλυσης της Βουλής, η μόνη λύση είναι η παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να υπάρξουν προεδρικές εκλογές. Η άρνηση διεξόδου δεν αποτελεί απάντηση στο πρόβλημα, ίσα-ίσα θα το επιτείνει.
Μετωπική σύγκρουση εξουσιών
Η ιστορική εμπειρία, αναφέρει ο καθηγητής, «δείχνει ότι, ακόμα και εκεί όπου η εκτελεστική εξουσία δεν εξαρτάται από τη Βουλή, διότι ανατίθεται σε έναν εκλεγμένο από το λαό Πρόεδρο, είτε σε έναν συνταγματικό μονάρχη, ακόμη κι εκεί μακροπρόθεσμα, είναι αδύνατο να κυβερνηθεί αποτελεσματικά ένα οποιοδήποτε κράτος, χωρίς μια στοιχειώδη εναρμόνιση μεταξύ των δύο εξουσιών». Αν, λοιπόν, η εκτελεστική εξουσία δεν καταφέρνει να έχει τη στοιχειώδη ανοχή, έστω της Βουλής, πρακτικά είναι αδύνατο να κυβερνηθεί η χώρα και θα οδηγηθεί σε κατάσταση ακυβερνησίας. Τι θα γίνει, διερωτάται ο καθηγητής Χρυσογόνος, αν για παράδειγμα προκύψει καταψήφιση των προϋπολογισμών; «Άρα, λοιπόν, η διέξοδος είναι η προσφυγή στον κυρίαρχο λαό», καταλήγει.
Να τηρηθούν οι θεσμοί
Από πλευράς του, ο νομικός Κώστας Ευσταθίου εξηγεί ότι ο διχασμός αποφεύγεται μόνο με την τήρηση των θεσμών και την ανάληψη ευθυνών. Ο κ. Ευσταθίου, αναλύοντας τα δεδομένα ως έχουν, ανέφερε στη «Σ» ότι ο αφορισμός της αντίθετης άποψης, η δαιμονοποίηση του αντίθετου λόγου, ή της κριτικής, πολλαπλασιάζουν το πρόβλημα. Προέχει, είπε, «να σεβαστούμε ο ένας τον άλλο, τους θεσμούς, τις διακηρύξεις τις δικές μας, οι οποίες είναι νωπές και αντηχούν στ' αφτιά του λαού».
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο διχασμού, ο κ. Ευσταθίου αναφέρει ότι στην περίπτωση μη παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, «το πρόβλημα θα επιταθεί για έναν απλούστατο λόγο.
Το παράδειγμα που έδωσε με τη συμπεριφορά του ο Πρόεδρος, δημιουργεί και πολλαπλασιάζει το πρόβλημα. Τι θα πούμε στον οποιονδήποτε, ο οποίος είτε καταδικάζεται από μια δικαστική απόφαση ή ένα πόρισμα το οποίο στο μέλλον θα εκδοθεί και τον αφορά. Αν αυτός το αμφισβητήσει, λέγοντας ότι δεν είναι αιτιολογημένο ή είναι αυθαίρετο ή έχει υπερβεί τα όρια της εξουσιοδότησής του ο δικαστής ή ο επίτροπος, τι θα του πούμε, ότι διαπράττει αδίκημα της απείθειας; Ότι δεν σέβεται τους θεσμούς; Δυστυχώς κάποιος έδωσε τέτοιου είδους ζοφερό παράδειγμα».
Όχι δικαστήριο
Ο κ. Ευσταθίου διατύπωσε τη διαφωνία του για πιθανή προσαγωγή του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αποφεύγουμε τέτοιου είδους ποινικοποιήσεις, διότι μπορεί να στραφούν εναντίον μας, σαν δημοκρατία, διότι με την ίδια λογική θα πρέπει να ποινικοποιείται και ο πολιτικός αντίλογος.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: