Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Μια εισήγηση για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης


| Εκτύπωση | 25/10/2011 | Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Χριστόφιας μεταβαίνει στη νέα τριμερή συνάντηση στη Ν. Υόρκη μέσα σε ένα ζοφερό εσωτερικό πολιτικό κλίμα. Μετά την τραγωδία στο Μαρί, έχει πολιτικά αποδυναμωθεί και μειοψηφεί. Όλα τα κόμματα, πλην ΑΚΕΛ, τον επικρίνουν σκληρά για τα κρίσιμα ζητήματα. Δεν τον εμπιστεύονται. Γι’ αυτό και ζήτησαν να υποβάλει την παραίτησή του και να προσφύγει στις κάλπες.
Ο Πρόεδρος αρνήθηκε. Έστω και μόνος, πορεύεται προς τη νέα τριμερή υπό δυσοίωνες προοπτικές και με μηδενικές προσδοκίες. Τις προάλλες, στο πλαίσιο του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου των Πολιτών, ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, δρ Ανδρέας Θεοφάνους, μίλησε με θέμα: «Προς μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης». Η τραγωδία στο Μαρί ανέδειξε σε όλη τη θλιβερή διάστασή του την αναξιοπιστία και τη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος.
Ο καθηγητής Θεοφάνους υποστηρίζει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών προσβλέπει σε μία εναλλακτική ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα ξαναδώσει ελπίδα στην κοινωνία και ταυτόχρονα την ευκαιρία στην Κυπριακή Δημοκρατία να πορευθεί με αξιοπιστία, αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη. Επειδή η Κύπρος διέρχεται μια πραγματικά κρίσιμη περίοδο, προβάλλει επιτακτικά η αναγκαιότητα για αλλαγή υποδείγματος καθώς και για μια ολοκληρωμένη στρατηγική». Ο δρ Θεοφάνους επισημαίνει ως ένα δείγμα της παθογένειας «ότι το κράτος πεισματικά αρνείται να κατανοήσει τη σημασία των δεξαμενών σκέψης.
Έτσι η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ έχει ενώπιόν της πολύ σοβαρές προκλήσεις, λειτουργεί στο πλαίσιο μιας αδύνατης κυβέρνησης, με έναν Πρόεδρο με χαμηλή αξιοπιστία εντός και εκτός Κύπρου και με μια δυσλειτουργική κρατική μηχανή». Παράλληλα, όμως, εισηγείται όπως «επαναξιολογηθεί ο ρόλος των κομμάτων» και «να αναβαθμισθεί o πολιτικός τους λόγος. Ταυτόχρονα να παραμερισθούν οι πελατειακές σχέσεις να μην αντιμετωπίζονται οι πολίτες ως "ημέτεροι" και "αντίπαλοι"».
Όσον αφορά στην οικονομία, ο καθηγητής Θεοφάνους υποβάλλει ότι «η πορεία ανάκαμψης και εξυγίανσης περνά μέσα από ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, στο οποίο θα υπάρχουν νέοι τομείς μεγέθυνσης και ανάπτυξης. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε μια ενεργειακή πολιτική γενικότερα. Επιπρόσθετα, προβάλλεται η μετατροπή της Κύπρου σε ένα περιφερειακό οικονομικό, ακαδημαϊκό και ιατρικό κέντρο ως στρατηγική επιλογή». Στο Κυπριακό, ο δρ Θεοφάνους είναι ευθύς. Επέστη η στιγμή για μια νέα στρατηγική, λέγει, και προσθέτει:
«Επείγει η κατάθεση ενός πλαισίου αρχών λύσης/κατευθυντήριων γραμμών, διά του οποίου να επαναβεβαιώνεται η προσήλωση σε μια λειτουργική ομοσπονδιακή λύση, η οποία να αποκαθιστά το ενιαίο της οικονομίας, της κοινωνίας και της πολιτείας και ταυτόχρονα να απαλλάσσει την Κύπρο από τις εγγυήσεις. Η λύση θα περνά μέσα από τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αποδυθούμε σε έναν αγώνα επανάκτησης της ηθικής μας υπεροχής», επειδή «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ακόμα αφηγηματική επεξήγηση».
Ο καθηγητής Θεοφάνους υποστηρίζει επανεξέταση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και ένταξή μας σε όλους του θεσμούς της ΕΕ. Αφού αναλύει τις εξελίξεις και ανακατατάξεις στην περιοχή μας και τον ρόλο της Τουρκίας, υπογραμμίζει ότι η μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο είναι να ξεπεράσει την κρίση και να χαράξει μια νέα δημιουργική πορεία. Ουσιαστικά, υποβάλλει ότι πρέπει να γίνει μια επανάσταση μυαλών για αλλαγή νοοτροπιών, αντιλήψεων, σχεδιασμών και αποφάσεων. Για να έχουμε μέλλον.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: