Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΤΟΥΡΚΙΑ > ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ


Η Ευρωπαική Ένωση θα πρέπει να αποφασίσει. Και θα πρέπει να λάβει αποφάσεις σχετικά με τα σχέδια της ''ελληνικής Κύπρου'' να προσφέρει αεροπορική βάση στο Ισραήλ. Είναι οι χώρες - μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης, που πρέπει να αποφασίσουν εάν τα σχέδια των Ελληνοκυπρίων για παραχώρηση μιας αεροπορικής βάσης στο Ισραήλ είναι ενδεδειγμένα, ή όχι. Ο Τουρκοκύπριος ''πρόεδρος'' Dervis Eroglu, δήλωσε ότι έλαβαν σχετικές πληροφορίες...
Σύμφωνα με αυτές, το Ισραήλ όντως έχει ζητήσει από την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση τη χρήση μιας αεροπορικής βάσης στο νησί.

Ο Dervis Eroglu επισκέφθηκε την περιοχή της Τραπεζούντας. Σε συναντησή του με τον νομάρχη της βορειοανατολικής αυτής επαρχίας Recep Kizilcik, ο ''πρόεδρος'' Eroglu είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι στο παρελθόν παρείχαν και μια ναυτική βάση στους Γάλλους.

Στον Eroglu τέθηκε και το ερώτημα για την πρόσφατη ''παραβίαση'' του ''τουρκοκυπριακού εναέριου χώρου'' από ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος και κατά πόσον αυτή ''η παραβίαση'' σχετίζεται με τις έρευνες για πετρέλαιο. Ο ''πρόεδρος'' Eroglu υπογράμμισε ότι και η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία, διαμαρτυρήθηκαν γαι την ''παραβίαση'' από το Ισραήλ.
Άγνωστο γιατί το ισραηλινό μαχητικό πετούσε πάνω από τις ακτές της ''Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου''. Αλλά σύμφωνα με ότι αναφέρθηκε στα τουρκικά μέσα, το αεροπλάνο κατασκόπευε τις προσπάθειες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Τουρκία στην περιοχή.
Η Τουρκία και το Ισραήλ είναι σε διάσταση, συν τοις άλλοις και από την ισραηλινο-ελληνοκυπριακή διαπραγμάτευση, οροθετώντας τις αποκλειστικές οικονομικές τους ζώνες μεταξύ των χωρών τους, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ελληνοκυπριακή ''κυβέρνηση'' άρχισε τις έρευνες το Σεπτέμβριο, επισύροντας διαμαρτυρίες από την Τουρκία που λέει ότι ο πλούτος του νησιού ανήκει και στους Τουρκοκύπριους. Η τουρκική επιχείρηση πετρελαίου (TPAO), με άδεια από την ''ΤΔΒΚ'', άρχισε χερσαία διερευνητική διάτρηση για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην Κύπρο τον Απρίλιο, μια κίνηση για την οποία διαμαρτυρήθηκαν οι Ελληνοκύπριοι.
''Εκείνοι που συνεργάζονται με την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, πρέπει να ξέρουν ότι συζητούν για μια αμφισβητήσιμη περιοχή'', δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ''υπουργός εξωτερικών'' Özgürgün.
Η Τουρκία, που έστειλε τα στρατεύματά της στην Κύπρο αμέσως μετά από ένα χτύπημα που υποστηρίχτηκε από την ελληνική στρατιωτική χούντα για να ενώσει την Κύπρο με την Ελλάδα το 1974, διατηρεί ακόμα περίπου 35.000 στρατεύματα στο ''τουρκικό'' βόρειο μέρος του νησιού. Οι προσπάθειες να επανασυνδεθεί η ''τουρκική'' και η ελληνική ζώνη του νησιού, έχουν επανειλημμένα αποτύχει..                                                                                                          .ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: