Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Αυτοί είναι οι ΕΝΟΧΟΙ για το Πραξικόπημα και την Εισβολή (13)

αυξήστε το μέγεθος της γραμματοσειράς

www.papaphotis.org 

Γνωρίστε την Αλήθεια, ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ.



Αυτοί είναι οι ΕΝΟΧΟΙ για το Πραξικόπημα και την Εισβολή (13)



Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΑΛΑΤΑΡΙΩΤΗΣ (ΣΤΙΣ 12) ΚΑΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΥΣ ΝΤΕΪΒΙΣ (ΣΤΙΣ 13) ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΟΤΙ ΘΑ ΕΓΙΝΕΤΟ ΣΤΙΣ 8 ΤΟ ΠΡΩΪ ΤΗΣ 15ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ. (13-8-2012).


ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΠΑΠΑΦΩΤΗ



Στις 7/8/1997 η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» γράφει:-

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος γνώριζε την ημέρα και την ώρα του πραξικοπήματος, όπως ανέφερε ο Νίκος Σαμψών στην εκπομπή του Σίγμα ¨Καυτή Καρέκλα¨, που μεταδόθηκε χθες βράδυ.  Ο κ. Σαμψών επικαλέστηκε μαρτυρίες του γνωστού επιχειρηματία Σταύρου Γαλαταριώτη.

Ο κ. Γαλαταριώτης δήλωσε στο Σίγμα ότι το μεσημέρι της Πέμπτης, 12 Ιουλίου 1974 βρισκόταν στη δεξίωση του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή, που παραχώρησε με την ευκαιρία της αποχώρησης του.  Εκεί βρισκόταν και ο Αμερικανός Πρεσβευτής Ντέϊβις, που δολοφονήθηκε αργότερα.  Ο κ. Ντέϊβις είπε στον κ. Γαλαταριώτη ότι θα γινόταν πραξικόπημα τη Δευτέρα, 15 Ιουλίου στις 8 το πρωί.

«Στις 2.30 το απόγευμα έσπευσα στην Αρχιεπισκοπή ζητώντας να συναντηθώ με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο οποίος αναπαυόταν.  Τον συνάντησα στις 5.30 μ.μ. και του ανέφερα όλα όσα γνώριζα.  Μου είπε ότι δεν πίστευε ότι θα γινόταν πραξικόπημα, αλλά ότι ανέμενε δολοφονική απόπειρα εναντίον του.  Ο Μακάριος και ο Αμερικανός πρεσβευτής Ντέϊβις συναντήθηκαν της επομένη», είπε ο κ. Γαλαταριώτης.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο κ. Σαμψών εκτίμα ότι η Χούντα δεν ήθελε τη δολοφονία του Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου, κάτι που όπως είπε, διαφαίνεται, από το ότι το προεδρικό δεν είχε περικυκλωθεί και η νότια πλευρά του ήταν ελεύθερη. Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Σαμψών, «ο Κομπόκης είπε ότι του έδωσε εντολή ο Ιωαννίδης να μην πάθει τίποτα ο Μακάριος».

Σημειώνει ακόμη ότι:  «Ο Κληρίδης είχε επαφή μαζί μου κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου μέσω του συνταγματολόγου κ. Δεκλερή.  Μάλιστα, ο κ. Κληρίδης ανέλαβε να συνεχίσει ως συνομιλητής πριν την τουρκική εισβολή».

Επίσης, ο κ. Σαμψών απορρίπτει ότι γνώριζε ο ίδιος για το πραξικόπημα και αναφέρει ότι δεν είχε καμμία σχέση με την ΕΟΚΑ Β’.  Σημειώνει ακόμη ότι κατά τη διάρκεια που ήταν επικεφαλής της πραξικοπηματικής κυβέρνησης διέσωσε τους κ.κ. Τσαγγάρη, Σαλάτα, Πανταζή, Σεϋμένη και Μουρουζίδη από το μένος των ανθρώπων του ταξίαρχου Γεωργίτση.

Τέλος, είπε ότι όταν του προτάθηκε να αναλάβει την εξουσία, βρισκόταν υπό σύλληψη και ότι προηγουμένως του ζητήθηκε να επισκεφθεί το Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη, το Χατζηαναστασίου και το Ζήνωνα Σεβέρη για να συμμετάσχουν στην Κυβέρνηση.
 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: