Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Αυτοί είναι οι ΕΝΟΧΟΙ για το Πραξικόπημα και την Εισβολή (16)


www.papaphotis.org 

Γνωρίστε την Αλήθεια, ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ.



Αυτοί είναι οι ΕΝΟΧΟΙ για το Πραξικόπημα και την Εισβολή (16)




Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ.  (16-8-2012)

Γράφει ο Νίκος Σαμψών στην «ΜΑΧΗ» της 18/8/1994:-

Η Προεδρική Φρουρά, το Εφεδρικό, η ΚΥΠ, οι Ομάδες...πανέτοιμες

Δεκαπέντε μέρες πριν την εκδήλωση του Πραξικοπήματος ο Πρόεδρος Μακάριος θέτει σε πλήρη συναγερμό τις δυνάμεις του, δίνοντας συγχρόνως αυστηρή προσωπική εντολή να καταστείλουν, κατά την εκδήλωση του το αναμενόμενο Πραξικόπημα.


Συγχρόνως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιλτιάδης Χριστοδούλου που έχει γίνει ¨ο αχώριστος του Μακαρίου¨, ¨το δεξί του χέρι¨, επαναλαμβάνει ¨πως αν εκδηλωθεί ανατρεπτική κίνηση θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή το ΣΧΕΔΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ.  Παράλληλα ο Πρόεδρος Μακάριος σε δηλώσεις του υπερηφανεύετο για τη δυνατότητα ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

Ο ίδιος ο Μιλτιάδης Χριστοδούλου, αργότερα, ομολογούσε:  ¨Ο Μακάριος έβλεπε καθαρά πως υπήρχε το ενδεχόμενο πραξικοπηματικής ενέργειας από την Αθήνα και έπαιρνε σοβαρά μέτρα προετοιμασίας για δυναμική αντιμετώπιση του πραξικοπήματος με το Εφεδρικό Σώμα, την προμήθεια όπλων και τη σχετική προετοιμασία Λαϊκής αντίστασης...¨.  Οι πληροφορίες – των Μυστικών Υπηρεσιών, Ελλάδος, Αμερικής και Αγγλίας – ανέφερα ότι ¨οκτώ και πλέον χιλιάδες οπαδοί του Προέδρου Μακαρίου, επιστρατεύονται – κάθε βράδυ – και επαγρυπνούν¨. Η Προεδρική Φρουρά (αστυνομικοί), το Εφεδρικό Σώμα, άνδρες της ΚΥΠ και οι Μακαριακές ένοπλες (πολίτες) ομάδες, κύκλωναν κατά τη διάρκεια της νύχτας Στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, σπίτια των Ελλαδιτών Αξιωματικών και φύλαγαν τα στρατηγικά πόστα στη Λευκωσία και τις άλλες πόλεις.

Και η αυστηρή εντολή.

¨Εάν βγουν από το στρατόπεδο κτυπήστε τους¨.  Η εντολή είχε δοθεί σε μικτές επίλεκτες ομάδες από άνδρες του Προεδρικού, του Εφεδρικού Σώματος και πολίτες του Παρακράτους οι οποίοι έστηναν ενέδρες έξω από στρατόπεδα που στάθμευαν άρματα της μάχης ή τεθωρακισμένα οχήματα.

Αυτές οι επίλεκτες Ομάδες, ταυτόχρονα θα έδιναν το σύνθημα εφαρμογής των συμπληρωματικών σχεδίων που ανάμεσα στα άλλα προέβλεπαν:

  • 1.  – Συλλήψεις και δολοφονίες Ελλαδιτών Αξιωματικών από μυημένους Ελληνοκυπρίους συναδέλφους τους και Εθνοφρουρούς.
  • 2.  – Πλήρης καταστροφή του βαρέως υλικού.  Όπως αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων και άλλων.
  • 3.  – Μεγάλης έκτασης αντίποινα σε βάρος αντιπολιτευομένων.  Όπως τοποθετήσεις βομβών, ξυλοδαρμοί και άλλα.

Μετατίθεται η ώρα του Πραξικοπήματος.

Ιδιαίτερες εντολές έχουν δοθεί στο Σχέδιο καταστροφής των αρμάτων μάχης της 21ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως και της 23ης Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων.  Ο επικεφαλής του Πραξικοπήματος, με τα μέτρα αυτά και την ετοιμότητα των Μακαριακών – νόμιμων και παράνομων – ομάδων, ανησυχούσαν και προβληματιζόντουσαν για το επικείμενο πραξικόπημα.

ΤΡΙΤΗ, 9 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1974.  Ο Ταξίαρχος Γεωργίτσης Μιχαήλ, καλεί σε μυστική σύσκεψη τους Αξιωματικούς που θα αναλάμβαναν τις βασικές αποστολές του Πραξικοπήματος.  Στη σύσκεψη αυτή πήραν μέρος ο Επιτελάρχης του ΓΕΕΦ Ταξίαρχος Π.Γιαννακοδήμος, ο Υποδιοικητής της ΕΛΔΥ.Κ Παπαγιάννης, ο Διοικητής της Ναυτικής Δύναμης Κύπρου Γ.Παπαγιάννης, ο Διοικητής της 23ης ΕΜΑ Αντισυνταγματάρχης Λαμπρινός, ο Διοικητής της 21ης ΕΑΝ Επίλαρχος Κορκότζελος, οι Διοικητές της 31ης και 33ης Μοίρας Καταδρομών Ταγματάρχες Ραφτόπουλος και Δαμασκηνός, οι Ταγματάρχες Κοντώσης και Ζήνδρος Ελευθέριος και ο Αντισυνταγματάρχης Λάμπρου.

Όλη αυτή η Ομάδα των Πραξικοπηματιών Αξιωματικών συμφώνησαν πως ¨το πραξικόπημα θα έπρεπε να αναβληθεί, τόσο γιατί οι  Μονάδες της Εθνικής Φρουράς ήταν διαλυμένες όσο και γιατί υπήρχε σοβαρότατος λόγος – και διασταυρωμένες πληροφορίες – για τουρκική απόβαση¨.

Μάλιστα μερικοί από τους ανωτέρω Αξιωματικούς, επέμειναν στις πληροφορίες για την ετοιμότητα των Κρατικών και Παρακρατικών Ομάδων που κυριολεκτικά κύκλωναν ασφυκτικά τις Μονάδες της Εθνικής Φρουράς και ήσαν αποφασισμένοι να συντρίψουν κατά την εκδήλωση του το Πραξικόπημα.  Εισηγήθηκαν να ενημερωθεί η Ηγεσία των Αθηνών και να επιδιωχθεί τροποποίησης της απόφασης.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 Ιουλίου 1974. Την επομένη κιόλας, οι επικεφαλής του Πραξικοπήματος, Γεωργίτσης Αρχηγός και Κομπόκης Υπαρχηγός, στέλνουν στην Αθήνα τον Ταγματάρχη Κοντώση προκειμένου να εκθέσει – δια ζώσης, όχι εγγράφως – τους ενδοιασμούς που αναπτύσσονταν στην Ηγεσία του Πραξικοπήματος (στη Λευκωσία) και να ζητήσει κάποια αναβολή.

Ο Ταξίαρχος Ιωαννίδης Δημήτρης και ο Στρατηγός Μπονάνος Γρηγόρης άκουσαν – χωρίς να τον διακόψουν – με προσοχή το υφιστάμενο τους Ταγματάρχη Κοντώση.  Το μόνο που δέχτηκαν ήταν η ώρα της ενάρξεως του Πραξικοπήματος.

Θα γινόταν, 1 ώρα αργότερα.  Στις 8.20 το πρωί (όχι στις 7.20) της Δευτέρας, 15ης Ιουλίου.  Υπήρχε δε και κάποιος λόγος.  Εκείνη την ώρα δεν υπήρχε ετοιμότητα.

Πήγαιναν όλοι για ύπνο...μετά τις ολονύκτιες παρακολουθήσεις των στρατοπέδων και των σπιτιών των Ελλαδιτών Αξιωματικών.

Ο Ταγματάρχης Κοντώσης παράλληλα αποστηθίζει το διάγγελμα που θα μεταδιδόταν από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, μετά την επικράτηση του Πραξικοπήματος.  Μπονάνος και Ιωαννίδης του δίνουν και κατάλογο τεσσάρων ονομάτων που επέλεξε το Στρατιωτικό Καθεστώς των Αθηνών για τη θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο κατάλογο των τεσσάρων αυτών υποψηφίων Προέδρων – για αντικατάσταση του Προέδρου Μακαρίου – ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΨΩΝ.

Στην εξεταστική Επιτροπή –το 1986-  για τον ¨Φάκελο της Κύπρου¨ ο Ταγματάρχης Κοντώσης, στις επίμονες ερωτήσεις των Ανακριτών, ενόρκως διαβεβαίωσε ότι ¨το όνομα του Αγωνιστή Νίκου Σαμψών δεν ήταν στον κατάλογο που έφερε στη Λευκωσία από το πεντάγωνο, για τη θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας...¨.                                                               ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: