Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Αυτοί είναι οι ΕΝΟΧΟΙ για το Πραξικόπημα και την Εισβολή (17)


www.papaphotis.org 

Γνωρίστε την Αλήθεια, ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ.



Αυτοί είναι οι ΕΝΟΧΟΙ για το Πραξικόπημα και την Εισβολή (17)



ΜΑΚΑΡΙΟΣ:-  «ΝΑΙ, ΕΧΟΥΝ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥΣ...  ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΟΥΣ».  (17-8-2012).


ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΠΑΠΑΦΩΤΗ




Γράφει ο Σαμψών στις 20/8/94 στην «ΜΑΧΗΝ»:-

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σάββατο, 13 Ιουλίου του 1974. Πρωί.  Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννης Χριστοφίδης ζητά επειγόντως συνάντηση με τον Πρόεδρο Μακάριο. Συναντώνται στο Προεδρικό Μέγαρο. Την προηγούμενη το βράδυ (Παρασκευή, 12 Ιουλίου) τον είχε επισκεφθεί ¨μυστικά...¨ ο Έλληνας Πρέσβης Ευστάθιος Λαγάκος.


Βασισμένος – ο Χριστοφίδης – σε όσα του αποκάλυψε την προηγούμενη βραδιά ο Έλληνας Πρέσβης Λαγάκος, θεωρούσε ότι η στάση του Μακαρίου οδηγούσε αναπόφευκτα σε πραξικόπημα και ότι με ελάχιστη διαλλαχτικότητα τούτο ήταν δυνατό να αποτραπεί.

Βιαζόταν, λοιπόν ο Υπουργός Ιωαννής Χριστοφίδης, να συναντήσει τον Μακάριο και να ¨πάρει έστω και μια κουβέντα¨, για να ειδοποιήσει στην Αθήνα τον Ευστάθιο Λαγάκο και να τον καλέσει να θέσει σε συναγερμό τις δυνάμεις και τους παράγοντες που μέσα και έξω από την Κυβέρνηση των Στρατιωτικών μπορούσαν να κινητοποιηθούν για την αποτροπή του πραξικοπήματος για ανατροπή του Μακαρίου.

Ο Χριστοφίδης επέμεινε φορτικά – παρά τον ήσυχο και μειλίχιο χαρακτήρα του – αναπτύσσοντας τις πληροφορίες, τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του για την απόφαση του Ελληνικού Πενταγώνου – των Μπονάνου, Ιωαννίδη – συγχρόνως υποστήριζε πως θα έπρεπε να επιδιωχθεί συνεννόηση με τον Πρέσβη της Ελλάδος Λαγάκο και να επιζητηθεί ένας αμοιβαία ικανοποιητικός συμβιβασμός, ο οποίος ήταν, κατά την εισήγηση του, εφικτός.

Ο Πρόεδρος Μακάριος τον άκουγε, όπως τις τελευταίες μέρες άκουγε πολλούς πληροφοριοδότες ή και πρόσωπα που ¨προσπαθούσαν να αποτρέψουν την επερχόμενη θύελλα¨.  Έδειξε ότι γνώριζε τις τελευταίες πληροφορίες, από άλλον συνάδελφο του Υπουργού Χριστοφίδη.  (Θυμίζουμε ότι και ο Στρατηγός Ντενίσης, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, συναντήθηκε με τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας – Εσωτερικών – Γεώργιο Ιωαννίδη, στο σπίτι του).  Ο Μακάριος προσπάθησε στην αρχή να επιμείνει στους ισχυρισμούς του ότι ¨δεν πρόκειται να γίνει πραξικόπημα¨.  Στην επιμονή, όμως, των πληροφοριών του Υπουργού του, αναγκάστηκε να ομολογήσει:
ΜΑΚΑΡΙΟΣ:  ¨Ναι, έχουν ετοιμάσει το πραξικόπημα τους.  Τα άρματα, ψέλλισε, δεν πρόκειται να φτάσουν μέχρις εδώ.  Θα καταστραφούν κατά την έξοδο τους από το στρατόπεδο...  Οι δικοί μου επαγρυπνούν.¨                              πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: