Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Αυτοί είναι οι ΕΝΟΧΟΙ για το Πραξικόπημα και την Εισβολή (21)


www.papaphotis.org 

Γνωρίστε την Αλήθεια, ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ.



Αυτοί είναι οι ΕΝΟΧΟΙ για το Πραξικόπημα και την Εισβολή (21)



Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ «ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ».  ΗΘΕΛΕ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ. (22-8-2012).



ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΠΑΠΑΦΩΤΗ 


Γράφει ο Σαμψών στο Ιστόρημα του στη «Μάχη» της 19/8/1994, μεταξύ άλλων:-

Α. Η απόφαση για το Πραξικόπημα προς ανατροπή του Προέδρου Μακαρίου, είναι ήδη οριστική και διαρρέει σε συνεχώς μεγαλύτερο κύκλο προσώπων, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Λευκωσία.

Όλοι... γνωρίζουν ότι η ανατρεπτική ενέργεια έχει προσδιοριστεί για το βράδυ της Κυριακής, 14ης Ιουλίου προς Δευτέρα.

Οι Μυστικές Υπηρεσίες, Αμερικής, Αγγλίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας ακόμα – όπως ομολόγησε ο ίδιος ο Αρχηγός της Κυπριακής ΚΥΠ Γεώργιος Τομπάζος αργότερα – γνώριζαν τα πάντα για το επικείμενο  Πραξικόπημα.

Και ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος Μακάριος γνώριζε πολύ καλά και με λεπτομέρειες ότι το ¨Πεντάγωνο¨ είχε αποφασίσει οριστικά να τον ανατρέψει αρνιόταν να πάρει μέτρα αποτροπής του πραξικοπήματος¨.  Αντίθετα.  Επιδίωκε την αντιπαράταξη.  Μοίραζε οπλισμό, συγκροτούσε παράνομες Μικτές Ομάδες (Αστυνομικών – Πολιτών) και προκαλούσε δημόσια και ανοιχτά, με δηλώσεις, συνεντεύξεις, το καθεστώς των Αθηνών.

¨Μια εβδομάδα, πριν το Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ομάδα Ελληνοκυπρίων Αξιωματικών – που ηγούντο του Εφεδρικού Σώματος – με επικεφαλής τους Πανταζή και Παστελλόπουλο, επεσκέφθηκαν τον Πρόεδρο Μακάριο και αφού του επανέλαβαν ότι οι πληροφορίες για το επικείμενο Πραξικόπημα δεν επιδέχονταν αμφισβήτηση του ζήτησαν να εγκρίνει «Σχέδιο Αποτροπής Στρατιωτικού Πραξικοπήματος».

Από πρόσωπο που παρευρίσκετο στην συζήτηση αυτή, Μακαρίου – Πανταζή – Παστελλόπουλου, παρέχεται και η ακόλουθος μαρτυρία:

¨Μια εβδομάδα πριν το πραξικόπημα, Αξιωματικοί της Προεδρικής Φρουράς και του Εφεδρικού Σώματος, επισκεφθήκαμε τον Αρχιεπίσκοπο και του παραδώσαμε αδιάσειστα στοιχεία από τα οποία προέκυπτε ότι θα ενεργείτο Πραξικόπημα στις στις αμέσως επόμενες μέρες...

Ο Αρχιεπίσκοπος προσπάθησε να δώσει την εντύπωση ότι δεν φοβάταν παρόμοια απόπειρα, αλλά κανένα ουσιαστικό επιχείρημα δεν πρόβαλε για να ανατρέψει τις πληροφορίες μας.

Του αναπτύξαμε στη συνέχεια, σχέδιο πρόληψης του Πραξικοπήματος το οποίο προέβλεπε σύλληψη και απέλαση Ελλήνων Αξιωματικών...  Το σχέδιο είχε σαν βασικό στόχο την πρόληψη αιματοχυσίας, την αποτροπή σύγκρουσης μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων που έλεγχε η Χούντα και των δυνάμεων που ελέγχαμε εμείς, την αποτροπή εμφυλίου σπαραγμού και την πρόληψη καταστάσεων που θα επέτρεπαν και θα διευκόλυναν επέμβαση της Τουρκίας...

Από τις αρχές του 1974, είχαμε σαφείς πληροφορίες ότι η Τουρκία προετοιμαζόταν για απόβαση, και το Πεντάγωνο για πραξικόπημα...  Το σχέδιο μας μπορούσε να προλάβει και τα δύο...

Η εντύπωση που σχηματίσθηκε μετά την συνάντησή μας με τον Μακάριο ήταν ότι ήθελε να εκδηλωθεί πραξικόπημα για να σπάσει τα μούτρα της Χούντας.  Την εντύπωση ενίσχυσαν οι πληροφορίες που είχαμε για επαφές του Αρχιεπισκόπου με τον Καραμανλή και το Βασιλιά.

Όμως ακόμη και αν μπορούσαμε να εξουδετερώσουμε στρατιωτική κίνηση, έπρεπε να περιμένουμε μεγάλο αριθμό θυμάτων τόσο Ελληνοκυπρίων στρατιωτών που υπηρετούσαν τη θητεία τους και θα εξαναγκάζονταν να κινηθούν εναντίον μας, όσο και μεταξύ των δυνάμεων μας...

Οι Αξιωματικοί της Προεδρικής Φρουράς έπρεπε να θεωρούμε τους εαυτούς μας ξεγραμμένους...¨

Από αυτή την – όχι πολύ γνωστή μαρτυρία – και δραματική συνάντηση του Προέδρου Μακαρίου με επίλεκτους απόλυτα της εμπιστοσύνης του Αξιωματικούς του Εφεδρικού Σώματος, φαίνεται με απόλυτη σαφήνεια ότι ο Πρόεδρος Μακάριος ¨ήθελε πάση θυσία σύγκρουση με την Ελληνική Στρατιωτική ηγεσία.  Ήθελε σύγκρουση με την Αθηναϊκή Χούντα.                                            ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: