Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Αυτοί είναι οι ΕΝΟΧΟΙ για το Πραξικόπημα και την Εισβολή (7)

μειώστε το μέγεθος της γραμματοσειράς αυξήστε το μέγεθος της γραμματοσειράς

www.papaphotis.org 

Γνωρίστε την Αλήθεια, ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ.



Αυτοί είναι οι ΕΝΟΧΟΙ για το Πραξικόπημα και την Εισβολή (7)


Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙ ΣΤΟΝ ΕΞΟΡΙΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΤΟΕΞΟΡΙΣΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΓΚΙΖΙΚΗΝ. (6-8-2012)


ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΠΑΠΑΦΩΤΗ




Επ’ αυτού μεταξύ άλλων ο Κληρίδης στον γ’ τόμο του βιβλίου του «Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΟΥ» σελ. 323-325:-

Στις 5 Ιουλίου του 1974, ο Μακάριος έστειλε το διευθυντή του προεδρικού γραφείου, κ. Χάρη Βωβίδη, στον εξόριστο βασιλέα της Ελλάδας, Κωνσταντίνο, και στον αυτοεξόριστο πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Καραμανλή, για να τους ενημερώσει σχετικά με τη σοβαρότητα της κατάστασης των σχέσεων μεταξύ της στρατιωτικής χούντας της Ελλάδας και της κυπριακής κυβέρνησης.
  Επίσης, για να τους παραδώσει αντίγραφα της επιστολής του Μακαρίου προς τον Πρόεδρο της Ελλάδας, στρατηγό Γκιζίκη, και να τους ζητήσει να προβούν σε δημόσιες δηλώσεις με σκοπό την αποτροπή περαιτέρω και πιο δραστικών χειρισμών της χούντας και της άβουλης κυβέρνησης Ανδρουτσοπούλου, η οποία αποτελείτο από ανθρώπους – ανδρείκελα.  Ο Βωβίδης αναχώρησε στις 5 Ιουλίου με τη βραδυνή πτήση, επισκέφθηκε το πρωί της 6ης τον εξόριστο βασιλέα στην κατοικία του στο Surrey της Αγγλίας και την ίδια μέρα μετέβη στο Παρίσι, όπου επισκέφθηκε τον κ. Καραμανλή στο διαμέρισμα του.  Τους ενημέρωσε σχετικά με την κρίσιμη κατάσταση των σχέσεων χούντας και Μακαρίου  και τους παρέδωσε αντίγραφα της επιστολής του Μακαρίου προς τον Γκιζίκη, ζητώντας τους να προβούν σε δηλώσεις υπέρ της θέσεως που κρατούσε ο Μακάριος.

Η αποστολή Βωβίδη δεν απέφερε καμία δημόσια δήλωση υπέρ του Μακαρίου, ούτε εκ μέρους του βασιλέα ούτε εκ μέρους του Καραμανλή, παρά το γεγονός ότι ο Βωβίδης τους εξέθεσε την κρισιμότητα της κατάστασης και τους παρέδωσε την επιστολή του Μακαρίου προς το στρατηγό Γκιζίκη, την οποία και διάβασαν.  Αναφέρθηκε δε ότι ο Καραμανλής, όταν διάβασε την επιστολή, ρώτησε:  «Κάλυψε τα νώτα του ο Μακάριος προτού την στείλει;  Τι δυνάμεις υποστήριξης έχει στη διάθεση του;»                           .ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: