Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Καπνοβιομηχανία Καρέλια Α.Ε.: Μία λαμπρή ελληνική επιχείρηση που αντιστέκεται στην κρίση


Κόντρα στο ρεύμα της ύφεσης κινήθηκε την χρονιά που πέρασε η καπνοβιομηχανία “Καρέλια”, αφού και κέρδη εμφάνισε και μπόνους συνολικού ύψους 1,8 εκατ. ευρώ απένειμε στους εργαζομένους της!
Όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Ανδρέας Καρέλιας, στην πρωτοχρονιάτικη γιορτή των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, στο 9μηνο του έτους ο τζίρος της εταιρείας ενισχύθηκε από τα 458 στα 473 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν από τα 25 στα 38 εκατ. ευρώ. Στις παροχές που ανακοίνωσε ο κ. Καρέλιας στους εργαζόμενους, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:





* Επίδομα χειμερινής στολής € 200.
* Επίδομα παρουσίας € 850
* Ο κάθε εργαζόμενος, που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 1.400.
* Οι εργαζόμενοι, των οποίων τα παιδιά τους πέτυχαν στις παραπάνω σχολές μέσα στο 2012, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση € 500.
* Η Εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
* Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 1.700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 750
* Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές μεταξύ 1200 και 1699 ευρώ, θα λάβουν ενίσχυση € 1.500. Όσοι από αυτούς όμως έχουν από 3 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον € 700
* Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως 1.200 ευρώ, θα λάβουν € 2.500. Όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 400 για κάθε ανήλικο παιδί.
Αν και η καπνοβιομηχανία Καρέλια είναι η παλαιότερη σήμερα εν ζωή ελληνική καπνοβιομηχανία, τη νέα χρονιά θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρότατες προκλήσεις. Αιτία, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Οδηγίας περί Προϊόντων Καπνού, η οποία εάν ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα Εθνικά Κοινοβούλια, θα αποτελεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα προϊόντα καπνού στα Κράτη- Μέλη της ΕΕ. Μεταξύ των προτάσεων προβλέπονται πολύ μεγάλες προειδοποιήσεις υγείας, συγκεκριμένους τρόπους τυποποίησης του πακέτου, αλλά και απαγόρευση των τσιγάρων slims και menthol. Μιλώντας προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Καρέλιας ανέφερε πως η πρόταση της Κομισιόν για κατάργηση των slims τσιγάρων (μια από τις βασικότερες κατηγορίες προϊόντων της Καρέλιας), των τσιγάρων μέντας και οι αλλαγές στις προειδοποιήσεις στις επιφάνειες των πακέτων, εξαφανίζει επιτυχημένα διεθνή αλλά ελληνικής ιδιοκτησίας εμπορικά σήματα για την προώθηση και «κτίσιμο» των οποίων έχουν ξοδευτεί δεκάδες εκατομμύρια και έχουν δαπανηθεί άλλα τόσα δεκάδες εκατομμύρια σε μηχανολογικό εξοπλισμό για την παραγωγή τους.
Αξίζει να σημειωθεί η οικονομική συνεισφορά της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια στην εθνική οικονομία τη χρονιά που φεύγει: Επενδύσεις 7 εκατ. ευρώ, εισφορές 350 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία από έμμεσους και άμεσους φόρους, 6 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά, πάνω από 150 εκατ. ευρώ συνάλλαγμα από τις διεθνείς πωλήσεις και επιπλέον παροχές 1,8 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους της. Κι όμως, η εταιρεία, όπως και άλλες ελληνικές βιομηχανίες, δεν ήταν μεταξύ αυτών που συνάντησε ο Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Καρέλιας, αναφερόμενος στις προσπάθειες της κυβέρνησης για προσέλκυση επενδύσεων, είπε μεταξύ άλλων: «Από το επίσημο κράτος ακούμε για πολυεθνικές -σωτήρες- της οικονομίας, των εργαζομένων και του εθνικού συμφέροντος… Κατά την άποψή μας έπρεπε η κυβέρνηση της Ελλάδος να αρχίσει από την ηθική και μόνο αναγνώριση της ελληνικής, της σωστής και νοικοκυρεμένης επιχείρησης… Κατά την άποψή μας, από αυτές έπρεπε να αρχίσει η κυβέρνηση». Κάλεσε δε την Πολιτεία να επιλέξει μεταξύ του εφήμερου και του προσωρινού από τη μία πλευρά και του υπεύθυνου, μακροπρόθεσμου, σοβαρού σχεδιασμού από την άλλη. Σχετικά με τη φορολογία των καπνικών προϊόντων, σημείωσε ότι, ενώ η εταιρεία του παρουσίασε ολοκληρωμένες προτάσεις, που θα περιόριζαν το λαθρεμπόριο, οι υπεύθυνοι δεν τους άκουσαν, όχι γιατί δεν κατάλαβαν όπως είπε, αλλά «όπως συμβαίνει κατά κόρον σε αυτήν τη χώρα, η φωνή της λογικής πνίγεται».
 
Η Χρυσή Αυγή δεν έχει την παραμικρή σχέση με επιχειρηματικά ή οικονομικά συμφέροντα και μονίμως καταγγέλλει την πλουτοκρατία που υπεράνω το εθνικού συμφέροντος θέτει το κέρδος. Στην περίπτωση όμως που Έλληνες επιχειρηματίες σκέπτονται και πράττουν εθνικά, η Χρυσή Αυγή τους στηρίζει ηθικά και επιβραβεύει τη δράση και την προσφορά τους.
 



Ημερησία
Capital
Euro2day                                                                                                                          ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: