Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

"Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ"


Μήνυμα για μεταρρυθμίσεις από Βεστερβέλε


Μήνυμα στη Λευκωσία ότι δεν πρόκειται να λάβει «λευκή επιταγή» και ότι απαιτείται η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, εκτιμώντας παράλληλα ότι η κρίση του ευρώ δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.

«Ένας 'Lex-Κύπρος' (σ.σ. ειδική μεταχείριση) δεν πρόκειται να υπάρξει» διαμηνύει μέσω της Die Welt ο Γκίντο Βεστερβέλε, αναφερόμενος στο πακέτο των 17 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει η Λευκωσία, διευκρινίζοντας ότι η ΕΕ «είναι διατεθειμένη να επιδείξει αλληλεγγύη μόνον με αντάλλαγμα την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
«Η Ελλάδα δεν έλαβε λευκή επιταγή, ούτε η Κύπρος θα την λάβει» ξεκαθαρίζει, καλώντας την κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό κλάδο. «Η τραπεζική διαφάνεια είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει η Κύπρος να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» λέει χαρακτηριστικά.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Γκίντο Βεστερβέλε εκτιμά επίσης ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, ωστόσο το πρόβλημα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. Για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση «θα πρέπει να ακολουθηθεί με συνέπεια και πειθαρχία το τρίπτυχο: δημοσιονομική σταθεροποίηση, πολιτική ανάπτυξης και αλληλεγγύη» σημειώνει.
Επισημαίνει, δε, ότι θα πρέπει να εμπεδωθεί σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης η αντίληψη ότι τα χρέη δεν αντιμετωπίζονται με νέα χρέη. «Τότε η ΕΕ θα είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν από την κρίση» υποστηρίζει, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό που θέλει την ΕΕ διασπασμένη σε Βορρά και Νότο.
«Οι διαφωνίες σημειώνονται κυρίως μεταξύ των πολιτικών οικογενειών (σ.σ εννοεί τον άξονα δεξιά-αριστερά) της Ευρώπης και λιγότερο μεταξύ των εθνικών κρατών» δηλώνει και για να στηρίξει την άποψή του αναφέρει ως παράδειγμα την υιοθέτηση των «ευρωομολόγων» που προτείνει ο Σοσιαλιστής Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και την οποία στηρίζει η γερμανική κεντροαριστερή αντιπολίτευση.
«Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε ότι μια κρίση χρέους δεν μπορεί κανείς να την αντιμετωπίσει διευκολύνοντας τη δημιουργία χρέους» λέει χαρακτηριστικά.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: