Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Τράπεζες υπό κηδεμονία


| Εκτύπωση ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Οι Γερμανοί θέλουν έλεγχο ροής ρωσικών κεφαλαίων
Πρόθεση εμπλοκής κοινοτικών μηχανισμών για έλεγχο ξεπλύματος χρήματος, ενώ το Βερολίνο θέτει βασικούς όρους υπογραφής του μνημονίου

Όλο και πιο σκληρό, αλλά και επικίνδυνο, γίνεται το πόκερ του κυπριακού μνημονίου με ηγέτες, από πλευράς ευρωζώνης, τη Γερμανία και από πλευράς Τρόικας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο παιχνίδι μπαίνει και η Βρετανία που προσδοκά μέσω κουρέματος κεφαλαίων να αρπάξει από την Κύπρο τα ρωσικά κεφάλαια και να τα μεταφέρει στους δικούς της φορολογικούς παραδείσους.

Γερμανικοί όροι
Το χθεσινό Γιούρογκρουπ ήταν ένα ακόμη χαμένο ορόσημο. Ταυτοχρόνως, όμως, δείχνει πλέον με σαφήνεια τις προθέσεις της Γερμανίας.
Τόσο με τις δημόσιες δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και παρασκηνιακά γίνεται αντιληπτό ότι το Βερολίνο θέτει τους εξής όρους για την υπογραφή του μνημονίου:
1. Εφαρμογή ιδιωτικοποιήσεων, γεγονός που υποδηλοί ότι και η Γερμανία, καθώς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θεωρούν ότι το κυπριακό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Δηλαδή, υπερβαίνει το 120% επί του ΑΕΠ, οπότε θα πρέπει να πωληθεί κυπριακή περιουσία για να μειωθεί το χρέος. 2. Εφαρμογή της νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος. Οι Γερμανοί και δη ο κ. Σόιμπλε δεν ισχυρίζονται ότι όντως γίνεται ξέπλυμα· όμως, τονίζουν, το θέμα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει. Και δεν μπορεί να συμβεί αλλιώς παρά μόνο με ελέγχους επί των κυπριακών τραπεζών. Το ζήτημα αυτό διαχειρίζεται προσωπικά ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε και ο στόχος της Γερμανίας δεν είναι μόνο κατά πόσο γίνεται ή όχι ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αλλά ο έλεγχος της ροής των ρωσικών και άλλων κεφαλαίων από και προς την Κύπρο. Στην ουσία θα τεθεί από κάθε άποψη το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου υπό κηδεμονία. Προφανώς, οι Γερμανοί και στην παρούσα φάση και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουν για τον σκοπό αυτό τους μηχανισμούς της ΕΕ και την Τρόικα. Και αυτό θα συμβεί προτού δοθούν δόσεις. Και αφού συναινέσει η Λευκωσία.
Δεσμεύεις και αντιπολίτευση
Είναι πρόδηλο ότι εφόσον ακόμη εκκρεμεί το πόρισμα της PIMCO, εφόσον μεσολαβούν οι προεδρικές εκλογές και εφόσον, σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, ο νυν Κύπριος Πρόεδρος δεν υποστηρίζει τις ιδιωτικοποιήσεις, το μνημόνιο δεν υπογράφεται πριν από τα μέσα Μαρτίου. Είναι δε πρόδηλο ότι θα ζητηθούν και άλλες δεσμεύσεις για την εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο κατ΄ αρχήν κείμενο του μνημονίου, καθώς και άλλων πιθανών όρων που θα τεθούν. Κοινοτικοί κύκλοι τονίζουν ότι είναι αναγκαία για την επιτυχία του μνημονίου η κοινωνική συνοχή, αφήνοντας να νοηθεί ότι είναι πιθανό να ζητηθούν και δεσμεύσεις ως προς την εφαρμογή του από την αντιπολίτευση.
Και βρετανικό κτύπημα
Πάντως, στο γενικότερο παιχνίδι του ελέγχου της ροής των ξένων και δη των ρωσικών κεφαλαίων προς την Κύπρο έχουν μπει και οι Βρετανοί, οι οποίοι, μέσω των Financial Times, ισχυρίζονται, επικαλούμενοι πηγές του ΔΝΤ, ότι είναι πιθανό ακόμη και το κούρεμα καταθέσεων εάν δεν είναι βιώσιμο το κυπριακό χρέος. Η λογική αυτή παραπέμπει στην εξής πρακτική: «Εάν θα πληρωθεί κόστος, θα το πληρώσουν και οι Ρώσοι μεγιστάνες που έχουν καταθέσεις στην Κύπρο. Δεν θα πληρώνουν οι Γερμανοί και λοιποί Ευρωπαίοι τούς Ρώσους μεγιστάνες μέσω της ανακεφαλαιοποίησης». Η καλλιέργεια αυτού του κλίματος από τους Βρετανούς έχει ως στόχο να σηκώσουν τα ρωσικά κεφάλαια από την Κύπρο για να μεταφερθούν στους δικούς τους φορολογικούς παραδείσους.
Άξονες αμύνης
Η γραμμή αμύνης του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή ήταν σε δύο άξονες: Ο πρώτος ήταν ότι η Κύπρος έχει πράξει ό,τι της ζητήθηκε σχετικά με το κατ΄ αρχήν κείμενο του μνημονίου. Ο δεύτερος είναι ότι στην Κύπρο δεν γίνεται ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και ότι και οι τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που ζητήθηκαν από την Τρόικα έχουν γίνει. Όμως, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Γερμανία, ισχυρίζονται ότι εκτός της θεωρίας πρέπει να υπάρξει και πράξη..                                                                                    ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: