Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Υπογράψαμε με την ΕΝΙ/ΚΟGAS


| Εκτύπωση ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Στα 150 εκατομμύρια ευρώ αναμένονται τα έσοδα από τα συμβόλαια
Η κοινοπραξία έλαβε άδεια εξερεύνησης υδρογονανθράκων στα ερευνητικά τεμάχια 2, 3 και 9 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Έπεσαν χθες οι υπογραφές με την κοινοπραξία των εταιρειών ENI/KOGAS, ανάβοντας το πράσινο φως για την έναρξη εξερεύνησης για την εύρεση υδρογονανθράκων στα θαλάσσια τεμάχια 2, 3 και 9 της Κυπριακής ΑΟΖ. Κατά την τελετή που έγινε, παρουσία του Υπουργού Εμπορίου και εκπροσώπων των δύο εταιρειών, ο Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε ότι τα έσοδα του κράτους από τα δικαιώματα υπογραφής των τριών συμβολαίων ανέρχονται σε 150 εκατομμύρια ευρώ. «Κάνουμε άλλο ένα αποφασιστικό βήμα πραγματοποίησης της ελπίδας που έχει γεννηθεί στον λαό μας για μια νέα πορεία ευημερίας, προόδου και ειρήνης στον τόπο μας και στη γύρω περιοχή», πρόσθεσε.

Ο κ. Συλικιώτης απέδωσε τα εύσημα για το σημείο στο οποίο έχει φτάσει ο β’ γύρος αδειοδότησης, στον τρόπο που εργάστηκε η Κυβέρνηση, αλλά και στις προσπάθειες των προηγούμενων κυβερνήσεων, Παπαδόπουλου και Κληρίδη, λέγοντας πως «και οι τρεις Κυβερνήσεις εργαστήκαμε για να προσφέρουμε στον τόπο και στον λαό μας». Εξέφρασε, παράλληλα, τη βεβαιότητα ότι θα δοθεί συνέχεια. Πρόσθεσε πως η κοινοπραξία αποτελείται από εταιρείες με μεγάλη εμπειρία σε θέματα υδρογονανθράκων διεθνώς, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι έρευνες θα ξεκινήσουν σύντομα.
Μεγάλη ικανοποίηση
Από πλευράς του, ο Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Διοίκησης Ανατολικής Ευρώπης της ΕΝΙ, Βαλέριο Μπρακάτσια, εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι τα τεμάχια που εξασφάλισε η εταιρεία του διαθέτουν τις μεγαλύτερες προοπτικές στην περιοχή της Μεσογείου. Πρόσθεσε πως η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα, τόσο προς όφελος της Κύπρου και των κατοίκων της όσο και για την ΕΝΙ, η οποία εδραιώνει την παρουσία της στην περιοχή. Στις δικές του δηλώσεις, ο Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Πόρων της KOGAS Park Ik Hyum εξέφρασε επίσης ικανοποίηση, υπογραμμίζοντας ότι ο συνδυασμός των δύο εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία θα αποβεί προς όφελος της Κύπρου.
Χαιρέτισαν τα κόμματα
Σε διαδοχικές τους ανακοινώσεις, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, καθώς και το επιτελείο Μαλά χαιρέτισαν την υπογραφή των συμβολαίων. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως η θετική κατάληξη αυτής της συμφωνίας θα αποτελεί «ευχής έργο για την κυπριακή οικονομία, διότι θεωρώ πως η αξιοποίηση του φυσικού αερίου θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε και τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν αυτήν τη στιγμή με την Τρόικα».
«Κάθε βήμα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και προς όφελος του εθνικού και του δημόσιου συμφέροντος, του συνόλου του λαού και των μελλοντικών γενιών», συνέστησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου.
«Είναι εξαιρετικά σημαντική η ταχεία προώθηση των διαδικασιών που αφορούν στις διάφορες εμπορικές συμφωνίες, τις υποδομές και γενικότερα όλες τις ενέργειες για όσο το δυνατόν γρηγορότερη αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου. Όλες αυτές οι διαδικασίες πρέπει ασφαλώς να γίνονται με την πρέπουσα διαφάνεια και μέσα σε πνεύμα συναίνεσης και συλλογικότητας», ανέφερε από πλευράς του ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης. Το επιτελείο Μαλά έκανε λόγο για μια νέα εποχή για την Κύπρο, και για ιστορικής σημασίας ορόσημο για τον τόπο.
Πάμε και για πετρέλαιο
Αυτή δεν ήταν η μόνη ευχάριστη είδηση στο μέτωπο των υδρογονανθράκων, που έκρυβαν οι τελευταίες ώρες. Είχε προηγηθεί, το βράδυ της Τετάρτης, συνέντευξη του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου Σόλωνα Κασίνη, στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «60 λεπτά», κατά την οποία προέβη στην αποκάλυψη πως η γαλλική εταιρεία Total προτίθεται να τρυπήσει κατευθείαν στα 7.400 πόδια, στα οικόπεδα 10 και 11, αναζητώντας κοιτάσματα πετρελαίου. Το γεγονός αυτό, είπε, επιβεβαιώνει την πεποίθηση αλλά και τις προβλέψεις του ιδίου, ότι υπάρχει κοίτασμα πετρελαίου στον «Ερατοσθένη». «Εάν βρεθεί πετρέλαιο -που εγώ είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί- τότε αυτό θα σημαίνει ότι το φορτώνουμε σε καράβια και το πωλούμε, αφού δεν χρειάζεται τις υποδομές που χρειάζεται το φυσικό αέριο», εξήγησε ο κ. Κασίνης.
Συνένωση οικοπέδων
Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ενέργειας, η έρευνα σχετικά με τους αγωγούς έχει παραληφθεί και ο ίδιος προβλέπει, υπό το φως των δεδομένων, συνένωση των οικοπέδων 2, 9 και 12, μέσω αγωγών. Διατύπωσε, παράλληλα, την προσωπική του εκτίμηση ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου στην ΑΟΖ μας ανέρχονται συνολικά σε 60 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει, ανέφερε, κατόπιν της επιβεβαίωσης του κοιτάσματος στο τεμάχιο 12. Όσον αφορά την επιβεβαιωτική γεώτρηση στην «Αφροδίτη», ο κ. Κασίνης είπε πως αυτή θα καθυστερήσει, καθώς το τρυπάνι είναι απασχολημένο στο «Λεβιάθαν» και αντιμετώπισε αρκετές τεχνικές δυσκολίες. Ως εκ τούτου, βρέθηκε εκτός προγράμματος.
Σύγκλιση ωκεανογραφίας και τηλεπικοινωνιών
Εν τω μεταξύ, τη συνεργασία τους για διασύνδεση του υποθαλάσσιου συστήματος POSEIDON και του υποθαλάσσιου συστήματος ελέγχου OFFSHORE COMMUNICATIONS BACKBONE (OCB), με την οποία επιτυγχάνεται η σύγκλιση ωκεανογραφίας και τηλεπικοινωνιών για την υπεράκτια βιομηχανία υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσαν χθες, σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη, η Cyta, η Radius Oceanic Communications Inc. και η CSnet International Inc. Ο Πρόεδρος της Radius Oceanic Communications, Jim Byous, παρουσίασε το υποθαλάσσιο σύστημα POSEIDON μεγάλης χωρητικότητας, με πολλαπλές οπτικές ίνες. Το σύστημα POSEIDON, το οποίο προεκτείνεται μέχρι τα σύνορα της Κυπριακής ΑΟΖ, θα προσαιγιαλωθεί εντός του 2013 σε δύο καλωδιακούς σταθμούς της Cyta.
Ο Γενικός Διευθυντής της CSnet International, Leonard Whitlock, παρουσίασε το εξειδικευμένο υποθαλάσσιο σύστημα έλεγχου OCB, το οποίο έχει ήδη ποντιστεί νότια της Κύπρου, με δυνατότητες καταγραφής και παροχής ωκεανογραφικών, σεισμικών και υδρογραφικών δεδομένων. Στα πλαίσια της συνεργασίας, το σύστημα ελέγχου OCB διασυνδέεται και ενσωματώνεται στο σύστημα POSEIDON, επιτυγχάνοντας διάταξη ενοποιημένου δακτυλίου, για πρόσθετη ασφάλεια και αδιάλειπτη παροχή τηλεπικοινωνιακής υπηρεσίας υψηλής ποιότητας.                                  ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: