Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Καταγγελία Ε/κ κατά Τουρκίας στο ΔΠΔ για τον εποικισμό


| Σημερινή Καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης υπέβαλε ομάδα Ελληνοκυπρίων, κατά της Τουρκίας, για τα συνεχιζόμενα εγκλήματά της στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, και, ειδικότερα, τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των τουρκικών οικισμών στα κατεχόμενα.
Η καταγγελία έγινε από τον ευρωβουλευτή ΔΗΚΟ Κώστα Μαυρίδη και την Ένωση Cypriots Against Turkish War Crimes (CATWR).

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης εξήγησε ότι η καταγγελία επικεντρώνεται «στον εποικισμό και στην αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου με συστηματικό και μαζικό τρόπο από το 2002 και μετέπειτα». Η ομάδα, είπε, καλεί το ΔΠΔ να διορίσει ανακριτή, ο οποίος να διαπιστώσει τη διάπραξη ποινικού αδικήματος από συγκεκριμένα πρόσωπα, μεταξύ άλλων, από όλους τους μέχρι τώρα διοικητές των κατοχικών στρατευμάτων.

Σε ανακοίνωση της ομάδας σημειώνεται ότι «αυτή η χωρίς προηγούμενο απαίτηση για διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου επιδιώκει να θέσει τέλος στην ατιμωρησία, την οποία απολαμβάνει η Τουρκία για την εγκληματική της συμπεριφορά απ' όταν εισέβαλε στη νησιωτική δημοκρατία στις 20 Ιουλίου 1974» και υπογραμμίζεται ότι «μια έρευνα από την εισαγγελία του Δικαστηρίου θα αποτελούσε μια πρώτη απόπειρα να χυθεί το άπλετο φως της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης στην τουρκική κατοχή».

Παράνομος εποικισμός
Συγκεκριμένα, η καταγγελία καταδεικνύει ότι η Τουρκία ασκεί κατάφωρη και συστηματική παραβίαση του Άρθρου 8(2)(b)(viii) του Καταστατικού του Δικαστηρίου, το οποίο απαγορεύει σε μια κατοχική δύναμη να μεταφέρει άμεσα ή έμμεσα πολίτες της σε κατεχόμενα εδάφη.

Όπως σημειώνεται, η Τουρκία στρατολογεί, ενθαρρύνει και μεταφέρει, συνεχώς μετά την εισβολή, Τούρκους από αγροτικές περιοχές της ενδοχώρας, προκειμένου να εγκατασταθούν στα κατεχόμενα, με το δημογραφικό μέγεθος της εγκατάστασης των εποίκων να απειλεί τη σκοπιμότητα ενός αμοιβαία αποδεκτού τέλους στη διένεξη.

Ο κ. Μαυρίδης ανέφερε, επιπρόσθετα, στο ΚΥΠΕ ότι θα πρέπει πρώτα το ΔΠΔ να αποδεχτεί το αίτημα για να διορίσει ανακριτή και έκρινε ότι εφόσον γίνει αποδεχτό το αίτημα, θα ακολουθήσει μια «μακρά διαδικασία».
Βάσει της καταγγελίας, το ΔΠΔ της Χάγης έχει σαφώς δικαιοδοσία επί των εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται από την τουρκική κυβέρνηση και τους Τούρκους αξιωματούχους στα κατεχόμενα εδάφη.
Η προκαταρκτική έρευνα και η σύνταξη της καταγγελίας έγινε από το Νομικό Κέντρο Shurat HaDin.

Η CATWR αντιπροσωπεύεται από τον Άθαν Τσιμπίδη, με έδρα την Ουάσιγκτον, ο οποίος έχει κινήσει αγωγή εναντίον της παράνομης κατοχής στα δικαστήρια των Η.Π.Α.                     ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ     ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: