Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Ορθόδοξη πανστρατιά: Σέρβοι Τσέτνικ αναχαίτισαν ουκρανική επίθεση με άρματα μάχης

ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ-ΝΤΟΝΕΤΣΚ

Μία δύναμη Ορθόδοξων Σέρβων μαχητών Τσέτνικ, που πολεμούν στο πλευρό των ρωσόφωνων αδελφών τους στη Νέα Ρωσία, από την αρχή του πολέμου, αμύνθηκε με επιτυχία τις θέσεις της στην γραμμή Krasnodon-Λουγκάνσκ, διαφυλάσσοντας έτσι ανοικτό τον διάδρομο Ντόνετσκ-Λουγκάνσκ.
 
Οι Σέρβοι μαχητές απέκρουσαν την επίθεση των Ουκρανών νεοναζί καταστρέφοντας δυο άρματα μάχης T-64, δύο BTR-80 και αυτοκινούμενα στοιχεία πυροβόλων της ουκρανικής φάλαγγας.
 
Οι θέσεις των Σέρβων Τσέτνικ, δέχθηκαν ισχυρότατη επίθεση από την προελαύνουσα φάλαγγα των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά αμύνθηκαν επιτυχώς, τραυματίζοντας μάλιστα και δύο από τους Ουκρανούς στρατιώτες.
 
Αξίζει όμως να δει κανείς την ιστορία των Τσέτνικ. Ποιοι είναι αυτοί οι ορθόδοξοι μαχητές που προσέδραμαν από την Σερβία στην ανατολική Ουκρανία για να πολεμήσουν στο πλευρό των ρωσόφωνων αδελφών τους και ποια είναι η ιστορία τους;
 
Το κίνημα των Τσέτνικ είναι το παραδοσιακό εθνικιστικό κίνημα της Σερβίας, που έχει τις ρίζες του ήδη στον 19ο αιώνα και στους απελευθερωτικούς αγώνες των Σέρβων κατά των Οθωμανών κατακτητών.
 
Αργότερα, κατά τον 20ο αιώνα, οι Τσέτνικς ήταν οι πρωτεργάτες της εθνικής αντίστασης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου έγιναν γνωστοί επισήμως ως Γιουγκοσλαβικός Στρατός της Πατρίδας.
 
Από το 1940 έως το 1945 οι Τσέτνικ πολέμησαν στην Αντίσταση εναντίον των ναζί Γερμανών κατακτητών. Είναι επομένως κατανοητή και απολύτως συμβατή με την ιστορία τους και η σημερινή στάση τους στο πλευρό των ρωσόφωνων της Ουκρανίας, εναντίον των νεοναζί. 
 
Βέβαια, μετά το 1945, όπως ήταν φυσικό ήρθαν σε σύγκρουση και με τους κομμουνιστές «Παρτιζάνους», οι οποίοι αφού επικράτησαν, εκ των υστέρων οικειοποιήθηκαν και την αντίσταση κατά των Γερμανών ναζί, κατηγορώντας μάλιστα τους Τσέτνικ ως «δοσίλογους» που δήθεν συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς στην Κατοχή, για να μειώσουν την αξία της δράσης τους και να τους αναγκάσουν στο περιθώριο. 
 
Οι Τσέτνικς όμως δεν χάθηκαν εντελώς, επανεμφανίστηκαν κατά τη δεκαετία του 1990 στους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία και έκτοτε υπάρχουν ως σήμερα. Το σύνθημά τους είναι "Για τον βασιλιά και την πατρίδα, ελευθερία ή θάνατος".
 
Η σημαία τους (βλ. εικόνα) παραπέμπει στο Μοναχικό Σχήμα των Ορθόδοξων μοναχών. Όπως και οι Ορθόδοξοι μοναχοί είναι «νεκροί για τον κόσμο» και ζουν μόνο για την αιωνιότητα της Ουράνιας Βασιλείας, έτσι και οι Τσέτνικ ζουν με αυταπάρνηση για τον υλικό κόσμο και πολεμούν για να υπερασπιστούν τους ομόδοξους αδελφούς τους.
 
 
 
 
 
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr                          ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: