Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

«Όταν δημιουργηθούν οι συνθήκες μιας ανεξέλεγκτης έκρηξης»


Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Το θέμα της αφαίρεσης των επικρουστήρων από τα G-3 των εφέδρων και εθνοφυλάκων προκαλεί τον εκλεκτό φίλο Ανδρέα Τ. Λουκά, πρόσφυγα από το Αγριδάκι της κατεχόμενης Κερύνειας μας. Μου γράφει:
«Είδα ότι ασχολείσαι με άρθρα και σημειώματά σου, με το θέμα των επικρουστήρων των G-3! Θα το ξαναπώ γι' άλλη μια φορά με τον δικό μου τρόπο. Όπως το 1974 ήταν σίγουρο, όταν ξεκίνησαν τα τανκς για το πραξικόπημα εναντίον της Δημοκρατίας, πως θα επενέβαινε η Τουρκία, έτσι και πέρυσι, όταν ψηφιζόταν για Πρόεδρος ο Αναστασιάδης, ήταν απόλυτα σίγουρο πως θα καταλήγαμε σε μια ‘λύση’ του Κυπριακού βασισμένη σε επαναφορά του σχεδίου Ανάν. Επειδή, όμως, το 2004 δεν μεθόδευσαν σωστά τα πράγματα, αυτήν τη φορά δεν πρόκειται να αφήσουν τίποτε στην τύχη. Επειδή και ο Χριστόφιας της ίδιας άποψης ήταν, άσχετο αν το 2004 οι οπαδοί του Κόμματος τον ανάγκασαν να αλλάξει άποψη μέσα σε μια νύχτα, έστρωσε τον δρόμο στον Αναστασιάδη. Ξεκίνησε το οικονομικό ξήλωμα του λαού, το οποίο ολοκλήρωσε ο Αναστασιάδης.

»Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Υπάρχουν πολλά άλλα που θα ακολουθήσουν. Ένα από αυτά είναι και ο αφοπλισμός του κόσμου. Και επειδή είναι δειλοί και δεν τολμούν να αντιπαρατεθούν φανερά με τον λαό, το κάνουν με επικοινωνιακά βλακώδη κολπάκια. Θα μου πεις, γιατί δεν το έκαναν το 2004; Πολύ θα ’θελαν να το κάνουν τότε, αλλά, άλλος ήταν Πρόεδρος. Ένας Τάσσος Παπαδόπουλος! Για τον οποίο μπορούμε να λέμε πολλά, μηρυκάζοντας τις ανοησίες του Αναστασιάδη, αλλά εκείνος είπε το ανεπανάληπτο, ‘Εγώ δεν παρέλαβα Κράτος για να παραδώσω κοινότητα’. Γιατί να θέλουν να εξουδετερώσουν τα όπλα των πολιτών/οπλιτών; Πρώτα επειδή δεν τολμούν ακόμα να τα μαζέψουν! Κι ύστερα, επειδή στο σημείο που οδήγησαν τον κόσμο, όλα πλέον είναι πιθανά. Όταν η κατάσταση θα φτάσει στο κρίσιμο σημείο της, τότε θα τρέμουν την έκρηξη. Ο κόσμος καταλαβαίνει τρία πράγματα: Πρώτον, πως δεν ευθύνεται για το σημερινό του κατάντημα. Δεύτερον, ευθύνεται η τραπεζιτοκομματική συναπαρτζιά. Τρίτον, πίσω απ' όλα αυτά κρύβεται νέα απόπειρα επιβολής λύσης τύπου σχεδίου Ανάν.

»Ας πω ένα μικρό παράδειγμα: Σήμερα, μου έλεγε φίλος μου, συνταξιούχος και εκείνος, πως ένα δάνειο από τη μακαρίτισσα Λαϊκή, της οποίας τα δάνεια εισπράττει τώρα η Τράπεζα Κύπρου, το πλήρωσε τουλάχιστον ΤΡΕΙΣ φορές και ακόμα χρωστά. ‘Το μόνο που μου έμεινε να κάνω’, μου είπε, ‘είναι να πιάσω έναν σιηπέττο και να μπω στην τράπεζα και να πάρω το αίμα μου πίσω’!!! Θα πω εδώ σαν κατακλείδα κάτι πασίγνωστο, αλλά που δεν το ομολογεί κανένας. Οι αποικιοκράτες Εγγλέζοι, γύρω στη δεκαετία του είκοσι, λυπήθηκαν τον κυπριακό λαό που στέναζε κάτω από τη δράση των τοκογλύφων. Και επέβαλαν νόμο με τον οποίο ο τόκος απαγορευόταν να ξεπεράσει τη ‘μάνα’. Η εθνικόφρων παράταξη, όταν έγινε κυβέρνηση του τόπου μετά το 1993, με τον Κληρίδη, ένα από τα πράγματα που φρόντισε να εξουδετερώσει, το 1999, αν θυμάμαι καλά, ήταν εκείνο τον νόμο. Και μας έριξε από τότε στα σαγόνια των τοκογλύφων! Γιατί;

»Ξέρεις πόσο προκλητικά και γελοία φαίνονται στα μάτια των πολιτών εκείνα τα πομπώδη και μεγαλόστομα περί ‘τέλους της κρίσης’, ‘εξόδου σύντομα από το μνημόνιο’ και περί της ‘περηφάνιας του λαού’, τα οποία εξεμούν ξεδιάντροπα καθημερινά οι κυβερνώντες και το κομματικό λεφούσι; Αλλά, ‘πίσω έχει η αχλάδα την ουρά’ και καλά κάνουν και φοβούνται. Τι θα συμβεί όταν συγκεντρώσεις μιαν τεράστια εκρηκτική μάζα σε ένα σημείο και της δημιουργήσεις και τις συνθήκες για να εκραγεί; Ας αποπειραθούν και με τη λύση που απεργάζονται, να δούμε τι θα συμβεί! Θα τους σώσουν τότε οι επικοινωνιολόγοι τους; Έχω και εγώ την απορία…».

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Το περ. Σάββατο, από παραδρομή έγινε αναφορά από τον φίλο Ανδρέα σε σκίτσο του ΠΙΝ, ενώ η πραγματικότητα αφορούσε σκίτσο του Γ. Μιτίδη. Απολογούμαστε.                                                                                          ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ   ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: