Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Μυστική συνομιλία Τ.Μπους και Κ.Μητσοτάκη για την ΠΓΔΜ και το Κοσσυφοπέδιο … (Νοέμβριος 1992)


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Micotaqis_Bush_510314066
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική μορφή της αλβανόφωνης  εφημερίδας των Σκοπίων lajmpress.com, έρχεται στην  δημοσιότητα μυστική συνομιλία του τότε πρόεδρου των ΗΠΑ Τ. Μπούς και του έλληνα πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με αυτήν,  γράφει η εφημερίδα,  η  Ελλάδα είχε προειδοποιήσει  τον αμερικανό πρόεδρο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επιδιώκοντας παράλληλα μεγαλύτερη αυτονομία για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά όχι  αυτοδιάθεση.
Τα καυτά θέματα της συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Μπους και του πρώην Έλληνα Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ήταν η κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το Κοσσυφοπέδιο, την Βοσνία, και το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ. Ο  Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε τον  πρόεδρο Μπους για το θέμα του ονόματος μεταξύ πΓΔΜ, και την ενδεχόμενη αστάθεια στα Βαλκάνια, αλλά διαφαίνεται η ελληνική «πολιτική δουλοπρέπεια» και επίκληση του πρώην προέδρου Μπους να επισκεφθεί την Ελλάδα ( γράφει με ύφος η αλβανική εφημερίδα)  , την πρόταση για αυτονομία στο  Κοσσυφοπέδιο χωρίς το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Για τα θέματα αυτά η εφημερίδα lajmpress δημοσιεύει τα πλήρη πρακτικά αυτής της συζήτησης.
Η συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Μητσοτάκη

Πρόεδρος Τ. Μπούς
Λώρενς . Ιγκλμπέργκερ. Υφυπουργός
Brent Scowcroft, βοηθός του προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας

Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης,
Ανδρέας Ανδριανόπουλος, υπουργός Επικρατείας
Ντόρα Μπακογιάννη, ο Υφυπουργός στην κυβέρνηση

Η απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ

ΘΕΜΑ: ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ, ΩΡΑ 17 του Νοέμβρη του 1992, 2: 00-14: 45 ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ: Οβάλ Γραφείο
Πρόεδρος Μπους: Θέλω να σας καλωσορίσω τον παλιό μου φίλο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο και θα ήθελα να του εκφράσω το θαυμασμό και το σεβασμό μου. Έχω τη χαρά να συνεργαστούμε και πάλι . Λυπάμαι που δεν ήμασταν σε θέση να προχωρήσουμε  περαιτέρω σχετικά με την Κύπρο. Ξέρω πόσο δύσκολο ήταν. Αλλά να είστε σίγουροι, κανένας από εμάς δεν θα τα παρατήσει.
Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης: Πρώτον, θέλω να σας ευχαριστήσω, κύριε Πρόεδρε, για όλα όσα έχετε κάνει για την Ελλάδα και για τις  ελληνο-αμερικανικές σχέσεις. Ακόμα πραγματικά εκτιμώ την προσωπική μας επικοινωνία και φιλία. Η οποία μπορεί  να φέρει την σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας, σε ένα επιθυμητό  επίπεδο και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Πρόεδρος Μπους: Θα ήθελα να ακούσω την άποψή σας σχετικά με την κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία.
Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης: Όπως είπα και στο Γραμματέα σας κ. Ιγκλμπέργκερ, η κατάσταση είναι κρίσιμη. Η χώρα μου, και εγώ προσωπικά, είμαστε πρόθυμοι να σας βοηθήσουμε να βρείτε μια λύση σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Θέλουμε να θέσουμε τις παραδοσιακές καλές σχέσεις μας με την Σερβία στην υπηρεσία του κοινού καλού. Είμαστε έτοιμοι να προβούμε  σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα θέλατε  για να επηρεαστούν οι  Σέρβοι, και να ανοίξει ο δρόμος για μια  ειρηνική λύση, κ.λπ.
Πρόεδρος Μπους: Σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε την επιρροή σας. Προσπαθούμε. Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση. Αυτό είναι πραγματικά φοβερό, ειδικά για τα παιδιά. Πολλοί άνθρωποι με ενθαρρύνουν να χρησιμοποιήσω όλα τα είδη της στρατιωτικής δύναμης. Αλλά η απόφασή μου αυτή δεν θα γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τους αμερικανούς πολίτες, ειδικά στην περίπτωση που αποσταλούν  αμερικανοί στρατιώτες σε μια κατάσταση που είναι ασαφής και όπου δεν μπορούμε να κερδίσουμε. Η ανθρωπιστική καταστροφή αποτελεί την μεγαλύτερη ανησυχία μας. Αυτές είναι ιστορικές αντιπαλότητες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα? ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να το λύσουν.
Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης: Ο πόλεμος στη Βοσνία δεν θα τελειώσει τόσο σύντομα.
Πρόεδρος Μπους: Όλοι μισούνται,  ο ένας με τον άλλον τόσο πολύ. Αυτό είναι πολύ κακό για την αμερικανική πολιτική.
Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης: Στο Κοσσυφοπέδιο, έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να αποτρέψουν  το ξέσπασμα της κατάστασης.
Πρόεδρος Μπους: Είναι σαν μια χύτρα ταχύτητας, πριν από την έκρηξη.
πρωθυπουργός Μητσοτάκης: Το πιο σημαντικό πράγμα σε όλα αυτά είναι να έχουμε σταθερά όρια. Εξωτερικά σύνορα και εσωτερικά. Λύση στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να είναι μια κατάσταση που ευνοεί την αυτονομία παραπίπτοντας  το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Πιστεύουμε ότι οι Αλβανοί έχουν αρχίσει να το συνειδητοποιούν αυτό. Σέρβοι και Αλβανοί πρέπει να βρουν έναν τρόπο για την επίτευξη συναίνεσης.
Πρόεδρος Μπους: Έχεις απόλυτο δίκιο. Μπορείτε να βοηθήσετε ασκώντας  πιέσεις για να συμβεί αυτό.
Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης: Ένα άλλο θέμα που είναι πολύ ευαίσθητο για τον ελληνικό λαό είναι η Μακεδονία. Θα το συζητήσουμε αυτό στο Εδιμβούργο.
Πρόεδρος Μπους: Είσαι αισιόδοξος; Έχουμε πολλές ελπίδες.
πρωθυπουργός Μητσοτάκης: Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις. Αυτό που προσπάθησα να εξηγήσω είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας Ιγκλμπέργκερ και ο Scoëcroft λένε είναι ότι η προσέγγισή μας είναι θετική. Θέλουμε αυτή η δημοκρατία να υπάρχει και έχουμε αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα. Για εμάς,  υπάρχουν εγγυήσεις συνόρων. Αλβανία,  Βουλγαρία, και Σερβία και όλοι  έχουν κάνει την  σχετική δήλωση . Αυτό που δεν μπορούμε να δεχθούμε είναι η επίσημη ονομασία τους, να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.
Θα είμαι πολύ ειλικρινής. Εάν κάτι τέτοιο θα συνέβαινε, θα ήταν  αποσταθεροποιητικός παράγοντας . Όμως, το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί τώρα, με σημείο εκκίνησης μια θετική προσέγγιση. Έτσι, τώρα με την Γιουγκοσλαβία είχαμε πολλές αποτυχίες, γιατί να μην δοκιμάσουμε για μια φορά ακόμη  σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να υπάρξει επιτυχία; Η συμμετοχή της πΓΔΜ με την επίσημη ονομασία της  είναι επιθυμητή σε λιγότερο από  το 50% των κατοίκων της. Μια πρόσφατη έρευνα είχε  οδηγήσει  στο συμπέρασμα ότι λιγότερο από το 17% του πληθυσμού επιθυμεί  αυτήν την ονομασία .
Πρόεδρος Μπους: Τότε γιατί η σκοπιανή ηγεσία  είναι  όμηρος του ονόματος ;
πρωθυπουργός Μητσοτάκης: Υπάρχει κάτι πίσω από αυτό, από την κομμουνιστική εποχή. Δεν είναι εύκολο για την τρέχουσα ηγεσία  να απαλλαγεί από αυτό το ζήτημα από την κομμουνιστική περίοδο. Η δημοκρατία στην χώρα αυτή  θα έχει  την μορφή «μακιγιάζ». Οι παλιοί κομμουνιστές έχουν ακόμη την γραμμή του Τίτο και εξακολουθούν να κατέχουν εξουσία. Αλλά ο Γκλιγκόροφ είναι ένας σοβαρός άνθρωπος. Μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με αυτόν . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε μια προτεινόμενη λύση η οποία αποτελεί μια καλή φόρμουλα.
Πρόεδρος Μπους: Θα κάνω μια δήλωση, και θα ήθελα να μου πείτε ένα υπάρχει κάτι  λάθος με αυτό. Αλλά πρώτα, θέλω να πω ότι εκτιμώ την σχέση μας. Κάθε Αμερικανός ξέρει ότι οι σχέσεις μας είναι πολύ, πολύ καλές.
Αλλά η δήλωσή μου θα είναι η ακόλουθη : «Αυτή η δημοκρατία ( ΠΓΔΜ)  έχει περάσει σε φάση επίτευξης εξομάλυνσης της δημοκρατικής κατάστασης, σύμφωνα με τις αρχές του Ελσίνκι. Αυτή ( ΠΓΔΜ)  έχει  αναπτύξει η ίδια  μια σχεδόν υποδειγματική δημοκρατία . Έτσι, εσύ ( ομιλεί στον Κ. Μητσοτάκη)  θα πρέπει να μου πεις δύο πράγματα: Εάν έχουν υλοποιηθεί οι συμφωνίες του Ελσίνκι και η απόδοσή της ήταν υποδειγματική. Συμφωνείτε με αυτά τα σημεία, ή εσείς οι Έλληνες βλέπετε τα πράγματα διαφορετικά;»
Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης: Δεν θα συμφωνήσω ότι είναι μια υποδειγματική δημοκρατία. Αλλά αυτή είναι μια δημοκρατία που μπορούμε να ανεχθούμε.
Πρόεδρος Μπους: Όχι, δεν λέω για μια υποδειγματική δημοκρατία, αλλά ότι αυτή ( ΠΓΔΜ)  ακολουθεί  να εξασκεί έναν υποδειγματικό τρόπο.
πρωθυπουργός Μητσοτάκης: Συμφωνώ. Ναι. Αυτός ακριβώς αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε προβλήματα με την  δημοκρατία αυτή  και θέλουμε να μην υπάρχουν. Αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε το όνομα. Μετά την  Λισαβόνα – η οποία  δικαιολογεί – την αντίδραση Γκλιγκόροφ ήταν να προκαλέσει  την Ελλάδα. Αυτή η δημοκρατία δημιουργήθηκε από τον Τίτο και τον Στάλιν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να απασχοληθούν στην συνέχεια  οι  Ηνωμένες Πολιτείες? Η γενιά μου το ξέρει αυτό. Αλλά οι άνθρωποι στην εξουσία στα Σκόπια είναι οι ίδιοι,   όταν χρησιμοποιούν  αυτό το όνομα, και έχουμε γίνει πολύ καχύποπτοι. Θέλουμε να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο υπονοώντας ότι έχουν εδαφικές απαιτήσεις από εμάς. Ακόμη και στο σύνταγμά τους, έχουν πρόβλεψη για τους πολίτες στο εξωτερικό, και στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε κάνει μια ενιαία αίτηση να επιλέξουν ένα διαφορετικό όνομα. Εμείς δεν μπορούμε να το δεχτούμε αλλά και  οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να το δεχθεί. Διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε αποσταθεροποίηση.
Πρόεδρος Μπους: Ήθελα να είμαι σίγουρος , δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, εκτός από το όνομα;
πρωθυπουργός Μητσοτάκης: Ένα άλλο πρόβλημα που έχουμε ζητήσει από τις  Ηνωμένες Πολιτείες είναι να μας βοηθήσουν είναι να αποτρέψουμε την ένταξη της χώρας αυτής στον ΟΗΕ, διότι αν αυτό  γίνει δεκτό, η συζήτηση αυτή είναι άνευ αξίας.
Πρόεδρος Μπους: Αλλά αν δεν έχετε προβλήματα με το όνομα, μπορεί να προχωρήσει .
Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης: Θα σας ρωτήσω αν μπορείτε να βοηθήσετε να μπορέσει  να αναβληθεί.
Πρόεδρος Μπους: Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης: Είναι πολύ σημαντικό. Θα ήταν μια τραγωδία. Εγώ δεν θα μπορέσω να το αντιμετωπίσω. Εάν δεν ξεπεράστε τα όρια , θα προσπαθήσουμε  να συμβιβαστούμε . Αλλά αν αυτό συμβεί, θα ήταν μια τραγωδία για την Ελλάδα και για μένα.
Πρόεδρος Μπους: Υπάρχει διάσταση απόψεων για το θέμα αυτό στην Ελλάδα;
Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης: Όχι. Αυτή είναι η μόνη περίπτωση στην οποία ο Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σαμαράς και εγώ συμφωνούμε.
Πρόεδρος Μπους: Θα προσπαθήσουμε και ελπίζουμε , ίσως μπορούμε να βοηθήσουμε να  το αναβάλουμε .
Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης: Είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι αυτό «στριμώχνεται» κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης περιόδου. Θα ήθελα πραγματικά να υπολογίζω σε εσάς κύριε Πρόεδρε.
Πρόεδρος Μπους: Πες μου, σε πόσο καιρό θα είναι έτοιμη η έκθεση των αντικειμένων της αρχαιότητας;
πρωθυπουργός Μητσοτάκης: Μέχρι τον Μάρτιο.
Πρόεδρος Μπους: Ελπίζω ότι θα έρθω να την δώ.
Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης: Επιτρέψτε μου να πω και πάλι, είστε ευπρόσδεκτος να έρθετε  στην Ελλάδα!
Οι πληροφορίες είναι από lajmpress.com                                            ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ    ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: