Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Εργασίες του ΤΕΝΞ το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2014


Εργασίες του ΤΕΝΞ το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2014
Στιγμιότυπα από τις εργασίες του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Λεπτομέρειες που αφορούν την πρώτη φωτογραφία: Στις 17 Σεπτεμβρίου 2014 η 112 ΟΝ η οποία εργάζεται στο Α/Δ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» της Θεσσαλονίκης εντόπισε μία βόμβα αεροπορίας γερμανικής προέλευσης Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τύπου SD-50. Οι τεχνικοί EOD της ΟΝ προέβηκαν σε αναγνώριση της βόμβας όπου και επιβεβαιώθηκε ότι ο τύπος της πρόκειται για SD-50. Αποφασίστηκε η κατάκαυση της βόμβας με τη χρήση χειροβομβίδων θερμίτη. Περιμετρικά της βόμβας κατασκευάστηκε ειδικό ανάχωμα με τη συνδρομή μηχανήματος ΜΧ το οποίο θα περιόριζε τα αποτελέσματα της θραυσματοποίησης σε περίπτωση μη αναμενόμενης έκρηξης της βόμβας κατά τη διαδικασία κατάκαυσης. Την 19 Σεπτεμβρίου 2014 η βόμβα καταστράφηκε με ασφάλεια από το προσωπικό EOD της 112 ΟΝ με τη χρήση χειροβομβίδων θερμίτη.

Λεπτομέρειες που αφορούν την τρίτη φωτογραφία: Το πυρομαχικό ανευρέθηκε στην περιοχή Ομορφοκκλησιά Καστοριάς την 18 Σεπτεμβρίου 2014. Προσωπικό EOD της 212 Ομάδας Ναρκαλιείας του ΤΕΝΞ έσπευσε στο χώρο για την αντιμετώπιση του περιστατικού. Κατόπιν αναγνώρισης του πυρομαχικού διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για βλήμα φωτιστικό 60 χιλιοστών. Καταστράφηκε επί τόπου από τους τεχνικούς EOD.

Λεπτομέρειες που αφορούν την έκτη φωτογραφία: Πραγματοποιούνται εργασίες έρευνας εκκαθάρισης στην περιοχή Παλαμπά Θεσπρωτίας, σε χώρους που έχουν υποδειχθεί σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νομού Θεσπρωτίας. Έως σήμερα, στον συγκεκριμένο χώρο, από τις 8 Αυγ 14, έχουν εντοπιστεί και καταστραφεί 3 νάρκες Κ/Π, 1 χειροβομβίδα και 1 βλήμα όλμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: