Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Μεσσηνία: Βρέθηκε γραφή 3.500 ετών!!


masshnia_arxaia.preview
Πριν από δύο χρόνια ο κ. Κοσμόπουλος είχε φέρει στο φως στην Ικλαινα μία πήλινη πινακίδα με πρώιμη Γραμμική Β γραφή, ηλικίας 3.500 ετών, ένα εύρημα που αλλάζει τα δεδομένα για την εξέλιξη και τη χρήση της γραφής στην Ευρώπη.
Η πινακίδα είχε εντοπισθεί μέσα σε έναν αρχαίο αποθέτη και παρότι οι διαστάσεις της είναι πολύ μικρές – ύψος 2,5 εκατοστά και πλάτος 4 – μπορεί να διακρίνει κανείς το περιεχόμενό της, που από τη μία πλευρά αναφέρεται σε μία κατασκευή και από την άλλη περιλαμβάνει ονόματα και αριθμούς. Οπως είναι γνωστό άλλωστε οι πινακίδες της Γραμμικής Β στη Μυκηναϊκή εποχή ήταν τα «λογιστικά βιβλία» των ηγεμόνων, που κατέγραφαν την παραγωγή, τις πωλήσεις, τις εισφορές κτλ., των επικρατειών τους.
Η θέση της Ικλαινας εξάλλου, περί τα 14 χιλιόμετρα από τη σημερινή Πύλο υπόσχεται ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις καθώς μάλιστα όλη η περιοχή φαίνεται ότι ήταν μεγάλο κέντρο επεξεργασίας και εμπορίου του χαλκού.
Οι ανασκαφές εγιναν από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μιζούρι-Σεντ Λιούις αρχαιολόγο Μιχάλη Κοσμόπουλο, με επιχορήγηση πέντε χρόνων ύψους 275.000 δολαρίων από το Εθνικό Κληροδότημα για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες των ΗΠΑ.
thermopilai.org                                                                                                 ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ      ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: