Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Bίντεο: Στιγμές που κόβουν την ανάσα από τον "Πυρπολητή 8/14" - Πρωταγωνιστές τα ZUBR του ΠΝ


Ο εντυπωσιακότερος "Πυρπολητής" ππθ έχει υπάρχει από την ημέρα που η συγκεκριμένη διακλαδική άσκηση ειδικών δυνάμεων εισήλθε στην εκπαιδευτική διαδικασία του ΓΕΕΘΑ, εκτιλίχθηκε μπροστά στα μάτια του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Ο Δ.Αβραμόπουλος προσέφερε την τελευταία του υπηρεσία προσκαλώντας σε μια πολύ ευαίσθητη συγκυρία το νέο ισχυρο άνδρα του ΝΑΤΟ να παρακολουθήσει μια άσκηση και να του υπενθυμίσει ότι "Εμείς, η Ελλάδα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σε σε αντόθεση με κάποιους άλλους που φλερτάρουν με ισλαμιστές και πάσης φύσεω τρομοκρατικά στοιχεία"...
Εντυπωσιασμένος ο γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από τις δυνατότητες και των πρωτοποριακό τρόπο χρήσης του αερόστρωμνου ZUBR. Πρώτη φορά τέτοια αερόστρωμνα χρησιμοποιιούνται σε τέτοιο "ανορθόδοξο" ρόλο κι αποτέλεσε την "καρδιά" της άσκησης, ττον φορέα ο οποίος μέσα σε ελάχιστον  χρονικόμ διάστημα μετέφερε μεγάλο αριθμό ανδρών των ειδικών δυνάμεων στο στόχο τους και εκεί εκπέμφθηκαν οι πυρήνες με τις ελαστικές λέμβους που κατελαβαν τους αντικειμενικούς τους σκοπούς.
Και όλοι σκέπτονταν και σχολίαζαν ότι αν υπήρχαν ZUBR στην κρίση των Ιμίων η εξέληξή της θα ήταν τελείω διαφορετική.
Η άριστη απόδοση και τα σχόλια ακόμα και του γ.γ. του ΝΣΤΟ για τα ZUBR οδήγησαν τον Δ.Αβραμόπουλο να εξετάσει και το θέμα της επιχειρησιακής ετοιμότητας των σκαφών και να ζητήσει να λυθεί άμεσα μέσα στο επόμενο 24ωρο ότι είχε παραμεληθεί τόσο καιρό για άγνωστο λόγο.
Κανένα άλλο κράτος του ΝΑΤΟ δεν έχει δυνατότητα ταχείας θαλάσσιας μεταφοράς και εκπομπής ειδικών δυνάμεων σε ελαστικές λέμβους στην μέση της θάλασσας...
Η επιλογή του Αργοσαρωνικού και η «Πλατιά» για τη διεξαγωγή του είναι καθαρά για λόγους πρακτικούς λόγω της παρουσίας Στόλτενμπεργκ.
Ο σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ μιλάει καθαρά για ενεργοποίηση της δύναμης «Δέλτα» με σκοπό την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας νησιού του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Προσομοιάζει σε επιχείρηση αποτροπής στον Καστελόριζο ή στην Κάλυμνο που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε νέα Ίμια πριν από μερικούς μήνες όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Η άσκηση είναι διευρυμένη και οι δυνάμεις που συμμετέχουν είναι πρωτοφανής για «Πυρπολητή». Συνολικά 17 πλοία. Τέσσερις φρεγάτες, πέντε ΤΠΚ, πέντε κανονιοφόροι, δύο ZUBR και ένα υποβρύχιο, πιθανόν το «Παπανικολής».
Μεγάλες ήταν και οι δυνάμεις από πλευράς Πολεμικής Αεροπορίας. Μαχητικά αεροσκάφη F-16 και Mirage 2000 και 2000-5 κλήθηκαν να προσφέρουν κάλυψη στις χερσαίες και ναυτικές επιχειρήσεις «εμπλεκόμενα» με εχθρικά μαχητικά.
Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο από την άσκηση και τον ρόλο που έπαιξαν τα ZUBR.
Και ορισμένες φωτογραφίες από την άσκηση:
προς την πλευρά του γνωστού ταραχοποιού της περιοχής και να τη συνετίσει αλλιώς η περιοχή μπορεί να τιναχτεί στον αέρα.









Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr              ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ    ΕΔΩ              

Δεν υπάρχουν σχόλια: