Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Αντικύθηρα: Βρέθηκαν ένα χάλκινο δόρυ, μια άγκυρα, ένα χρυσό δαχτυλίδι, συστάδα πήλινων αγγείων

Η νέα αρχαιολογική έρευνα που βρίσκεται σε εξελίξη στον υποθαλάσσιο χώρο του ναυαγίου των Αντικυθήρων και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου έφερε στο φως ένα χάλκινο δόρυ μήκους 2,20 μέτρων, ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια άγκυρα, τα μεταλλικά τμήματα μιας κλίνης και μια συστάδα πήλινων αγγείων 200 μέτρα από το πλοίο.
Σύμφωνα με τα «Νέα», το χάλκινο δόρυ που εντοπίστηκε φαίνεται ότι δε συνδέεται με κανέναν από τους ήδη γνωστούς και εκτεθειμένους θησαυρούς του ναυαγίου που φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η διαπίστωση αυτή «γεννά» ελπίδες για τον εντοπισμό ενός νέου έργου τέχνης.
Οι ερευνητές εν τω μεταξύ εκτιμούν ότι πίσω από το χρυσό δαχτυλίδι βρίσκεται μία τραγική ιστορία. Δεν αποκλείεται να ανήκε σε επιβάτιδα του πλοίου, μέλλουσα νύφη που είχε ξεκινήσει από την Ασία, έχοντας φορτώσει από το πλοίο τα προικιά της, για να πάει και να παντρευτεί στην Ιταλία.
Εικασία που βασίζεται στο γεγονός ότι το δαχτυλίδι βρέθηκε κοντά σε γυναικείο σκελετό, γύρω από τον οποίο έχουν εντοπιστεί και κοσμήματα.
Τα νέα ευρήματα επρόκειτο να παρουσιαστούν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στα Κύθηρα, αλλά κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού απαγόρευσε κάθε είδους ανακοίνωση προκειμένου να προβεί ο ίδιος ο υπουργός κ. Κώστας Τασούλας επισήμως σε ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr                                                                  ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ   ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: