Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Άσκηση "ΩΡΊΩΝ 2014"

Το σενάριο της άσκησης ήταν το εξης,ως ομάδα πεζικού  μεταφερθήκαμε σε χώρο διασποράς,σε δασική περιοχή.

Η αποστολή ήταν η ομάδα να μεταβεί μετά από πορεία στην περιοχή *Μελλίσι 5* όπου υπήρχε κρυμμένος οπλισμός και πυρομαχικά για φίλιες δυνάμεις  που θα έλθουν από την ενδοχώρα.




ΑΝΣΚ ηταν η φύλαξη του χώρου,δημιουργία καταυλισμού σε σωστή θέση πλησίον του χώρου και δημιουργία ΣΤΕΚ όπου με συνθηματικά θα είμασταν  σε θέση να αναγνωρίσουμε  τις φίλιες δυνάμεις.

Κατά την διάρκεια της νύχτας ένα εκ των περιπόλων εντόπισε ύποπτο που έπρεπε να τον ελέγξει. Όπως αποδείχθηκε έφερε μαζί του στρατιωτικό χάρτη ,οπότε έπρεπε να συλληφθεί για κατασκοπεία και να μεταφερθεί στον καταυλισμό.

Αργότερα οπλισμένος στρατιώτης σε ένα εκ των ΣΤΕΚ δεν ήξερε τα συνθηματικά,οπότε έγινε ξανά επίδειξη σύλληψης και μεταφοράς αλλά αυτή την φορά σε οπλισμένο.
Μετά το σενάριο περιελάμβανε εντοπισμό άμαχου πληθυσμού όπου λόγω εχθροπραξιών στο χωριό του(χωριό Ζ) κατέφυγε βίαια στο δάσος χωρίς καμία προμήθεια.

Αποστολή της ομάδος ήταν αυτή τη φορά να εφαρμόσει βασικές αρχές επιβίωσης ώστε να βοηθήσει τους αμάχους. Έτσι ήταν ευκαιρία να διδαχθούν βασικές αρχές επιβίωσης,άναμμα φωτιάς με παραδοσιακούς τροπους(μπαταρία,σπινθιριστή),καταλύματα ανάγκης,συλλογή και καθαρισμό νερου(βρασμός,χημικός και με φιλτρο),τρόπους θέρμανσης και να παρασκευαστεί  ομαδικά ρόφημα  και σούπα.



Από εκείνη την ώρα και μέχρι το τέλος της άσκησης μας συνόδευσε και μια βροχούλα μέτριας έντασης. Από εκείνη την ώρα ,ήλθε η χαλάρωση,η ομάδα ξεκουράστηκε και ακολούθησε η φύλαξη με σκοπιές όλο το βράδυ.

Με το πρώτο φως της ημέρας πήραμε διαταγή να στήσουμε παρατηρητήριο,όπου θα έπρεπε να παρακολουθούμε τα μετόπισθεν λόφου όπου υπήρχαν δυνάμεις φιλιών δυνάμεων και υπήρχε πληροφορία ότι είχαν αποβιβαστεί εχθρικές δυνάμεις πίσω από την γραμμή άμυνας με στόχο την προσβολή των φιλίων δυνάμεων στα νώτα της.



Αργότερα λόγω ότι χάθηκε η επαφή ,εστάλη διαβιβαστής να ελέγξει την ενσύρματη γραμμή. Εκεί ο διαβιβαστής εγκλωβίστηκε σε ναρκοπέδιο και η ομάδα εκλήθη να τον απεγκλωβίσει.




Μετά ή ομάδα έλαβε διαταγή αποχώρησης λόγω ακύρωσης της αποστολής των φιλιών δυνάμεων και με πορεία μετέβη στον αρχικό χώρο διασποράς.

Τα συμπεράσματα ήταν πολύ χρήσιμα διότι εφαρμόστηκε σενάριο προσανατολισμένο σε ρεαλιστικές συνθήκες όπου οι ντόπιοι έφεδροι θα λάβουν κρίσιμες αποστολές υποστήριξης και σε πιθανά γεγονότα απλά αλλά πολύ πιθανά να συμβούν. Η εφαρμογή τεχνικών επιβίωσης και μάλιστα σε βροχερό περιβάλλον σε ατομικό αλλά κυρίως σε ομαδικό επίπεδο,είναι χρήσιμο και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπου ομάδα μπορεί να μεταβεί σε αποκλεισμένη περιοχή και να παράσχει μέριμνα τις πρώτες κρίσιμες ώρες. Η συγκεκριμένη άσκηση όπως κι επόμενες εκπαιδεύσεις προετοιμάζουν το παράρτημα της Χίου σε αντικείμενα τέως ασκήσεων των Μακεδονομάχων ώστε να είναι τα μέλη μας έτοιμα να συμμετάσχουν στις μεγάλες ασκήσεις της Ομοσπονδίας μας.
 Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και τους φίλους μας,όπου μας βοήθησαν ως κομπάρσοι στον ρόλο ύποπτου και σε ρόλο άμαχου πληθυσμού.



 (Η ονομασία της άσκησης είναι αφιερωμένη στον διασημότερο μυθικό ήρωα της Χίου. Ο Ωρίων ήταν γιος του Θεού Ποσειδώνα και της Ευρυάλης, της κόρης του Μίνωα. Ηταν  γίγαντας και ξακουστός κυνηγός. Ο Ωρίων αγάπησε την Μερόπη,κόρη του Οινοπίωνα, της οποίας το χέρι ζήτησε από τον πατέρα της. Ο Οινοπίωνας του ανέθεσε να σκοτώσει όλα  τα άγρια θηρία της Χίου. Ο Ωρίωνας κατάφερε να τα εξολοθρεύσει, αλλά ο Οινοπίωνας δεν τήρησε  το λόγο του και δεν του έδινε την κόρη του. Ο Ωρίωνας φανερά στεναχωρημένος μέθυσε και έκλεψε την κόρη του Οινοπίωνα, Μερόπη. Για την ασέβειά του αυτή ο Οινοπίωνας τον τύφλωσε και τον έδιωξε από το νησί. )                                                                                                               ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ     ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: