Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

"Κόκκινη γραμμή" από Αθήνα για τουρκικές έρευνες σε σύμπλεγμα Μεγίστης: "Αν τολμήσουν θα τους κτυπήσουμε και θα τους βυθίσουμε"...

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ

"Η Ελλάς δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε κίνηση αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην θαλάσσια περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια, νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά του συμπλέγματος της Μεγίστης και αντίστοιχα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου. Αν η Τουρκία  εκδώσει NAVTEX ερευνών που να περιλαμβάνει αυτές τις περιοχές και επιχειρήσει να υλοποιήσει την πρόθεσή της μεταφέροντας ερευνητικά πλοία στην περιοχή θα τους κτυπήσουμε και θα τους βυθίσουμε. Ελπίζουμε να μην κάνουν αυτό το λάθος".
Αυτή ήταν η καθαρή απάντηση ανώτατου αξιωματικού στο ερώτημα που έθεσε το defencenet.gr σχετικά με την πιθανότητα να υπάρξει άμεσα έκδοση NAVTEX που να δεσμεύει τις περιοχές που προανέφερε στην ζωνη ερευνών του πλοίου "Barbaros". Kαι συνεχίζοντας ο ίδιος υπογράμμισε ότι: "Αυτό που γίνεται στην Κύπρο είναι τελείως διαφορετικό από μια τέτοια εξέλιξη όπως οι έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αν δεν αντιδράσουμε με απόλυτο τρόπο, το χάσαμε το παιχνίδι".
Και σε άλλο ερώτημα για τις κινήσεις των ελληνικών Επιτελείων η απάντηση ήταν: "Ετοιμάζουμε αρκετά πράγματα για να είμαστε έτοιμοι. Η Τουρκία έχει αποδείξει ότι σε περιόδους εσωτερικής πολιτικής ρευστότητας της Ελλάδας επιχειρεί πάντα να εκμεταλευθεί πιθανά κενά εξουσίας και να δημιουργεί τετελεσμένα"...
Και σημείωσε ότι στην σύσκεψη που ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών "Υπήρξε απόλυτη ταύτιση και συναντίληψη πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας". Θα μπούμε στον πειρασμό να υποστηρίξουμε ότι η σκλήρυνση της γραμμής από πλευράς πολιτικής ηγεσίας έχει να κάνει και με την διενέργεια των εκλογών, αφού μέχρι τώρα απέρριπταν όλες τις ανάλογες εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας για αποφασιστική στάση...
Iδού και ο χάρτης με την περιοχή που από το 2012 έχει ανακοινώσει η Αγκυρα ότι προτίθεται να προχωρήσει σε έρευνας. Σττις περιοχές της Κύπρου τον έχει υλοποιήσει. αναμένεται η περιοχή που σημειώνεται με τα τετράγωνα περί το σύμπλεγμα της Μεγίστης στην οποία αναφέρθηκε ο ανώτατος αξιωματικός στο defencenet.gr.

Στο μεταξύ σύμφωνα με ΝΑVTEX που εξέδωσε η Αγκυρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ''Μπαρμπαρός'' ( ''Barbaros'') το οποίο βρίσκεται αυτή την στιγμή στην Αμμόχωστο και τα δύο συνοδευτικά σκάφη M/V Bravo και M/V Deep Supporter, δεσμεύεται ολόκληρη ή μερικώς η περιοχή των κυπριακών βυθοτεμαχίων (¨Οικοπέδων 2,3 και 9) που φαίνονται στην φωτό με κόκκινο χρώμα για έρευνες από τις 5 Ιανουαρίου μέχρι και τις 22 Φεβρουαρίου.
Η είδηση, μαζί με κάποιες πληροφορίες (προς διερμήνευση και αξιοποήση) που έχουν φτάσει από ξένες υπηρεσίες πληφοροριών, προκάλεσαν μεγάλη διϋπουργική σύσκεψη των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας με την συμμετοχή για πρώτη φορά στα χρονικά των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων και των επιτελών τους, όπως και και τον διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Αντίστοιχη NAVTEX που μάλιστα επεκτείνει τον χώρο των κυπριακών ερευνών εξέδωσε και η Λευκωσία.
Σημειώνεται ότι την Τρίτη ξεκινά γεώτρηση το ιταλο-κορεατικό γεωτρύπανο Saipem 10000 στο οικόπεδο «Αμαθούσα».
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι πληροφορίες που έχουν καταφθάσει από το εξωτερικό (συγκεκριμένη υποκλοπή συνομιλίας) αναφέρεται σε αυτό που το defencenet.gr είχε προειδοποιήσει ότι υπάρχει ως υψηλή πιθανότητα, το να εκδοθεί NAVTEX για την περιοχή του συμπλέματος της Μεγίστης (Καστελόριζο).
Εδώ τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, αφού πλέον η Αγκυρα δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να τα πάρει όλα "εδώ και τώρα". Και η ελληνική πλευρά δια του defencenet.gr, στέλνει σαφές μήνυμα για το πώς θα αντιδράσει.
Σε σύσκεψη  στην Άγκυρα πριν δύο ημέρες όπου είχε κληθεί και συμμετείχε και ο .Τουρκοκύπριος συνομιλητής κ. Εργκιούν Ολγκούν και ο «Διευθυντής πολιτικών υποθέσεων» του «υπουργείου Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Γκιουνές Ονάρ αποφασίστηκε η κατάθεση της NAVTEX.
Την ίδια στιγμή στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν.Αναστασιάδης έχει συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr                                                              ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ    ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: