Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Νέα υποχώρηση βλέπουν τα κόμματα


| Επιμέλεια: Μιχάλης Παπαδόπουλος

Το «Μπαρμπαρός» παραμένει, αλλά η ε/κ πλευρά φαίνεται να επιστρέφει στις συνομιλίες.
ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Συμμαχία διαφωνούν και εκφράζουν ανησυχία
Εκφράζουν έντονο προβληματισμό, ιδιαίτερα για την αναφορά του Προέδρου περί εκκρεμοτήτων που δεν έχουν συμφωνηθεί και θα μπορούσαν να συζητηθούν κατά το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων


Την άμεση αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που έκαναν λόγο για νέα υποχώρηση και υπαναχώρηση της πλευράς μας, έναντι της εκβιαστικής τουρκικής επιθετικότητας.

Σε ανακοίνωσή του, το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει έντονη ανησυχία για συγκεκριμένη αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη στη γραπτή δήλωσή του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, σημειώνοντας πως, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διατυπώνει την ορθή θέση ότι «ενόσω υφίσταται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αδύνατη η συμμετοχή εις τον προκαθορισθέντα διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος» και την επίσης ορθή θέση ότι, «η συμμετοχή των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας επί θεμάτων που άπτονται της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της χώρας προϋποθέτει τη λύση του κυπριακού προβλήματος με βάση τα όσα μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί», έρχεται στη συνέχεια να συμπληρώσει πως:

«Όλες οι εκκρεμότητες που δεν έχουν συμφωνηθεί θα μπορούσαν να συζητηθούν κατά το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, όταν κατατεθούν οι χάρτες των εδαφικών αναπροσαρμογών και εφόσον ο διάλογος θα ευρίσκεται στην τελική πορεία λύσης». Με δεδομένες τις διεθνείς πιέσεις, τις πρόσφατες εξελίξεις και τις δηλώσεις Άιντα, η αναφορά αυτή δημιουργεί δικαιολογημένα ερωτήματα, προσθέτει το ΔΗΚΟ, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώσει ξεκάθαρα ότι στις αναφερόμενες «εκκρεμότητες που δεν έχουν συμφωνηθεί» ΔΕΝ περιλαμβάνεται το θέμα του φυσικού αερίου. Σε αντίθετη περίπτωση, καταλήγει, «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποχωρεί με συγκεκαλυμμένο τρόπο και αλλάζει μια πάγια διακηρυγμένη θέση της πλευράς μας αλλά και του ιδίου προσωπικώς, ότι το θέμα του φυσικού αερίου ΔΕΝ μπορεί και ΔΕΝ πρόκειται να συζητηθεί πριν από τη λύση του Κυπριακού».

Επαναλαμβάνονται τα λάθη του παρελθόντος
Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου επισημαίνει ότι η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκει το Κίνημα κατηγορηματικά αντίθετο στο μέρος που αναφέρει ότι, «όλες οι εκκρεμότητες που δεν έχουν συμφωνηθεί θα μπορούσαν να συζητηθούν στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων». Την αντίθεσή μας, διευκρίνισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, εκφράσαμε και κατά τη σύσκεψη του συμβουλίου αρχηγών, προσθέτοντας ότι, «δυστυχώς, τραγικά λάθη του παρελθόντος επαναλαμβάνονται. Οι δικές μας υποχωρήσεις που γίνονται για εξευμενισμό της Τουρκίας χρησιμοποιούνται ως αφετηρία για νέες τουρκικές απαιτήσεις». Δυστυχώς, κατέληξε, η αρχή που είχε υιοθετηθεί από το Εθνικό Συμβούλιο και τα συμβούλια αρχηγών, ότι θέμα φυσικού αερίου δεν πρόκειται να συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις, έχει παραβιαστεί και οι ευθύνες γι’ αυτήν την παραβίαση είναι τεράστιες.

«Ολίγον έγκυος»
Σχολιάζοντας τη χθεσινή εξέλιξη, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης επισήμανε ότι η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη συνιστά μία φαινομενικά μικρή, αλλά ουσιαστικά μεγάλη υποχώρηση, καθώς, όπως εξήγησε, «εγκαταλείπεται η θέση αρχής, που κατ' επανάληψιν διατύπωνε τις τελευταίες εβδομάδες ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι εκπρόσωποί του, ότι δηλαδή το φυσικό αέριο δεν αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης του Κυπριακού».

Η διασύνδεση του φυσικού αερίου με το εδαφικό και την προϋπόθεση κατάθεσης χάρτη αποτελεί ανεπαρκές φύλλο συκής, που μάταια επιζεί να κρύψει το μέγεθος της υποχώρησης, πρόσθεσε ο κ. Περδίκης, επισημαίνοντας πως, «αντί να υλοποιηθούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο κατά της Τουρκίας, αντί να υπάρξει κλιμάκωση με την υιοθέτηση νέων μέτρων, αντί να αναζητηθούν νέες συμμαχίες, ο Πρόεδρος εμμέσως πλην σαφώς υποχωρεί «κατ` ολίγον» στον τουρκικό εκβιασμό. Αλλά, στην πολιτική, ορισμένες φορές δεν υπάρχει το «ολίγον έγκυος», υπέδειξε. Και «δεν πρόκειται να απαλλαγούμε από την παρουσία του ''Μπαρμπαρός'' συζητώντας το θέμα με τους Τουρκοκυπρίους, σε οποιοδήποτε σημείο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό», κατέληξε.

Υποβαθμίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Με τη σημερινή του απόφαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έμπρακτα υποβαθμίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτικό ζήτημα, επισήμανε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, τονίζοντας πως «η Τουρκία πέτυχε αυτό για το οποίο προειδοποιήσαμε από την πρώτη μέρα: τη δημιουργία νέων δεδομένων στο Κυπριακό, που θα καταστούν τετελεσμένα, όπως έγινε με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

«Με τη σημερινή του απόφαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ουσιαστικά υπαναχωρήσει από την κοινή θέση», που λήφθηκε ως αντίμετρο στην τουρκική προκλητικότητα, σημείωσε περαιτέρω ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι όχι μόνον η Άγκυρα δεν «αναγνώρισε έμπρακτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία έμπρακτα υποβαθμίζει κυριαρχικά της δικαιώματα σε δικοινοτικό ζήτημα και αυτό την ώρα που το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας πήρε απόφαση για νέες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ όταν η ίδια το αποφασίσει.

Ως Συμμαχία Πολιτών, «δεν αναμένουμε να προκύψει οτιδήποτε το θετικό από την επανέναρξη των συνομιλιών, γιατί αυτές θα διεξαχθούν σε ένα αρνητικό για εμάς περιβάλλον και υπό τον εκβιασμό επανόδου του ''Μπαρμπαρός''», κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.

Καθοριστικές οι επόμενες 48 ώρες
Οι επόμενες 48 ώρες θεωρούνται κρίσιμες καθ' ότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα καταδείξουν τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με την έκδοση ή όχι μιας νέας οδηγίας προς ναυτιλλομένους.
Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, εκτιμούν παράλληλα ότι σε περίπτωση που εκδοθεί νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους ή υπάρξει παρεμπόδιση της κοινοπραξίας ΕΝΙ/ΚΟGAS από πλευράς Τουρκίας, τότε θα πρέπει να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για λήψη αποφάσεων για τα περαιτέρω, στη βάση πλάνου μέτρων που φαίνεται να έχει ετοιμαστεί.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ακόμα, ότι η γεώτρηση της κοινοπραξίας ΕΝΙ/KOGAS στο δυνητικό κοίτασμα Αμαθούσα, στο τεμάχιο 9, έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να διαρκέσει 80 με 90 μέρες.

Δεν δέχεται προϋποθέσεις ο Έρογλου
Δεν θα δεχθεί προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών, διαμηνύει, την ίδια ώρα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν μπορεί τώρα να κάνει κανένα σχόλιο για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, αφού στο τραπέζι των συνομιλιών δεν υπάρχει συνομιλητής. «Περιμένουμε ότι θα επιστρέψουν. Έφυγαν από το τραπέζι για επουσιώδεις λόγους και δηλώνουν ότι θα επιστρέψουν υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ωστόσο, διαπραγματεύσεις με προϋποθέσεις δεν μπορούν να γίνουν, θα ήθελα να μοιραστώ με τους συμπολίτες μας ότι δεν αποδεχθήκαμε τις προϋποθέσεις», πρόσθεσε.                                                                           ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ     ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: