Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Διπλωματική αντεπίθεση της Λευκωσίας


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Την ανάκτηση «χαμένου» εδάφους θα επιχειρήσει στο Νταβός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενημερώνοντας ξένους ηγέτες για τις ευθύνες
Επιχείρηση αναστροφής του αρνητικού κλίματος στο Νταβός
Αμετακίνητος εμφανίζεται ο Ερντογάν στις θέσεις του όσον αφορά το φυσικό αέριο, προδιαθέτοντας για επίταση της τουρκικής προκλητικότητας


Διπλωματική αντεπίθεση εξαπολύει η Λευκωσία για ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας και αναστροφή του δυσμενούς κλίματος στο Κυπριακό, μετά την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Η Κυβέρνηση επιχειρεί να επανακτήσει το «απολεσθέν» έδαφος στη στρατηγική της για άρση της τουρκικής NAVTEX και ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο σε επίπεδο ΗΕ όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

Πρώτο βήμα της εκτύλιξης της προσπάθειας του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η παρουσία του στο Νταβός, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του 45ου Συνεδρίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και θα τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, με στόχο να καταδειχθούν οι ευθύνες της Τουρκίας για την αναστολή των διαπραγματεύσεων.

Πιθανή συνάντηση με Μουν
Στο πλαίσιο αυτό, καταβάλλεται προσπάθεια να έχει συνάντηση και με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στον οποίο θα μεταβιβάσει τις θέσεις της κυπριακής Κυβέρνησης για τη διαμορφωθείσα κατάσταση, ως συνέχεια της υποβολής διαβήματος διαμαρτυρίας εκ μέρους της ΚΔ για αναφορές του στο περιεχόμενο της έκθεσης.

Στο Νταβός, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύει ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης. Στο Φόρουμ αναμένεται να συμμετάσχει μεγάλος αριθμός αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και ηγετικά στελέχη διεθνών οικονομικών οργανισμών και πολυεθνικών εταιρειών.

Ραντεβού Νταβούτογλου-Άιντα
Ιδιαίτερα σημαντική για τις περαιτέρω εξελίξεις θεωρείται η συνάντηση που αναμένεται να έχει, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου. Συνάντηση που πραγματοποιείται λίγες μόλις μέρες πριν από την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, στις 26 Ιανουαρίου. Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται ότι θα ζητήσει από τον Τούρκο Πρωθυπουργό να προβεί σε κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης, ώστε ν’ αρθεί το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό. Θεωρείται αμφίβολο, ωστόσο, ότι θα υπάρξει διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Προέδρου με Άιντα
Στο πλαίσιο των παρασκηνιακών επαφών και διαβουλεύσεων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Άιντα, στον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέδειξε τον ουσιώδη, παρεμβατικό ρόλο των ΗΕ, τον οποίο αναμένει πλέον η Κυπριακή Κυβέρνηση προς την πλευρά της Άγκυρας, προκειμένου να διαφοροποιήσει την τακτική των παράνομων προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επαφές Κασουλίδη στις Βρυξέλλες
Η «αντεπίθεση» της Λευκωσίας εκδηλώνεται και στο καθ’ αυτό ευρωπαϊκό επίπεδο, με συνεχείς επαφές του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, τους οποίους ενημερώνει για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις ευθύνες της Τουρκίας για την αναστολή των διαπραγματεύσεων.

Δεν υπαναχωρεί για το Φ.Α. λέει ο Ερντογάν
Την ίδια ώρα, σε νέα έξαρση προκλητικότητας, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από την πολιτική της στο θέμα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι θα μετατρέψουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε σύμβολο ειρήνης. «Δεν θα υποχωρήσουμε από την πολιτική μας και θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το δίκαιο της ΤΔΒΚ ενάντια στην άδικη και αδιάλλακτη στάση της ε/κ πλευράς.
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να μετατρέψουμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε σύμβολο ειρήνης», είπε σε ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος, σημειώνοντας, επιπρόσθετα, ότι το 2023 η Τουρκία θα καταναλώνει δύο φορές περισσότερη ενέργεια από ό,τι καταναλώνει σήμερα. Για το κεφάλαιο ενέργεια στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι δεν είναι τυχαίο που έχει μπλοκαριστεί. «Τους ρωτάμε, τι έλλειψη υπάρχει, και δεν υπάρχει απάντηση. Πού έχουμε κολλήσει, τους ρωτάμε, και δεν υπάρχει απάντηση. Όπως έκαναν και με τα άλλα κεφάλαια», υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό
Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό συνεχίστηκε και χθες η αντιπαράθεση όσον αφορά τις ευθύνες για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ τα κόμματα κάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αδράξει την ευκαιρία της παρουσίας του στο Νταβός και να προωθήσει αποτελεσματικά τις ε/κ θέσεις.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβ. Νεοφύτου, διαμήνυσε ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ανέφικτη η επανέναρξη των συνομιλιών, τόνισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει όλοι μαζί, με σοβαρότητα, να εργαστούμε για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο μιας λύσης που θα αίρει τα κατοχικά δεδομένα.

Σε δήλωσή του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της για τους ατυχείς χειρισμούς της στο Κυπριακό, επέλεξε τη γνωστή μέθοδο της μετακύλησης ευθυνών και της εκτόξευσης προσβλητικών κατηγοριών σε βάρος και του ΑΚΕΛ. «Την ώρα που η Κυβέρνηση εξαπέλυε αυτές τις κατηγορίες σε βάρος του ΑΚΕΛ, ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος κατάγγελλε την Τουρκία σ’ όλα τα θεσμικά όργανα και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε.

Σε δήλωσή της η Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Χ. Ερωτοκρίτου, επισήμανε ότι η Κυβέρνηση, η οποία απέκρυβε για δύο μήνες από την πολιτική ηγεσία και τον λαό την απόφασή της να υποχωρήσει από μια πάγια θέση και να συνδέσει το φυσικό αέριο με το Κυπριακό, τώρα επικρίνει τα κόμματα για ανέξοδη κριτική, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους, ότι η πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη έχει χρεοκοπήσει.

Να ενημερωθούν οι ξένοι ηγέτες
Με αφορμή τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός και τις κατ’ ιδίαν επαφές που θα έχει με ξένους ηγέτες το Κ.Σ. ΕΔΕΚ αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε σε δήλωσή του, ο Αν. Πρόεδρος του Κινήματος, Μ. Σιζόπουλος, να θέσει επιτακτικά την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας όσον αφορά τις παράνομες δραστηριότητες που αναπτύσσει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να προωθήσει το αναφαίρετο δικαίωμά της να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους.

Σε τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δ. Συλλούρης, επισήμανε ότι είναι πασιφανής η προσπάθεια της Τουρκίας να θέσει υπό τον πλήρη στρατηγικό έλεγχό της ολόκληρη την Αν. Μεσόγειο και την Κύπρο, προσθέτοντας πως θα πρέπει αμέσως η ΚΔ να ενισχύσει τις συμμαχίες της στην περιοχή, τη Ρωσία, την ΕΕ και με άλλους παίκτες.

Σε δηλώσεις της η Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων, Ελένη Χρυσοστόμου, κάλεσε την Κυβέρνηση να πει τι πρόκειται να πράξει προς ανακοπή των εξαγγελθέντων σχεδίων τους για εγκατάσταση πλατφόρμας για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. «Το ερώτημα που τίθεται είναι τι κάνει η Κυβέρνηση όσον αφορά τις εξαγγελίες αυτές, αλλά και ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της για αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης», υπέδειξε.

Παθητικοί απέναντι στις προκλήσεις
Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γ. Λιλλήκας, επισήμανε ότι η Τουρκία προκαλεί, «γιατί, τελικά, η κυπριακή Κυβέρνηση με την παθητικότητα που τη χαρακτηρίζει, ανέχεται τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ. Για άλλη μια μέρα, απευθύνω έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συγκαλέσει την τριήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για να καταθέσουν όσες πολιτικές δυνάμεις έχουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το Κυπριακό».

Αποκαλύπτονται ξανά οι τουρκικοί στόχοι
Παρέμβαση στα του Κυπριακού έκανε εκ νέου χθες με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής, Γ. Ομήρου, επισημαίνοντας ότι οι χθεσινές δηλώσεις του Τ/κ διαπραγματευτή για το Κυπριακό, Εργκιούν Ολγκούν, αποκαλύπτουν τους αμετακίνητους τουρκικούς στόχους σε ό,τι αφορά τις αρπακτικές διαθέσεις για το φυσικό αέριο. «Ενώπιον αυτής της απροκάλυπτης και κυνικής παραδοχής, αυτό που επιβάλλεται δεν είναι πολιτικές κατευνασμού», αλλά η «άμεση απόσυρση της δήλωσης του Προέδρου και η κλιμάκωση των μέτρων που θα προκαλούν κόστος τόσο για την Τουρκία όσο και για το ψευδοκράτος», κατέληξε.

Καμπανάκι κινδύνου από Ερατώ
Εν τω μεταξύ, καμπανάκι κινδύνου έκρουσε η πρώην ΥΠΕΞ, Ερατώ Κ. Μαρκουλλή, μέσω του προσωπικού λογαριασμού της στο facebook, για τις εξελίξεις, καλώντας τα κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, προς αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης. Η κ. Μαρκουλλή διερωτάται «επιτέλους πότε θα αρθούν τα πολιτικά κόμματα στο ύψος των περιστάσεων; Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής και δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ποιος ειναι ο εχθρός. Είναι τώρα που πρέπει να γίνει η υπέρβαση και όλοι μαζί να συμβάλουμε για να σώσουμε την πατρίδα μας. Γιατί, διαφορετικά, θα μας μείνει η διχοτόμηση και η απειλή τουρκοποίησης ολόκληρης της Κύπρου».

Ισχυρισμοί Ερτούγ για παιγνίδι επίρριψης
Εξάλλου, για παιχνίδι επίρριψης ευθυνών εναντίον της τ/κ πλευράς κατηγόρησε ο εκπρόσωπος της «προεδρίας», Οσμάν Ερτούγ την ε/κ πλευρά, υποστηρίζοντας ότι έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την εγκατάλειψη των συνομιλιών.
       ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ       ΕΔΩ

Ομήρου: Αποκαλύπτονται οι τουρκικοί στόχοι για αρπαγή του ΦΑ

Οι χθεσινές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή για το Κυπριακό, Εργκιούν Ολγκούν, στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς», πέραν του σαρκαστικού τους ύφους, αποκαλύπτουν τους αμετακίνητους τουρκικούς στόχους σε ό,τι αφορά τις αρπακτικές διαθέσεις για το φυσικό αέριο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.
Όπως ανέφερε, οι δηλώσεις Ολγκούν καθιστούν σαφές ότι η απειλή έλευσης πλατφόρμας για διενέργεια γεωτρήσεων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει παρούσα.

Επίσης, είπε, οι δηλώσεις του αποκαλύπτουν ότι τόσο οι επιδρομικές δραστηριότητες της Τουρκίας όσο και οι προτάσεις για «συνδιαχείριση –συνεκμετάλλευση» του φυσικού αερίου πραγματικό στόχο έχουν την «αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος», δηλαδή την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

"Ενώπιον αυτής της απροκάλυπτης και κυνικής παραδοχής, αυτό που επιβάλλεται δεν είναι πολιτικές κατευνασμού, όπως ήταν η πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για συζήτηση του θέματος του φυσικού αερίου στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων. Αυτό που επιβάλλεται είναι η άμεση απόσυρση αυτής της δήλωσης του Προέδρου και η κλιμάκωση των μέτρων που θα προκαλούν κόστος τόσο για την Τουρκία όσο και για το ψευδοκράτος", κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Οι δηλώσεις του Προέδρου έγιναν στο περιθώριο εκδήλωσης κοπής της βασιλόπιτας στο Σύνδεσμο για Άτομα με Αυτισμό, στη Λεμεσό.
 
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/kypriako/199220/omirou-apokalyptontai-oi-tourkikoi-stoxoi-gia-arpagi-tou-fa#sthash.XklRwH1w.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: