Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Τελετή Παράδοσης – Παραλαβής στο ΥΠΕΘΑ μεταξύ της απερχόμενης και της νέας πολιτικής ηγεσίας

  


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η τελετή παράδοσης-παραλαβής ανάμεσα στην απερχόμενη και στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Κατά την έναρξη της τελετής, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δύο Αξιωματικών που βρήκαν τραγικό θάνατο, συμμετέχοντας σε άσκηση  στην Ισπανία.

Ο απερχόμενος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανέφερε στην τελετή παράδοσης-παραλαβής: 

«Καλωσορίζουμε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον κ. Πάνο Καμμένο, Πρόεδρο του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Αναπληρωτή Υπουργό, κ.  Κώστα Ήσυχο και τον Υφυπουργό, κ.  Νίκο Τόσκα.

Δυστυχώς, η σημερινή τελετή παράδοσης-παραλαβής πραγματοποιείται εν μέσω τριήμερου στρατιωτικού πένθους, το οποίο έχει κηρυχτεί στις Ένοπλες Δυνάμεις λόγω του τραγικού περιστατικού της συντριβής μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας.  

Είναι  ένα περιστατικό το οποίο μας συγκλόνισε και για το οποίο θα ήθελα να εκφράσω για μία ακόμη φορά τη βαθύτατη θλίψη μου για το θάνατο δύο νέων σε ηλικία αξιωματικών, όπως και τα θερμότατα από καρδιάς συλλυπητήριά μου στις οικογένειές τους.

Θρηνούμε επίσης για όλα τα θύματα της τραγωδίας και στέλνουμε τη συμπαράστασή μας στους φίλους και συμμάχους, που μετρούν τις δικές τους απώλειες.

Το δυσάρεστο αυτό γεγονός υπενθυμίζει με οδυνηρό τρόπο, πως το τίμημα της Άμυνας είναι  πολλές φορές βαρύ. Μας υπενθυμίζει επίσης  ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις εκτελούν το καθήκον τους μέρα και νύχτα, με κόπους, με θυσίες, με κίνδυνο, με γενναιότητα, με πίστη και αφοσίωση στη πατρίδα.

Όσον αφορά την παράδοση και παραλαβή, επιθυμώ να διαβεβαιώσω τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα, όπως είχα την ευκαιρία πολλές φορές να διαπιστώσω κατά τις επισκέψεις μου σε σχηματισμούς και μονάδες.

Απευθυνόμενος δε και στις Ένοπλες Δυνάμεις, επιθυμώ να διαμηνύσω ότι η διαπίστωση αυτή και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες, με κάνει να δηλώνω υπερήφανος που ήμουν ο πολιτικός τους προϊστάμενος.

Αποτελεί μέγιστη τιμή για εμένα προσωπικά το ότι είχα την τύχη να βιώσω τη καθημερινή προσπάθεια των αξιωματικών, των υπαξιωματικών και των στρατευμένων, για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της πατρίδας.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς,  άλλωστε,  οι Ένοπλες Δυνάμεις, πέραν του καθαρά αμιγώς στρατιωτικού τους ρόλου, βρίσκονται δίπλα στον Έλληνα πολίτη, παραστάτες στην ανάγκη και την αντιξοότητα, όπως απέδειξαν με λαμπρό τρόπο με την επιχείρηση διάσωσης επιβαινόντων του Norman Atlantic.

Από τη πλευρά μου, στο μικρό αυτό διάστημα επιχείρησα να βρεθώ κοντά στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, να εκφράσω έμπρακτα το ενδιαφέρον της Πολιτείας, αλλά και την αναγνώριση του σημαντικού τους έργου.

Όπως διαπίστωσα,  με τη καθημερινή τους πρακτική και τη σημαντική εθνική τους προσφορά, επιτελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποστολή τους στα πλαίσια του Συντάγματος και στο όνομα του ελληνικού λαού.

Πρόκειται για μία αναγνώριση η οποία θα πρέπει  το συντομότερο δυνατό να λάβει και τη μορφή της υλικής στήριξης, με την πλήρη αποκατάσταση των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έχει δρομολογηθεί, σε συνδυασμό με την καταβολή αναδρομικών, βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε να αρθούν οι συνέπειες του σημαντικού αυτού προβλήματος.

Συνεχίσαμε επίσης την  πολιτική του προκατόχου μου, κ.  Δημήτρη Αβραμόπουλου,  για την επανεκκίνηση του προγράμματος ναυπήγησης των νέων πυραυλακάτων και τη διασφάλιση θέσεων εργασίας στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, ενώ επιλύσαμε προβλήματα που αφορούσαν την καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Προωθήσαμε ακόμα εν μέσω δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας, τη κατά το δυνατόν ενίσχυση των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, με την ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων.

Κυρίως όμως, στείλαμε το μήνυμα σε φίλους και δυνητικούς αντιπάλους, ότι οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων κρατούν ψηλά την εθνική σημαία. Διαθέτουν άρτια εκπαίδευση και επιτελούν το καθήκον τους, λειτουργώντας αποτρεπτικά σε κάθε επιβουλή και συμβάλλοντας στο να αποτελεί σήμερα η Ελλάδα παράγοντα γεωπολιτικής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Σε ένα περιβάλλον υψηλοτάτων απαιτήσεων,  εκπέμψαμε μήνυμα σιγουριάς, αυτοπεποίθησης και ισχύος.

Θα ήθελα με την ευκαιρία να συγχαρώ τη στρατιωτική ηγεσία, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκο, όπως και τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Ευάγγελο Τουρνά,  και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Χρίστο Μανωλά, για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών Κλάδων ξεχωριστά, όπως  και για την άψογη συνεργασία μας στην κατεύθυνση της επίλυσης προβλημάτων.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ακόμα θερμά την απερχόμενη Αναπληρώτρια Υπουργό κα Φώφη Γεννηματά και τον απερχόμενο Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλο,  για την ειλικρινή συνεργασία μας, προς χάριν του κοινού σκοπού.

Κύριοι Υπουργοί, η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των συμφερόντων του Ελληνισμού είναι για όλους μας μη διαπραγματεύσιμη και απαιτεί συνθήκες απόλυτης ομοψυχίας και αδιατάρακτης εθνικής ενότητας.

Στην  κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να είμαστε και θα είμαστε συμπαραστάτες σας και αρωγοί, υπερβαίνοντας κάθε ιδεολογική και κομματική διαχωριστική γραμμή.

Σας εύχομαι ολόψυχα και από καρδιάς κύριε Υπουργέ, καλή επιτυχία».
       
Ο νέος Υπουργός  Εθνικής Άμυνας , Πάνος Καμμένος, τόνισε κατά την τοποθέτησή του:

«Θέλω να αρχίσω το σημερινό μου χαιρετισμό στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, εκφράζοντας, καταρχήν, τα θερμά συλλυπητήρια εκ μέρους του Πρωθυπουργού, της Κυβέρνησης αλλά και του ελληνικού λαού, προς το   σύνολο  των Ενόπλων Δυνάμεων δια του Αρχηγού της Αεροπορίας, για τους δύο πιλότους που χάσαμε χθες..

Παραλαμβάνουμε το Υπουργείο  τηρώντας το τριήμερο πένθος,  όπου η σκέψη των Ελλήνων είναι στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία πέφτουν εν ώρα καθήκοντος, τελώντας το καθήκον τους όχι μόνο σε καιρό πολέμου αλλά και σε καιρό ειρήνης.

Κύριε Υπουργέ, κυρία Αναπληρώτρια Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ σε αυτή την τελετή,  αποδεικνύοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν αποτελεί χώρο αντιπαράθεσης πολιτικών αλλά ενώνει τους Έλληνες.

Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Στρατού, κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Στρατηγοί, Ναύαρχοι, Πτέραρχο  ,Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα αλλά και για τον Αναπληρωτή Υπουργό και τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας που σήμερα παραλαμβάνουμε έχοντας την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Με σεβασμό στους νεκρούς και ήρωες των Ενόπλων Δυνάμεων, προσκυνώντας και προσευχόμενοι στην Υπερμάχω Στρατηγώ και στους προστάτες των Τριών Όπλων, υποκλινόμενοι στις στρατιωτικές σημαίες, με αίσθημα ευθύνης,  είμαστε εδώ προκειμένου να συνεργαστούμε σε πολιτικό επίπεδο τηρώντας τους κανονισμούς, τους εθνικούς σχεδιασμούς και την ανεξαρτησία των Ενόπλων Δυνάμεων και του αυτοδιοικήτου τους.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διευκολύνουμε το έργο το δικό σας για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, της ασφάλειας. Σε μία εποχή κρίσεως θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διατηρήσουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων με αυτά που μπορεί να παρέχει η Πολιτεία.

Θέλω να ζητήσω συγνώμη σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την οικονομική επίθεση που έχουν δεχθεί από την μεριά της Πολιτείας και την αγνόηση, θα μπορούσα να πω, της εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων,  όπως αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αποτελεί πρώτο μέλημα της πολιτικής ηγεσίας η αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Γνωρίζω οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων,  δεν έχουν σαν πρωταρχικό στόχο τις οικονομικές απολαβές, αλλά οφείλει η πολιτεία να σεβαστεί τις οικογένειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που και εκείνες πέρασαν αρκετά δύσκολα μετά από αυτή την οικονομική επίθεση που εδέχθησαν.

Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να υπάρξουν εκείνοι οι οικονομικοί πόροι που θα βοηθήσουν να συνεχίσουν το έργο τους οι Ένοπλες Δυνάμεις με νέα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και παράλληλα με συντήρηση των υφισταμένων.

Σκοπός μας είναι η επανεργοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Η επανεργοποίηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, προκειμένου όχι μόνο να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά παράλληλα να επανέλθει η αμυντική βιομηχανία σαν μία δυνατή εξαγωγική δύναμη που θα βοηθήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σεβόμενοι τη Συμμαχία θα προχωρήσουμε τις υπογεγραμμένες συμβάσεις, θα προχωρήσουμε και στη συνεργασία στο νέο γεωπολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή, αντιμετωπίζοντας πέραν των γνωστών κινδύνων και απειλών, που πολύ καλά αντιμετωπίζουν μέχρι τώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις, και τις νέες απειλές που προκύπτουν πλέον από την κατάσταση που διαμορφώνεται ιδιαίτερα στην Μέση Ανατολή και εξαπλώνεται γρήγορα προς την περιοχή του Καυκάσου αλλά και της Κεντρικής Ασίας. Οι απειλές αυτές αποτελούν στρατιωτική απειλή.

Θεωρούμε, λοιπόν, αναγκαίο  να επανεξετάσουμε μαζί σας αυτές τις νέες απειλές, να προχωρήσουμε σε νέες συνεργασίες που θα θωρακίσουν τη χώρα και θα δώσουν την δυνατότητα άμεσα στον καθορισμό της ΑΟΖ και στην εξασφάλιση των συνθηκών εκείνων προκειμένου η χώρα να μπορεί να εκμεταλλευτεί ιδιαίτερα τον υποθαλάσσιο ορυκτό της πλούτο.

Θα συνεχίσουμε τις καλές σχέσεις και θα βελτιώσουμε τις σχέσεις αυτές και με άλλες σύμμαχες χώρες εκτός ΝΑΤΟ,  προκειμένου να εξασφαλίσουμε εκείνα τα προγράμματα τα οποία έχουν διακοπεί  μετά την επιβολή εμπάργκο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας. Και αυτό αφορά τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την Κύπρο.

Θα ακούσουμε με προσοχή εν συνεχεία την απόρρητη ενημέρωση την οποία θα μας κάνετε. Θέλω να σας διαβεβαιώσω εκ μέρους του κυρίου Αναπληρωτή Υπουργού και εκ μέρους του κυρίου Υφυπουργού ότι η πολιτική ηγεσία θα βρίσκεται δίπλα στη στρατιωτική ηγεσία. Εμείς θέλουμε να είμαστε αρωγοί στο δικό σας έργο. Έχετε την απόλυτη εμπιστοσύνη μας και θέλουμε στην τελετή παράδοσης του Υπουργείου, όταν θα γίνει, να μπορούμε να σας κοιτούμε στα μάτια.

Σας ευχαριστώ πολύ».
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ   ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: