ΛΕΟ 1Α4

ΛΕΟ 1Α4

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Ο Άγιος Χαράλαμπος (Αφιέρωμα)

Ο Άγιος Χαράλαμπος (Αφιέρωμα)
Αφιέρωμα Σοφία Ντρέκου

Τις Πρεσβείες του Αγίου Χαραλάμπους να έχουμε που τον εορτάζει η ορθόδοξη εκκλησία μας στις 10 Φεβρουαρίου. Χρόνια Πολλά στους εορταζόμενους/ες...

περιεχόμενα:
1. Ο Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυς και θαυματουργός - Σύντομος βίος
2. Η εορτή του Αγίου Χαραλάμπου και το εκκλησάκι του στο Λυθρί.
3. Ο άγιος Χαράλαμπος, οι Ναζί και τα Φιλιατρά «Θαύμα: 
Πώς ο Άγιος Χαράλαμπος διέσωσε το 1943 τα Φιλιατρά από τους Γερμανούς»
4.Εκτενής βιογραφία - Ο Άγιος Χαράλαμπος - Ο ιερεύς της Μαγνησίας
Ο Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυς και θαυματουργός
Σύντομος βίος

Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερέας στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας. Τα στοιχεία που υπάρχουν για τη ζωή του είναι λίγα. Υπολογίζεται ότι γεννήθηκε το 89 μ.Χ. Συνελήφθη από τον έπαρχο της Μαγνησίας Λουκϊανό, κατά την περίοδο του διωγμού των Χριστιανών (περί το 198 μ.Χ.) που εξαπέλυσε ο αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος. Βασανίστηκε σκληρά και αποκεφαλίστηκε σε ηλικία 113 ετών (202 μ.Χ.), πιθανώς στην Αντιόχεια του Μαίανδρου.

Η μνήμη του τιμάται στις 10 Φεβρουαρίου από την Εκκλησία, η οποία του αποδίδει το προσωνύμιο Ιερομάρτυρας. Την ίδια μέρα επίσης γιορτάζουν οι Άγιοι Πορφύριος και Βάπτος, δύο εκ των στρατιωτών που διατάχθηκαν να τον βασανίσουν και οι οποίοι βλέποντας το μαρτύριο του έγιναν Χριστιανοί.

Τμήματα της κάρας του φυλάσσονται στον ομώνυμο ναό των Θεσπιών Βοιωτίας, καθώς και στην Μονή του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα. Είναι Πολιούχος Άγιος στα Φιλιατρά, την Πρέβεζα, τον Πύργο και την Κέα.

2. Η εορτή του Αγίου Χαραλάμπου και το εκκλησάκι του στο Λυθρί.

10 Φεβρουαρίου είναι η εορτή του Αγίου Χαραλάμπου.

Ανάμεσα στα 25 εξωκκλήσια του Λυθριού ήταν και αυτό του αγίου κτισμένο κοντά στο θέατρο ανάμεσα στους αμπελώνες, τους αμιγδαλεώνες και τα περιβόλια των Λυθριανών που κάλυπταν την αρχαία αγορά (Κορομηλά –Κοντάρα: Ερυθραία)

Ο Άγιος Χαράλαμπος θεωρείται προστάτης από τις λοιμώδεις ασθένειες και ιδίως από την πανούκλα. Γι’ αυτό και απεικονίζεται να πατά την πανώλη, η οποία παρουσιάζεται, σαν μια τερατόμορφη γυναίκα. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας θεωρείται και προστάτης των κοπαδιών και των βοσκών. 
                ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: