ΛΕΟ 1Α4

ΛΕΟ 1Α4

Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015

"Η Γερμανία έβγαλε 100 δισ. από την ελληνική κρίση"


Κατά 100 δισ. ευρώ έχει ωφεληθεί η Γερμανία από την κρίση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας Leibniz που δόθηκε προσφάτως στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα 100 δισ. προκύπτουν από τα  τα χρήματα που η Γερμανία εξοικονόμησε μέσω χαμηλότερων επιτοκίων σε ποσά που η κυβέρνηση δανείστηκε εν μέσω της «φυγής προς την ασφάλεια» των επενδυτών.

«Αυτή η εξοικονόμηση ξεπερνά το κόστος της κρίσης, ακόμη κι αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε», ανέφερε. Κάθε φορά που οι οικονομικές αγορές έπαιρναν αρνητικά νέα για την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, τα επιτόκια των ομολόγων της γερμανικής κυβέρνησης έπεφταν και κάθε φορά που υπήρχαν καλά νέα, ανέβαιναν», σημειώνεται.

Τα 100 δισ. ευρώ που η Γερμανία γλίτωσε από το 2010 ισοδυναμούν με πάνω από το 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Επισημαίνεται ότι και τα ομόλογα άλλων χωρών επωφελήθηκαν, ανάμεσά τους των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, αλλά σε μικρότερη έκταση, σύμφωνα με τη μελέτη, στην οποία σημειώνεται ότι το μερίδιο της Γερμανίας για τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του νέου δανείου που είναι τώρα υπό διαπραγμάτευση, φτάνουν τα περίπου 90 δισ. ευρώ.

«Ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει ούτε σεντ, το γερμανικό δημόσιο "πορτοφόλι" έχει ωφεληθεί οικονομικά από την κρίση», τόνισε το Ινστιτούτο.                   ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ     εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: