Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Αυτό είναι το νέο υπερσύγχρονο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ


Εγκαινιάστηκε χθες το νέο υπερσύγχρονο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΕΘΚΕΠΙΧ) στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εισάγοντας νέα δεδομένα και δυνατότητες στην ενάσκηση Διοίκησης και Ελέγχου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Γιάγκο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ευ. Αποστολάκη, του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Β. Τελλίδη, του Αρχηγού Στόλου και επόμενου Α/ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γ. Γιακουμάκη καθώς και του Υπαρχηγού ΓΕΑ Υποπτεράρχου Α. Αθανασίου που αντικαθιστούσε τον απουσιάζοντα στο εξωτερικό Αρχηγό Αντιπτέραρχο Χρ. Βαΐτση, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα.
Το ΕΘΚΕΠΙΧ βρίσκεται δύο επίπεδα κάτω από το Στρατόπεδο Παπάγου και αναβαθμίστηκε τόσο χωροταξικά, με σαφώς πιο λειτουργικό σχεδιασμό, όσο και από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής και μέσων. Το έργο αναβάθμισης ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 με την ανάθεση οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών συνολικού κόστους 1,4 εκατ. € που καλύφθηκε από πιστώσεις ΝΑΤΟ ενώ ακολούθησε η αντικατάσταση του συνόλου του εξοπλισμού επικοινωνιών, πληροφορικής, επίπλωσης κλπ με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.
Picture6 Το ΕΘΚΕΠΙΧ αποτελείται από την κύρια Αίθουσα Επιχειρήσεων, η οποία διαθέτει τρεις σειρές σταθμών εργασίας και μία κεντρική γιγαντοοθόνη που χωρίζεται σε 16 οθόνες με διαχωρισμό 4×4 και δύο ακόμη γιγαντοοθόνες στις δύο πλευρές της κεντρικής. Οι οθόνες αυτές προβάλλουν εικόνα και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο (real time) με τη βοήθεια του ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής συστήματος ΔΙΑΣ (Διακλαδικός Ιστός Αυτοματοποιημένων Συστημάτων) ενώ πίσω από τους σταθμούς εργασίας βρίσκεται υπερυψωμένος χώρος για την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι σχετικές δυνατότητες επιδείχθηκαν μάλιστα σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους όταν ο υπουργός Εθνικός Άμυνας Ιωάννης Γιάγκος έλαβε πλήρη αναφορά από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας για εχθρική αεροπορική δραστηριότητα που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή σε εξέλιξη στο Αιγαίο.
IMG_1164
Εκτός από την κεντρική αίθουσα, το ΕΘΚΕΠΙΧ διαθέτει μία αίθουσα συνεδριάσεων για το Πολεμικό Συμβούλιο με γιγαντοοθόνη [1], μία πρόσθετη αίθουσα επικοινωνιών και μία αίθουσα λήψης δεδομένων από το Δορυφορικό Σταθμό Εδάφους της  Τανάγρας, ο οποίος λαμβάνει και αξιοποιεί δεδομένα παρατήρησης των δορυφόρων τηλεπισκόπησης HELIOS II.

Στο χώρο έχουν πρόσβαση μόνο εξειδικευμένοι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί που διαθέτουν ειδικής διαβάθμισης άδεια και η είσοδός τους πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικού κωδικού ασφαλείας. Σημειώνεται ότι το ΕΘΚΕΠΙΧ επανδρώνεται και λειτουργεί σε 24ωρη βάση καθ΄όλη την διάρκεια του έτους και διαθέτει πλήρη εικόνα της τακτικής κατάστασης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε πραγματικό χρόνο καθώς και δυνατότητα ασφαλών επικοινωνιών και επαλήθευσης.
IMG_1148 Όπως επεσήμανε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετά τη τελετή εγκαινίων, το ΕΘΚΕΠΙΧ βρίσκεται σήμερα σε στάδιο «Αρχικής Επιχειρησιακής Ικανότητας» και θα τεθεί σε «Πλήρη Επιχειρησιακή Ικανότητα» μετά τη διεξαγωγή της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2015, όπου θα δοκιμαστεί και θα ληφθούν υπόψη τυχόν παρατηρήσεις. Ο Στρατηγός Μ. Κωσταράκος αναφέρθηκε μάλιστα και στις αντίστοιχες υποδομές των τριών Κλάδων: το Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) του ΓΕΣ, που αντικαθιστούσε το ΕΘΚΕΠΙΧ για δύο χρόνια όσο βρισκόταν σε εξέλιξη οι εργασίες αναβάθμισής του, τις νέες εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) του ΓΕΑ στο Κουτσόχερο Λάρισας και αλλά και το κέντρο διοίκησης των ναυτικών επιχειρήσεων του στη Στρατιωτική Διοίκηση Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ) της Αγίας Παρασκευής.
Picture9A
———–             ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ     ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: