Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Το θέμα των αγνοουμένων δεν μπορεί να περιμένει άλλο



Το θέμα των εκατοντάδων αγνοουμένων, της κυπριακής τραγωδίας του 1974 δεν έτυχε μέχρι σήμερα των σωστών χειρισμών παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό ανθρωπιστικό ζήτημα.
 
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών υποστηρίζει ότι το θέμα των αγνοουμένων δεν πρέπει να τυγχάνει πολιτικής εκμετάλλευσης ή να συσχετίζεται με οποιεσδήποτε σκοπιμότητες και προτείνει την εντατικοποίηση των προσπαθειών για διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων σ’ ολόκληρη την Κύπρο και πέρα απ’ αυτή, ακόμα και στην ίδια την Τουρκία.
 
Ο συνολικός αριθμός των αγνοουμένων (ελλήνων, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων) είναι 2001. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 1090 άτομα και έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 400. Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό από τα οστά που έχουν βρεθεί δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν γιατί οι βροχές και ο ήλιος που ήταν εκτεθειμένα για 41 χρόνια έχουν εξαφανίσει δραματικά το DNA.
 
Είναι σε όλους γνωστό ότι πλέον υπάρχει δυστοκία στον εντοπισμό άλλων λειψάνων λόγω της αδιαλλαξίας του κατοχικού τουρκικού στρατού α. στο να επιτρέψει να γίνουν ανασκαφές σε στρατιωτικές περιοχές και β. στην άρνηση του να δώσει πληροφορίες που διατηρεί στα αρχεία του.
 
Η Τουρκία εξακολουθεί να παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη και θα πρέπει η κυπριακή κυβέρνηση να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις σε όλα τα διεθνή επίπεδα μέχρι να καταφέρει να εξαναγκάσει την Τουρκία να δείξει καλό πρόσωπο σε αυτό το ανθρωπιστικό κομμάτι επιτρέποντας α. την διεξαγωγή ερευνών και σε στρατιωτικές ζώνες αλλά και β. την παραχώρηση πρόσβασης στα αρχεία του τουρκικού στρατού για την εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας (ελλήνων, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων).
 
Ο Σταύρος Χατζησάββας είναι Επαρχιακός Γραμματειακός Λειτουργός των οικολόγων Λάρνακας                                                                                                             ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ  εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: