Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Εκστρατεία Πρασίνων: «Μην αγοράζετε αγορίστικα παιχνίδια στα αγόρια και κοριτσίστικα στα κορίτσια»



Προβλήματα που έχει ο κόσμος στην Δύση...
Η Larissa Waters, γερουσιαστής των Πρασίνων, προέτρεψε όσους αγοράσουν παιχνίδια τα Χριστούγεννα να επανεξετάσουμε την αγορά κοριτσίστικων παιχνιδιών για τα κορίτσια και αγορίστικων για τα αγόρια, γιατί κατά την Waters, τα «στερεότυπα» στα παιχνίδια συνδέονται με την ενδοοικογενειακή βία και την ανισότητα της αμοιβής στην εργασία.
Η 37χρονη Waters ενέκρινε την εκστρατεία No Gender December, που έχει συσταθεί από την ομάδα ‘Play Unlimited’, η οποία καλεί τους καταστηματάρχες παιχνιδιών να σταματήσουν να χρησιμοποιούν «ντεμοντέ στερεότυπα φύλων» ως τεχνάσματα μάρκετινγκ αυτά τα Χριστούγεννα.
Προειδοποιεί ότι οι ροζ και μπλε διάδρομοι με παιχνίδια, ενώ φαινομενικά μοιάζει κάτι ακίνδυνο, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, όπως η βία κατά των γυναικών και των παιδιών.
Η εκστρατεία αυτή έχει δεχτεί σκληρή κριτική από τον κορυφαίο παιδοψυχολόγο Michael Carr-Gregg, ο οποίος την χαρακτήρισε «ένα καρφί στο φέρετρο της κοινής λογικής» και δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία έρευνα που να δείχνει ότι τα «στερεοτυπικά» παιχνίδια δημιουργούν πρόβλημα στα παιδιά.
Αλλά η Waters επιμένει ότι οι αγοραστές θα πρέπει να σκεφτούν για το πώς τα παιχνίδια διατίθενται στην αγορά για τα παιδιά αυτά τα Χριστούγεννα, γιατί «τα ισχυρά στερεότυπα των φύλων στις πιο μικρές ηλικίες μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως να επηρεάσουν την αυτο-αντίληψη και τις φιλοδοξίες για σταδιοδρομία».
Η διαδικτυακή εκστρατεία ‘No Gender December’ ζητά από τους αγοραστές να υπογράψουν μια online υπόσχεση που θα δηλώνουν τη δέσμευσή τους να μποϊκοτάρουν τα δώρα που παίζουν με τα στερεότυπα των φύλων – όπως κούκλες Barbie για τα κορίτσια, ή φορτηγά τέρατα για τα αγόρια.
Θέλει επίσης οι βουλευτές να θεσπίσουν μια νομοθεσία που θα απαγορεύει την εμπορία παιχνιδιών για παιδιά σύμφωνα με το φύλο.
Η Thea Hughes, μία από τους διοργανωτές της εκστρατείας, είπε, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα είτε κορίτσια είτε αγόρια να παίζουν με τις κούκλες, και οι γονείς χρειάζεται να είναι ενήμεροι για τους «κινδύνους της κατήχησης των παιδιών στο να σκέφτονται για το φύλο με έναν ορισμένο τρόπο».
Αλλά ο κορυφαίος παιδοψυχολόγος Michael Carr-Gregg δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία έρευνα που δείχνει ότι τα «στερεοτυπικά» παιχνίδια δημιουργούν πρόβλημα στα παιδιά
Ο Δρ Carr-Gregg είπε ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να αρχίσουν να δυσφορούν αν ο γιος τους θέλει ένα αυτοκίνητο τηλεχειρισμού ή η κόρη τους θέλει μια κούκλα.
«Αυτές οι διαφορές μεταξύ των φύλων είναι καλά σχεδιασμένες και ενώ είμαι βέβαιος ότι η κοινωνικοποίηση παίζει ένα ρόλο, το να ισχυρίζεται κάποιος ότι τα παιχνίδια με οποιοδήποτε τρόπο σχετίζονται με την ενδοοικογενειακή βία είναι, νομίζω, κάτι εξαιρετικά παρατραβηγμένο», είπε.
«Είναι ένα καρφί στο φέρετρο της κοινής λογικής».
Αντιδρώντας στην εκστρατεία, ο γερουσιαστής των Φιλελευθέρων Cory Bernardi, λέει ότι αν στα αγόρια πάρουν κούκλες Barbie και στα κορίτσια φορτηγά τέρατα, στις 25 Δεκεμβρίου, θα έχουμε ένα σωρό δυσαρεστημένοι παιδιά σε όλη τη χώρα.
Ο 45χρονος Bernardi, ο οποίος θωρείται ότι έχει «συντηρητικές απόψεις», είπε ότι η Waters έχει «σαφώς κολλήσει σε έναν παρωχημένο πόλεμο του 1970 μεταξύ των φύλων».
«Θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να είναι τα παιδιά», είπε ο Bernardi
«Το να λες ότι εάν δώσεις σε ένα αγόρι ένα φορτηγό ή ένα σφυρί αυτό κατά κάποιο τρόπο οδηγεί σε ενδοοικογενειακή βία και μισθολογικές διαφορές λόγω φύλου είναι εντελώς παράξενο», είπε.
«Ελπίζω ο Άι βασίλης να φέρει στην γερουσιαστή Waters λίγη κοινή λογική αυτά τα Χριστούγεννα».
Ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ απέρριψε επίσης την εκστρατεία, λέγοντας ότι δεν πιστεύει «σε αυτό το είδος της πολιτικής ορθότητας».
Η διαδικτυακή έκδοση του The Australian την Πέμπτη δημοσίευσε μια φωτογραφία της 6χρονης κόρης της Waters, με ροζ στολή για να θέσει το ζήτημα της αξιοπιστίας της «μάχης κατά των στερεοτύπων» που δίνει η πολιτικός των Πρασίνων.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε από την σελίδα της Waters στο Facebook και δεν δείχνει το πρόσωπο του κοριτσιού.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / από εδώ, εδώ κι εδώ                                  
       
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ       ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: