Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Μινωϊκό ναυάγιο 4.000 ετών βρέθηκε στην Τουρκία (φωτογραφίες)


Μινωικο ναυαγιο
Το παλαιότερο ναυάγιο που έχει εντοπιστεί ποτέ στην Τουρκία ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στον κόλπο της Μαρμαρίδας, απέναντι από τη Σύμη, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah.
μινωικο ναυαγιο
Πρόκειται για ένα σκάφος που φέρεται να είναι 4.000 ετών και σχετίζεται με τον μινωικό πολιτισμό στην Κρήτη, αναφέρουν οι τούρκοι αρχαιολόγοι. Στο σημείο έχουν βρεθεί ακόμη εγκαταστάσεις που σχετίζονται με λιμάνι και άλλα ερείπια που είναι πλέον κάτω από τα νερα, γράφει η Dailysabah.
Το πλοίο εκτιμάται ότι ήταν ένα εμπορικό του Μινωικού Πολιτισμού, ο οποίος εκτείνεται χρονικά  από το 3.650 μέχρι το 1.400 π.Χ.. Τα αντικείμενα του δείχνουν ότι  προέρχεται από την Κρήτη, αλλά βυθίστηκε σε μια καταιγίδα στον Κόλπο του Hisaronu. Κάθεται τώρα ήρεμα, 40 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
μινωικο ναυαγιο
O επικεφαλής των ερευνών είναι ο καθηγητής Abdurrahman Harun Özdaş, από το Πανεπιστήμιο του Ντοκούζ και η υποθαλάσσια έρευνα ξεκίνησε το 2007 από το  Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών Dokuz Eylül.
Πέρυσι, το έργο έχει λάβει 70.000 τουρκικές λίρες και έχει ως στόχο να κάνει μια απογραφή για τα ναυάγια που ανήκουν σε Μινωίτες στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. "Έχουμε καταλήξει σε χάρτες όπου τα πλοία έριχναν τις άγκυρες τους, καθώς και αντικείμενα που έπεσαν από τα πλοία αναφέρει ο "Özdaş, και σημείωσε ότι οταν αναφέρονται σε αυτους τους χάρτες, αναφέρουν ως το «υποβρύχιο σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών της Τουρκίας» .

Μινωικο ναυαγιο
Μέχρι στιγμής, μια ομάδα 15 ερευνητών, αρχαιολόγων, γεωφυσικων και βιολόγων, έχουν εντοπίσει πάνω από 100 ναυάγια στον κόλπο της Μαρμαρίδας πάνω από 20 λιμάνια, 25 πλοία , 400 άγκυρες, και πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα  που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού μεχρι την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ωστόσο, η τελευταία ανακάλυψη έχει χαρακτηριστεί ως το πιο ιστορικά σημαντικό εύρημα μέχρι σήμερα.
μινωικο ναυαγιο
Το αρχαιότερο ναυάγιο
Μέχρι και αυτή την ανακάλυψη, το Uluburun ήταν το αρχαιότερο ναυάγιο βρέθηκε στην Τουρκία. Το Uluburun είναι ηλικίας 3.300 ετών και ανακαλύφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Uluburun στη νοτιο-δυτική Τουρκία. Περιείχε ένα από τα πλουσιότερα και μεγαλύτερα γνωστά σύνολα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού αντικείμενα που βρέθηκαν στην περιοχή της Μεσογείου.
Το πλοίο μετέφερε πάνω από 20 τόνους εμπορευμάτων. Συνολικά, περισσότεροι από 18.000 αντικείμενα έχουν ανακτηθεί, συμπεριλαμβανομένων πολύτιμων κοσμημάτων, πολυτελείς πρώτες ύλες, ακόμη και την χρυσή σφραγίδα της αιγυπτιακής βασίλισσας Νεφερτίτης. Τα ευρήματα αυτά ανήκουν σε τουλάχιστον επτά διαφορετικούς πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένων των μυκηναϊκού, συροπαλαιστινιακού (προδρόμους των Φοινίκων), της Κύπρου, της αιγυπτιακής, των Ασσυρίων .                                 ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ     εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: