Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Η ΡΩΣΙΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ «ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ» ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ!


f80ec3d7a3bfbcb7f21bb359d35a896eΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Όταν στις 26 Σεπτεμβρίου έκπληκτοι οι Γάλλοι διαπίστωναν ότι πολύ κοντά στην ναυτική βάση της Τουλών στην Μεσόγειο εμφανίστηκε ένα ρωσικό υποβρύχιο, κατάλαβαν ότι η Ρωσία πλέον έχει βάλλει για τα καλά τα πόδι της στην Μεσόγειο και σε συνδυασμό με την αδυναμία των δυτικών να την αντιμετωπίσουν, εξελίσσεται σε κυρίαρχη δύναμη της περιοχής μερικές δεκαετίες μετά το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης.
Παράλληλα έγινε γνωστό στην Δύση με μεγάλη ανησυχία ότι εκτός από την μεγάλη ναυτική βάση στην Ταρτούς της Συρίας η Αλγερία στην δυτική Μεσόγειο παραχώρησε την ναυτική βάση του Mers el-Kébir στον ρωσικό στόλο.
slava-cruiser
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 με την έναρξη του συριακού πολέμου οι ΗΠΑ και οι δυτικοευρωπαίοι προσδοκούσαν να μετατρέψουν την Μεσόγειο σε δική τους λίμνη. Έξη χρόνια μετά και μετά με την μαζική κάθοδο του ρωσικού στόλου στη περιοχή, οι ισορροπίες ανατραπήκαν δραματικά και η Ρωσία έχει κυριαρχήσει πλέον στο μεγαλύτερο ποσοστό στην περιοχή.
Το τόξο που ήθελαν να δημιουργήσουν Μέση Ανατολή – Καύκασος- Τσεστενία μέχρι τους Ουγούρους στην Κίνα με την μεγάλη συμμαχία των Σουνιτών μουσουλμάνων, έχει καταρρεύσει καθώς η Ρωσία με αποφασιστικά βήματα έχει προχωρήσει με κινήσεις ματ στην διάρρηξη του άξονα, καθώς στην Μόσχα αντιλήφτηκαν πολύ νωρίς τον θανάσιμο κίνδυνο περικύκλωσης.
the-russian-destroyer-sme-008
Η δυναμική αντιμετώπιση από τον Πούτιν του πραξικοπήματος στην Ουκρανία και η ταχυτάτη ανάκτηση της στρατηγικής σημασίας χερσόνησο της Κριμαίας, έστειλαν το μήνυμα πως είναι αποφασισμένος για όλα
Το τελευταίο χτύπημα σε όλα αυτά τα σχέδια ήταν η ανατροπή της κατάστασης στην Τουρκία μετά το αποτυχών πραξικόπημα, καθώς η Τουρκία θεωρούνταν σαν το προγεφύρωμα για την εξουδετέρωση της Ρωσίας.
Το μεγάλο «παιχνίδι» με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τους Τούρκους και την πρόκληση κρίσης Τουρκίας – Ρωσίας κατέρρευσε παταγωδώς και σήμερα με αμερικανικές ομολογίες, όπως πρόσφατα της Χίλαρι Κλίντον, οι Κούρδοι απομένουν οι μονοί σύμμαχοι των Αμερικανών στην περιοχή. Εδώ οι Κούρδοι θα πρέπει να προσέξουν πολύ γιατί δεν αποκλείεται να πληρώσουν για άλλη μια φορά στην ιστορία του πικρά τις λάθος επιλογές τους.
57f7f4e20f25441870e83a2c
Η Μεσόγειος είναι το κλειδί για την Ευρασία αλλά και για τις γενικότερες διεθνείς γεωπολιτικές ισορροπίες. Η επικράτηση της Ρωσίας με αφορμή τον συριακό πόλεμο αποτέλεσε το μεγάλο μπούμερανγκ στα αλαζονικά σχέδια των δυτικών να πλάγιοσκοπήσουν από εδώ την Μόσχα.
Φυσικά το παιχνίδι συνεχίζεται πολύ σκληρό αλλά η Ρωσία έχει κερδίσει πανηγυρικά τον πρώτο γύρο.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr                                                                                             ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ    ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: