Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

«Καθημερινή»: Δεν είναι παράλογο η Βουλή να τιμά τον Μπελογιάννη, ο οποίος καταδικάστηκε για κατασκοπεία;


     
Αναφερθήκαμε πριν από λίγες ημέρες στην πρόθεση της Βουλής  να τιμήσει την μνήμη του εκτελεσμένου κατασκόπου της Σοβιετικής Ένωσης Νίκου Μπελογιάννη. Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε και η «Καθημερινή» της Κυριακής , η οποία η υπό τον τίτλο «Αξίζει την τιμή;» έγραφε τα εξής:
«Η Βουλή, πληροφορούμαι, ετοιμάζεται να τιμήσει τη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη. Μάλλον από λεπτότητα στη μνήμη του νεκρού (διότι ο Μπελογιάννης αγωνιζόταν να καταργήσει τη Βουλή…), η εκδήλωση δεν θα γίνει στο γνωστό κτίριο που δεσπόζει της πλατείας Συντάγματος, αλλά στην Αμαλιάδα, τόπο καταγωγής του Μπελογιάννη.
Ωστόσο, ο Μπελογιάννης καταδικάστηκε για κατασκοπεία εις βάρος της πατρίδας του και εξ όσων γνωρίζω δεν έχει υπάρξει ποτέ αναθεώρηση της δίκης. Μπορεί, λοιπόν, η θανατική ποινή που του επιβλήθηκε τότε να ήταν σκληρή και, ενδεχομένως, άδικη∙ όμως η καταδίκη του ήταν δίκαια και εξακολουθεί να ισχύει. Δεν είναι παράλογο η Βουλή να τιμά έναν καταδικασθέντα για κατασκοπεία εις βάρος της χώρας του; Μου φαίνεται ότι αρχίζω να καταλαβαίνω τι εννοεί ο Πρωτάνθρωπος των Σφακίων όταν λέει «προσπαθούμε να πάρουμε την πραγματική εξουσία.»
Ο συγγραφέας του κειμένου είναι ο γνωστός δημοσιογράφος Στέφανος Κασιμάτης, ο οποίος μόνο ως Εθνικιστής δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς είναι γνωστές οι (νεο)φιλελεύθερες απόψεις του. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, όμως, λέει τα αυτονόητα. Υπάρχει μια ξεκάθαρη καταδίκη του Μπελογιάννη για κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας, η οποία ισχύει μέχρι και σήμερα.
Αφήνοντας στην άκρη την  φυσική παρουσία στις σφαγές αμάχων και γυναικόπαιδων στον Μελιγαλά τον Σεπτέμβριο του 1944, ας επικεντρωθούμε στην θανατική του καταδίκη για την ανθελληνική του δράση ως κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης. Και καλό θα ήταν να αναρωτηθεί ο Κασιμάτης για την στάση που θα κρατήσει η ΝΔ στην εκδήλωση τίμησης προς το πρόσωπο του Μπελογιάννη.
Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, για μια ακόμη φορά, η ΝΔ θα δείξει το «πολιτικά ορθό» πρόσωπό της και θα συμμετάσχει «τιμώντας τους αγώνες της αριστεράς», τους οποίους ως γνωστόν πάντοτε «σέβεται».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ                                                                                                      ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ   εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: