Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Τα αδιέξοδα και οι αποτυχίες της Αγκυρας στη Συρία και στο Κουρδικό
Το γράφουμε χρόνια τώρα από τούτη εδώ τη στήλη. Το κορυφαίο πρόβλημα της Τουρκίας είναι το Κουρδικό, που θα καθορίσει το μέλλον της.

Η διεθνής κοινότητα είχε αναγνωρίσει ενός είδους ασυλία στην Τουρκία εδώ και περίπου 100 χρόνια, με βάση την οποία το τουρκικό κράτος και οι κυβερνώντες είχαν το ακαταδίωκτο να βασανίζουν, να σκοτώνουν και να γενοκτονούν τους λαούς της Ανατολίας και της Μεσοποταμίας! Το τελευταίο διάστημα ΗΠΑ και Ρωσία, με την πολιτική που ακολουθούν στη Συρία και την υποστήριξη που παρέχουν στους Κούρδους της βόρειας Συρίας, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας, οδηγούν τα πράγματα σε τέτοιο σημείο, που κατά τα φαινόμενα θα τεθεί τέλος στην ασυλία.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι Κούρδοι της Συρίας, που αποτελούν πνευματικά παιδιά του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, αποκτώντας το δικό τους αυτόνομο κράτος, θα συμπαρασύρουν και την Τουρκία και θα την υποχρεώσουν να παραχωρήσει και στους «δικούς» της Κούρδους τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα, δηλαδή αυτόνομο κράτος ή καντόνια.

Μια τέτοια εξέλιξη θα υποχρεώσει την Τουρκία να αλλάξει, να απεκδυθεί τον μανδύα του γενοκτόνου και να γίνει ένα πολυεθνικό ομοσπονδιακό κράτος, όπως απαιτούν οι αντικειμενικές συνθήκες που επικρατούν.

Ακολουθούν αποσπάσματα άρθρου του Ακίφ Μπακί στην εφημερίδα «Hurriyet», που σκιαγραφεί τα αδιέξοδα και τις αποτυχίες της τουρκικής πολιτικής στη Συρία και στο Κουρδικό και στην ουσία προδιαγράφει τις εξελίξεις..
Το άρθρο αποτελεί αυτό που λέμε case study στο μάθημα «Πώς να αποφύγει κανείς σοβαρά λάθη στην εξωτερική πολιτική» και αξίζει να μελετηθεί εις βάθος από τους Ελληνες στρατηγιστές!!!
«Φαρμάκι στάζει το στόμα του εκπροσώπου Τύπου του Πενταγώνου

Καθήκον των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στην Ιεράπολη είναι να καθησυχάσουν και να αποτρέψουν συγκρούσεις. Αυτά τα δηλητηριώδη βέλη του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου έχουν έναν αποδέκτη, την Αγκυρα. Η παρουσία των Αμερικανών στρατιωτών στην Ιεράπολη είναι η απόδειξη ότι δεν υπάρχουν πια εκεί στοιχεία του ISIS. Δηλαδή, η πόλη καθάρισε από τους εχθρούς, άρα η Τουρκία δεν έχει καμία δικαιολογία να κινηθεί εναντίον της Ιεράπολης. Αρα, οι ΗΠΑ προσπαθούν να εκφοβίσουν την Αγκυρα, αφού οι τρομοκράτες που θέλει η Αγκυρα να διώξει από την Ιεράπολη είναι το PYD.

Απαγορεύεται να πληγεί άλλος στόχος, εκτός του ISIS. Το Πεντάγωνο λέει: “Ολοι οι σύμμαχοι πρέπει να επικεντρωθούν στον πόλεμο εναντίον του ISIS. Από τη στιγμή που Αμερικανοί στρατιώτες περιπολούν το κέντρο της Ιεράπολης, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν απομείνει στοιχεία του ISIS στην πόλη”.
Η τουρκική κυβέρνηση έλεγε ότι δεν θα επιτρέψει την παρουσία των Κούρδων του PYD στα δυτικά του Ευφράτη. Η Ιεράπολη είναι στα δυτικά του Ευφράτη και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του PYD. Αυτό ήταν απαράδεκτο για την Αγκυρα. Αλλά οι πιέσεις που άσκησε η Αγκυρα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ δεν είχαν αποτέλεσμα. Δεν άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν το παρακλάδι του ΡΚΚ στη Συρία. Παρ’ όλες τις επίμονες πιέσεις μας, δεν δέχτηκαν να θεωρήσουν το PYD τρομοκρατική οργάνωση. Παρόλο που χρησιμοποιήσαμε το όπλο τού να προσεγγίσουμε τον έναν για να στραφεί εναντίον του άλλου, τελικά δεν καταφέραμε να φέρουμε κανέναν από τους δύο με το μέρος μας. Τώρα η Ρωσία και οι ΗΠΑ ενώθηκαν εναντίον μας και έχουν το PYD υπό διπλή προστασία, και μείναμε εμείς ξεκρέμαστοι.
Κάναμε τραγικά λάθη και μείναμε μόνοι».
Σάββας Καλεντερίδης
    ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ       ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: