Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Χαστούκι στους συριζαίους από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματική η νομοθέτηση των εθνοκτόνων μνημονιακών μέτρων


      Χαστούκι στους συριζαίους από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματική η νομοθέτηση των εθνοκτόνων μνημονιακών μέτρων
Αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κρίθηκε από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων για το 2019 και για το 2020!
Επίσης, κρίθηκε παράνομη η επικείμενη περικοπή κατά 18% της προσωπικής διαφοράς στις κύριες και επικουρικές συντάξεις από το 2019! Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το άρθρο 73 παρ. 2 του Συντάγματος, το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο της χώρας γνωμοδοτεί όταν εισάγονται στη Βουλή νομοσχέδια που περιλαμβάνουν συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίασή της, εξέφρασε δύο ισχυρές ενστάσεις κατά του προωθούμενου νομοσχεδίου: Η πρώτη ένσταση αφορά τη δυνατότητα της κυβέρνησης να νομοθετεί προληπτικά (προ-νομοθέτηση) δημοσιονομικά μέτρα. Στο θέμα αυτό η Ολομέλεια του ΕΣ εξέφρασε ισχυρές ενστάσεις για το αν το ισχύον Ελληνικό Σύνταγμα επιτρέπει αυτή τη δυνατότητα.
Η δεύτερη ένσταση αφορά τόσο στη νομιμότητα των επικείμενων περικοπών των συντάξεων (το 2019) όσο και στο κατά πόσο αυτές είναι συμβατές με το Ελληνικό Σύνταγμα, τους νόμους και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Στο δεύτερο αυτό θέμα οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξέφρασαν τις ισχυρές ενστάσεις τους θεμελιωμένα και εμπεριστατωμένα. Να υπενθυμίσουμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε χαρακτηρίσει και τον νόμο Κατρούγκαλου αντισυνταγματικό αλλά ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε κανονικά αν και εκκρεμμούν μια σειρά απο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου και θα αποφανθεί για την «συμφωνία» του με το Σύνταγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: