Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Πάλμας: Έπεσε το τρυπάνι στο οικόπεδο 11


Μπήκε το τρυπάνι στο οικόπεδο 11, με τη διαδικασία της γεώτρησης να αναμένει να ολοκληρωθεί εντός 75 ημερών, σύμφωνα με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Βασίλη Πάλμα. 
 
Μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Πάλμας ανέφερε ότι οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας είναι αναμενόμενες, ενώ συμφώνησε με την δήλωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι η Τουρκία δύσκολα προσαρμόζεται στους διεθνείς κανόνες και διεθνείς συμβάσεις. 
 
Στην παρατήρηση ότι, παρόλα αυτά, κανείς δεν κάνει προσπάθεια να την προσαρμόσει, απάντησε ότι ναι μεν γίνονται προσπάθειες, ωστόσο αυτές ίσως να έπρεπε να είναι εντονότερες και αυστηρότερες. 
 
«Εμείς συνεχίζουμε, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων που έχουμε στην ΑΟΖ μας, τις εργασίες για την εξεύρεση φυσικού αερίου και δεν πρόκειται να πτοηθούμε από οποιαδήποτε, έστω και έμμεση, απειλή που προκύπτει από την Τουρκία», τόνισε. 
 
Μόνιμος στόχος η ΔΔΟ
 
Ο Υφυπουργός δήλωσε ότι μια λύση του Κυπριακού με το μοντέλο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας αποτελεί διαρκή και μόνιμο στόχο για την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι αυτή είναι που θα οδηγήσει σε ένα φυσιολογικό κράτος. 
 
Όσον αφορά στο διήμερο που προηγήθηκε, με τις δύο συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Πάλμας το χαρακτήρισε ως «εποικοδομητικό», όπου ακούστηκαν οι απόψεις και οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων, ενώ έγινε σχετική ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το Crans-Montana. 
 
Όσον αφορά στην τακτική που θα ακολουθηθεί στα επόμενα βήματα, ανέφερε ότι οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων έχουν καταγραφεί, ενώ στην πορεία, αναλόγως των εξελίξεων, οι θέσεις της Κυβέρνησης θα αναπτυχθούν και δημοσίως. 
 
«Είμαστε προσηλωμένοι μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου να διαπραγματευτούμε το Κυπριακό για να οδηγήσουμε επιτέλους την Κύπρο σε μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, δηλαδή στη δημιουργία ενός κράτους φυσιολογικού, όπως είναι όλα τα κράτη-μέλη της διεθνούς κοινότητας», είπε. 
 
Είμαστε προετοιμασμένοι; 
 
Ερωτηθείς αν η Κύπρος είναι προετοιμασμένη για οποιοδήποτε σενάριο, δεδομένου του κλίματος έντασης από πλευράς Τουρκίας, αλλά και των απειλών για ενδεχόμενη προσάρτηση, ο κ. Πάλμας απάντησε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις δημόσιες δηλώσεις και επανέλαβε ότι όποια λύση προκύψει, θα είναι μια λύση που θα ανταποκρίνεται σε ένα δημοκρατικό και σύγχρονο κράτος, το οποίο θα κινείται και θα λειτουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. 
 
«Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε οποιαδήποτε προσέγγιση από την άλλη πλευρά που να ξεφεύγει από τη διεθνή  νομιμότητα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η επόμενη πρωτοβουλία που θα πρέπει να υπάρξει για το Κυπριακό, θα πρέπει να και είναι καλά προετοιμασμένη, κυρίως από τα Ηνωμένα Έθνη. 
 
«Εμείς ήμασταν προετοιμασμένοι και αυτή τη φορά στην Ελβετία. Η κατάρρευση των συνομιλιών οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην έλλειψη βούλησης από την Τουρκία και κατ’ επέκταση από τους Τουρκοκύπριους για να συζητήσουν στις σωστές παραμέτρους για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού», κατέληξε.                                                             ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ    ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: