Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Μάζης: Οργανωμένη προβοκάτσια της Τουρκίας το επεισόδιο στη Ρόδο



Στην ένταση που προκάλεσαν οι Τούρκοι με φορτηγό πλοίο ανοιχτά της Ρόδου με το ελληνικό λιμενικό αναφέρθηκε ο Ιωάννης Μάζης κάνοντας λόγο για οργανωμένη προβοκάτσια της Τουρκίας η οποία όμως δεν έτυχε της υποστηρίξεως των ΗΠΑ.

Οι τρεις λόγοι

Οι λόγοι, όπως είπε ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι τρεις.
Ο πρώτος αφορά την κυπριακή ΑΟΖ: «στις 13 Ιουλίου αρχίζει επισήμως η γεώτρηση στο οικόπεδο 11, στην ΑΟΖ της Κύπρου», τόνισε ο καθηγητής.

Ο δεύτερος λόγος είναι το κυπριακό όπου, σύμφωνα με τον κ. Μάζη: «η Γενεύη δεν τους βγαίνει καλά. Έχουν στριμωχτεί πολύ άσχημα και βλέπουν ότι ο βρετανικός παράγων προσπαθεί αφενός να διατηρήσει τα συμφέροντα τα δικά του, αφετέρου να δείξει ότι αποστασιοποιείται και δεν παίρνει θέση, δηλώνει ότι το καθεστώς των εγγυήσεων, δεν αποτελεί καθεστώς για μία χώρα του 21ου αιώνα».
Τρίτος λόγος είναι το Συριακό «εις το οποίο οι Τούρκοι σχεδιάζουν μεγάλη επίθεση σε επαρχία γιατί θέλουν να αναχαιτίσουν την κουρδική εδαφική ένωση στην περιοχή της Βόρειας Συρίας στα συροτουρκικά σύνορα και αντιλαμβάνονται ότι αυτό δεν θα είναι αποδεκτό από την αμερικανική διοίκηση που έχει δηλώσει ευθέως και εμφανώς τα αισθήματά της υπέρ της κουρδικής αντιστάσεως», όπως τόνισε ο καθηγητής.
Στο ερώτημα αν θα επιχειρήσουν εκ νέου οι Τούρκοι να προκαλέσουν παρόμοιο επεισόδιο στο Αιγαίο ο κ. Μάζης ήταν κατηγορηματικός:
«Εχω την αίσθηση και το λέω με μεγάλη ικανοποίηση, ότι οι ελληνικές Αρχές, το ελληνικό κράτος, η ελληνική ακτοφυλακή απάντησε όπως θα έπρεπε να απαντήσει εδώ και πολύ καιρό. Αυτό εξέπληξε την τουρκική πλευρά η οποία έβγαλε μία τελείως χλιαρή ανακοίνωση».
Και πρόσθεσε: «Αν δεχθούμε ότι οι στρατηγικές παράμετροι παραμένουν σταθερές και θα οξύνονται, πιστεύω ότι θα προσπαθήσουν, ναι. Αλλά αυτή τη φορά θα προσπαθήσουν να το ξανακάνουν με καλύτερη συνεννόηση. Αν δεν την έχουν την καλύτερη συνεννόηση τότε φοβάμαι ότι θα τους γυρίσει μπούμερανγκ, αν προσπαθήσουν να το κάνουν».
tribune                                                                                                  ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ    ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: