Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΘΡΥΛΟΣ... ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΙΑΣΩΝ ΖΗΡΓΑΝΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΟΛΥΜΠΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΑΓΧΗ!!!







Στις 22 Αυγούστου του 1950 ο Έλληνας Αξιωματικός Ιάσωνας Ζηργάνος, περνάει για πρώτη φορά κολυμπώντας την Μάγχη. Το σπουδαίο αυτό κτόρθωμα θα το επαναλάβει ο Ζηργάνος άλλες τέσσερεις φορές μέχρι το 1959. Εκείνη την χρονιά η θάλασσα τον παίρνει κοντά της όταν επιχηρεί να περάσει το φονικό κανάλι μεταξύ Ιρλανδίας και Σκωτίας.




Λίγο πριν τον τερματισμό και μετά από 17 ώρες κολύμπηση η παλίρροια τον προδίδει και τον γυρίζει 3 μίλια πίσω κι ενώ ο κόσμος τον περίμενε στην ακτή, ένα μόλις μίλι πριν από τον τερματισμό χάνεται για πάντα....

Ο Ιάσων Ζηργάνος γεννήθηκε στον Βόλο το 1909 και το 1933 αποφοίτησε από την Σχολή Ευελπίδων. Λάτρης των μεγάλων αποστάσεων στην θάλασσα από μικρό παιδί κολυμπούσε στις διαδρομές Βόλος - Τρίκερι, Τρίκερι - Σκιάθος... Ασχολείται ταυτόχρονα και με άλλα αθλήματα, όπως η ορειβασία, η πάλη και οι καταδύεσεις. Μετά τον διάπλου της Μάγχης οργανώνει -και συμμετέχει- στην Ελλάδα αγώνες μεγάλων αποστάσεων. Καβάλα - Θάσος, Τήνος - Σύρος, Ζάκυνθος - Κυλλήνη, που για αυτόν είναι προπόνηση. Κάνει θραυση σε Καναδά και ΗΠΑ, διαπλέοντας την λίμνη Οντάριο και κάνοντας τον περίπλου της νήσου Μανχάταν, ενώ φτάνει να κολυμπήσει μέχρι και στον Νείλο. Η Ατλάντικ Σίτυ του δίνει το χρυσό κλειδί της πόλης το οποίο δωρίζει με την σειρά του στον Δήμο Αθηναίων και τον ανακυρήσσει επίτιμο δημότη της..

www.stoxos.           ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ       ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: