Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Παρουσίαση στο ΓΕΣ της Διοίκησης Κέντρων (IV ΜΠ - «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»)


Παρουσίαση στο ΓΕΣ της Διοίκησης Κέντρων (IV ΜΠ - «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»)
Την τρέχουσα εβδομάδα, η Διοίκηση Κέντρων (ΙV Μεραρχία Πεζικού «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»), παρουσιάζει στο ΓΕΣ το έργο που επιτελεί το προσωπικό της, σε συνδυασμό με την αποστολή και την ιστορία της.

Παρακολουθούμε τις πάσης φύσης δραστηριότητές τους, τις πρωτοβουλίες και τις συνέργειες για τις οποίες αισθάνονται υπερήφανοι, αλλά και ενημερωνόμαστε για την περιοχή που εδρεύουν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Στο Έμβλημα της Μεραρχίας απεικονίζονται δόρατα χιαστί, με αναρτημένα λάβαρα και στο σημείο τομής των δοράτων σταυρός δαφνοστεφής. Στα λάβαρα αναγράφονται τα γράμματα «ΗΕΑ» και «ΗΘΣ», που είναι γράμματα των λέξεων "Ή ΕλευθερίΑ" "Ή ΘάνατοΣ". Το Έμβλημα αυτό είναι το «γνώρισμα» που χορηγούσε η ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας στα μέλη της, το οποίο αποτελούσε κρυπτογραφημένη βεβαίωση για την ιδιότητά τους αυτή.

Στο Έμβλημα αναγράφεται το σύνθημα του 1821 «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ», το οποίο διαδόθηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, ως πολεμική ιαχή αλλά και ως επίγραμμα σε διάφορες σημαίες και λάβαρα των επαναστατικών ομάδων του 1821.

Το σύνθημα χρησιμοποιήθηκε και στον Μακεδονικό Αγώνα 1904-1908, προκειμένου ο αγώνας αυτός να συνδεθεί με την ελληνική επανάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: