Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Πολεμικές προετοιμασίες: Η κυβέρνηση περνάει νόμο για «fast track» εξοπλιστικά άνω του 1 δισ. ευρώ – Ενισχύει άμεσα τις ΕΔ γιατί βλέπει σύγκρουση με Τουρκία

Πολεμικές προετοιμασίες: Η κυβέρνηση περνάει νόμο για «fast track» εξοπλιστικά άνω του 1 δισ. ευρώ – Ενισχύει άμεσα τις ΕΔ γιατί βλέπει σύγκρουση με Τουρκία
ΑρχικήΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.


Με έναν νόμο και με διαδικασίες που θα έχουν τον χαρακτήρα του επείγοντος (fast track) η κυβέρνηση τρέχει να καλύψει τις βασικές εξοπλιστικές ανάγκες της χώρας μήπως και μία κρίση με την Τουρκία αποδειχθεί ολέθρια για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.



Όπως φάνηκε από την χθεσινή ενημέρωση της Επιτροπής Εξοπλισμών η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες εδώ και τώρα για τη συντήρηση του οπλοστασίου των Ένοπλων Δυνάμεων και όπως φαίνεται συμφώνησαν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων καθ’ ότι αντιλαμβάνονται την απειλή και τις προκλήσεις.



Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, κατ’ αρχάς ζητήθηκε η έγκριση εκταμίευσης ενός ποσού περί τα 55 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση του υφιστάμενου στόλου των μεταφορικών αεροσκαφών (C-130 και C-27). Ωστόσο, το μεγαλύτερο σκέλος της συζήτησης κινήθηκε γύρω από την πρόταση που έχει κατατεθεί για την έγκριση δαπανών 1 δισ. ευρώ που θα κατανεμηθεί σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία για την κάλυψη επείγουσων αναγκών.
Δεδομένου ότι οι διαδικασίες αυτές απαιτούν συνήθως αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να παραγάγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, ακριβώς αυτές οι δαπάνες του 1 δισ. ευρώ είναι εκείνες που θα προωθηθούν μέσω του νόμου «fast track». Στη χθεσινή συζήτηση της Επιτροπής, εκτός από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, μίλησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και οι αρχηγοί ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, ΓΕΝ Νίκος Τσούνης και ΓΕΑ Χρήστος Χριστοδούλου.
Παρουσίασαν διεξοδικά την κατάσταση του οπλοστασίου, αλλά και τις λίστες άμεσης προτεραιότητας του κάθε κλάδου στην κατεύθυνση της διατήρησης της αποτρεπτικής δυνατότητας των Ε.Δ. Στην περίπτωση της Π.Α. το πρόγραμμα προτεραιότητας είναι εκείνο της αναβάθμισης 85 μαχητικών τύπου F-16, το οποίο εξακολουθεί να εκκρεμεί με τελική ημερομηνία διευθέτησης του την 30ή Απριλίου, προκειμένου να μην ξεπεραστεί η «οροφή» του περίπου 1,1 δισ. ευρώ που έχει τεθεί από την κυβέρνηση.



Στις άμεσες ανάγκες της Π.Α. περιλαμβάνεται, επίσης, η συντήρηση των υφιστάμενων Μιράζ-2000, αλλά και του οπλισμού που φέρουν τα γαλλικά αεροσκάφη. Για το Π.Ν. η πλέον πιεστική ανάγκη είναι αυτή της άμεσης αναβάθμισης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, οι οποίες είναι και οι κύριες και νεότερης κατασκευής μονάδες επιφανείας που διαθέτει, όπως επίσης και η απόκτηση νέων φρεγατών με το πλαίσιο να εξετάζεται. Έχουμε πεί πώς υπάρχει το ενδεχόμενο απόκτησης μέσο leasing γαλλικών φρεγατών Fremm και Belhara.
Στις περιπτώσεις όλων των κλάδων υπάρχει, επίσης, η ανάγκη προμήθειας νέων πυρομαχικών, καθώς και η αλλαγή υφισταμένων.
Πρακτικά, οι συγκεκριμένες κινήσεις θα διατηρήσουν τις υφιστάμενες σημαντικές μονάδες των Ε.Δ., γι’ αυτό και οι συζητήσεις που γίνονται προς το παρόν για την προμήθεια νέων εξοπλισμών βρίσκονται ακόμα στο επίπεδο της ωρίμανσης. Σημαντική είναι, επίσης, η συζήτηση στο εσωτερικό των Ε.Δ. για την αναδιοργάνωση και ενίσχυση των Ειδικών Δυνάμεων, κάτι το οποίο απασχόλησε και το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα.
ΠΗΓΗ: https://www.pentapostagma.gr                     
 ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ     εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: